europ_asistance_2024



Bulharsko - Turecko 2018

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
Haluziak (9) napsal 29.11.2019 v 13:55

Chlape tys měl fakt peška dát si v Istanbulu něco co ti nechutnalo a navíc ses nechal okrást za vstup do zahrad :D
Já tam byl teď v květnu na týden (letecky s paní domu) - jídlo všude perfektní. Prostě kluci turečtí umí vařit :) a vstup do zahrad je zadáčo. Já v nich měl problém s místním toulavým psem kříženým s krávou. Bez nože, bez teleskopu, bez pistole jsem se necítil úplně sebejistě :D
Co už se platí jsou jiné památky, kupovali jsme Istanbul pass - vstup na x památek, ze kterých jsou některé zavřené - v rekonstrukci (nemáme odškrtlý Dolambahce palace + ještě něco a hlavně nemáme Prinocvy ostrovy a vojenské muzeum). Jak jsem psal na vršku byli jsme tam týden a už se domlouváme, kdy tam pojedem zas protože Istanbul se prostě nedá stihnout.

PS: AirBnB ubytko 200m od Taksim square za cca 200kč na noc.

PEPA55 (11) napsal 13.03.2019 v 21:54

Hezky jsi si to užil, potkal spousty lidí a viděl hezké místa v Turecku se mi taky líbilo ,Pamukale je úžasné,škoda té smutné události v rodině ,no jako často tady opět diskuse kterou by si mohli někteří odpustit ,prostě každý má svůj styl a je to jeho věc a určitě si to užívá po svém, přeji hodně dalších cest

Biker98 (21) napsal 11.03.2019 v 09:56

Obrazek 34 co vsechno neudelat pro fotku..aneb zastavit na pripojovacim pruhu triproude silnice a fotit..boze ..

Eso_Rimmer (383) napsal 10.03.2019 v 20:35+1

Tdicko- tu diskuzi, jako mnohe jine, dokaze zahlusit jediny clovek. umeni pretocit diskuzi zcela mimo tema a urazit kde koho, ovlada primo bravurne. coz predvedl i zde. jeho revirem je m.cz, jeho tempo je vrazedne. neni uniku

blazin. (16) napsal 10.03.2019 v 18:54

Přesně tak moc děkuji za dobré informace, aspon vím kde hledat a určo bych taky nechtěl zbytečné problémy pro par stovek

jets (522) napsal 09.03.2019 v 15:02

mardock - já to nemyslel zle, jen jsem na to chtěl upozornit pokud by chtěl projet ten kus legálně...
nopak su za ty informace od tebe rád, protože jsi první člověk, který úspěšně tu dálnici zaplatil

mardock (73) napsal 09.03.2019 v 13:34

Jets: jo ten první úsek od Edirne jsem jel bez známky, ale zastavoval jsem se abych to koupil a tenkrát nikde nikdo, tak jsem se na to vybodl a řešil to hned u druhé co jsem poslal v odkazu. Dokonce jsem tenkrát jel na té dálnici pomalinku sám tak mě to zarazilo jestli jedu vůbec do Istanbulu Teď to tam dle map vypadá jinak

Tdicko (32) napsal 09.03.2019 v 06:59+1

Vyborny cestopis, zavidim. Mrzi ma ta smutna udalost a mrzi ma aj diskusia, ktora sa tu rozputala...
Inak... po zhliadnuti foto som pochopil, ako si to mohol dat... mal som tiez GTR a dodnes mi je za nou velmi luto. Len ta vaha bola pre mna vysoka. Ale dal som na nej v kuse Pluzine, Zilina asi 1050 km a v pohode. Vela stastnych kilometrov a dakujem za cestopis.

Targus (430) napsal 08.03.2019 v 23:40

Staďák

Můžeš ty moje vulgarizmy vyjmenovat? Určo si je každý rád přečte.


Čekám na tvůj rozkošný rypáček.

ZdenaIH

Tady je debatní kroužek, anebo výkladní skříň těch jedině správných názorů?
Pokud se sem nesmí psát nic jiného, než to, s čím souhlasíš, budeš muset nějak přesvědčit admina, aby mě zabánoval.
A pokud to nedáš, dobře si prohlídni takové to kolečko na myši. Za pět let možná přijdeš na to, že tam je funkce "scroll".

Stran tzv. chytrých elektronických udělátek (kompy, navi, tel.) asi tolik. Užívám je denně a lezou mi krkem, protože:
1/ dělají chyby, ať už tím jak jsou naprogramovány, anebo proto, že jim prozatím schází lidské vlastnosti - schopnost improvizace, promýšlení nepravděpodobných scénářů, atd. A mě otravuje přemýšlet za elektrického blbce a dumat, jestli zas neudělal nějakou chybu.
Teď nemyslím jenom navi nebo obyč kompy, ale zejména řídící jednotky a diagnostické systémy poruch v autech. Triviální poruchy, které se kdysi řešily prakticky za jízdy, dnes vyžadují enormní náklady a stažení aut do servisů, ve kterých si nevědí mechoši rady úplně stejně, jako amatéři, kteří tam auta přitáhli z cesty. Jestli tomuhle okrádání majitelů a provozovatelů aut výrobci říkáš pokrok, tak dík, raději zpátky na ty stromy.
2/ drasticky omezily komunikaci mezi lidmi. Nic mě nedokáže vytočit víc, než když mi např. obchodní partner namísto telefonátu začne datlovat do mailu, většinou věci, které buď nesnesou odkladu, anebo úplné 3,14-viny, které mě akorát okrádají o čas. Musím najít místo k zastavení, nahodit komp, rozjet wifinu, načíst bláboly v mailu, všecko zase hezky sbalit a deset minut z pracovní doby je nenávratně v tahu.

Vaclavkyzek (9) napsal 08.03.2019 v 22:15

Standakk11

Stadakk11 (277) napsal 08.03.2019 v 21:53+3

Jets: zřejmě Jsi zahnal Targuse do kouta... už používá urážky a vulgarismy

ZdenalH: No vidíš, Ty používáš navigaci a Targus tři barevné diody.

Targusi dej sem prosím svou fotku. Má představivost je velká, ale Tebe si představit nedokážu.
Podle Tvých znalostí všeho hmotného i nehmotného mne napadá jen jeden člověk...

ZdenalH (70) napsal 08.03.2019 v 21:40+5

Targus: napíšu sem poslední příspěvek, protože nechci tuto diskuzi zasírat debatou s někým, kdo evidentně nechápe psaný text a druhým vnucuje co nenapsali (viz. - Když něco není definováno, není to podle tebe pravděpodobné). Debatu o matematice sem už také tahat nehodlám.
K cestování: mých 1000 km/den třeba nikoho nezajímá ale já si to vždy užiji a vsadím se že stejně, jako když někdo jezdí s klukem na zbastlených motorkách po lese... Rozdíl mezi tebou a mnou je ten, že nemám chronickou potřebu svůj "jediný správý" názor všem nutit. V poslední době se stalo zvykem, že ať otevřu prakticky jakoukoliv diskuzi, jsou v ní "kilometry" tvých někdy opravdu až výblitků mimo téma. Dost tvých názorů je silně zpátečnických (viz. smartphony, aplikace, atd.) a kdyby ve stejném režimu fungovalo celé lidstvo, tak žijeme pořád na stromech...

Targus (430) napsal 08.03.2019 v 20:02

jets

víš, co mi můžeš, že jo.

Fakt nemůžu za to, že nejsi schopen pochopit tak triviální věc, jako je skutečnost, že pokud jedeš, nemůžeš zažít nic jiného.

A vůbec si nemusíš prznit motky. Pokud chceš zažít něco jiného kromě endorfinů z jízdy, úplně stačí jet pomalu, koukat kolem sebe a občas zastavit...

Targus (430) napsal 08.03.2019 v 19:55+1

ZdenalH

Zásadní věta z definice limity.
https://matematika.cz/limita-funkce
Limita funkce nám pomůže pochopit chování funkce i v místech, ve kterých není vůbec definovaná.

Když něco není definováno, není to podle tebe pravděpodobné. Prostě ne. Děkuji za vysvětlení, vůbec nechápu, proč jsem chodil tolik let do školy, když ty mi to dokážeš vysvětlit v jedné větě.

A jestli sis nevšiml, těch 1 000 kiláků denně a pět piv večer v hospě hned vedle ubytka zvládne většina zdejších čtenářů, takže to nikoho nezajímá.
Píše o tom např. jets zde:
" já si nemůžu pomoct, mě to prostě nebavilo a přeskakoval jsem čím dál tím víc pasáží".

jets (522) napsal 08.03.2019 v 18:48+1

to mu neřeší úšek od hranic do Istanbulu... ale aspoň ví, co má hledat za boudu hned za hranicemi
já su taky rád za nápovědu, příště to budu hledat hned za čárou, nemám zájem o potencionální zbytečné problémy...

mardock (73) napsal 08.03.2019 v 16:22+1

blazin: tady máš přesný místo kde jsem to koupil a máš to bez práce

https://goo.gl/maps/Mjmk998zm8T2

spike-cz (137) napsal 08.03.2019 v 15:49

Krčah mi nezabránil v přelouskání cestopisu, byť mu nerozumím. Taky se cítím méněcenně až po přečtení téhle diskuze. Na cestách totiž svoji opečovávanou motorku neopravuju, jen semtam helpnu smolařům, někdy místo širáku testnu i booking. No jsem holt prd motorkář.
Ale cesťák se mi líbil, autor si trip určitě užil a taky na cestách potkal hromadu zajímavých lidí. Škoda toho smutnýho konce.

ZdenalH (70) napsal 08.03.2019 v 12:34+3

K cestopisu - je napsaný dobře, ale jak psal Jets, chybí tam něco k pobavení, zážitky,... Přesto jsem ho přečetl a jsem rád, že ho autor napsal.

Targus: z diskuzí už jsem si zvyknul, že si myslíš, že máš patent na rozum a všemu rozumíš a pouze tvůj názor je ten správný. A teď si představ, že jezdím i s navigací, ubytovávám se přes booking, najedu klidně 1000 km/den (prostě dělám vše co je podle tebe špatně), ale mě to neskutečně baví a každou jízdu, dovolenou na moto si neskutečně užívám. Nechci každý den něco opravovat, hledat místo v křoví kde se vyspím, když mám rád měkkou postel, obracet každou korunu před tím než se najím, nebo mít půl brašen nacpaných paštikama... chci hlavně jezdit, protože pro mě je cesta cíl.
Mimo to limita nevyjadřuje pravděpodobnost. Její hlavní použití je v diferenciálním a integrálním počtu.

blazin. (16) napsal 08.03.2019 v 11:53

to mardock: děkuji a taky dobré info , hodně lidi to nahanělo na benzinkách či poštách, ale že to jde i na te mytnici je dobré vědět a uvidím podle situace, když bude tak ji koupim s tím nemám problém.

mardock (73) napsal 08.03.2019 v 10:34

Já si teda v turecku mýtnou známku, která platí na oba mosty v Istanbulu a dalníce koupil hned u druhé mýtníce kde jsem na baráku viděl nápis PPT. Řekl jsem chlapovi za přepážkou, že chci vinětu na motorku a dal mi takovou nálepku s čipem a doklad o zaplacení. Stálo to myslím 300 kč a platnost byla měsíc. Slyšel jsem, že na to většina motorkářů prdí, ale já to koupil a byl jsem v klidu.

jets (522) napsal 08.03.2019 v 08:07+7

aha, jdu hne prodat všechny své spolehlivé motorky a na starých si pro jistotu naříznu pár kabelů a lanek, abych konečně měl ty pravé záitky. Do teď jsem to dělal úplně blbě a ztratil jsem několik let. Hrůza
Ještě že tě tady konečně máme Targusi, abychom konečně prozřeli a začali dělat věci správně

Targus (430) napsal 07.03.2019 v 20:57+1

jets

Když pojedu do zemí, které nejsou exotické, a budu mít novou, rychlou a spolehlivou motku, na chytrém kecafonu si našmrdlám ubytko a denně se přežeru v hospodě vzdálené 5 minut pěšky od cimry, případně si nakoupím futro v Tescu nebo Lidlu, je naprosto jasné, že žádná příhoda se konat nebude.
Proč ne?
Protože pojedu rychle a spolehlivě za vygůgleným cílem, a to rovnou za nosem.
A pokud umím jezdit, nefláknu sebou, nebo mě nějaká dobrá duše nesejme, nepotkám ani jednoho člověka vyjma pana domácího v ubytku - někdy ani to ne.
Tudíž se pravděpodobnost nějakého zážitku limitně blíží nule.
Limita je matematická funkce, která vyjadřuje pravděpodobnost.

Jinak řečeno - čím pomaleji jedeš a čím více zastávek uděláš, tím větší je šance. že zažiješ něco, co tě osloví, co si zapamatuješ, co se bude vymykat obvyklým stereotypům, ve kterých všichni - bez jakékoli výjimky - žijeme.

Zcela správně zde bylo mnohokráte konstatováno, že cesťák by měl obsahovat nějaký zážitek vzbuzující emoce. Aby obsahoval nějaké zajímavé sdělení. Když tady čtu cesťáky typu "šestnáct států za sedm dní" (teď samozřejmě přeháním), je mi těch chlapů docela líto.
A silně mi to připomíná reakci jednoho mého kolegy, kterou jsem zde již uváděl. Na otázku, jak se dívá na skutečnost, že je vlastně profesionální cestovatel (byl to řidič - profesionál), odpověděl se smutným úsměvem: "Ano, byl jsem všude a neviděl jsem nic."

blazin. (16) napsal 07.03.2019 v 20:22

Díky všem za info

Pivko (85) napsal 07.03.2019 v 20:02

Za mě Turecko č.1 pak v závěsu je Španělsko. Jezdí tam málo motorkářů a bojí se jet na východ ,kde je to top. Jak lidi tak příroda. Kurdové fajn lidi ,vždy opak toho co nám tady v telce namlouvají.

jets (522) napsal 07.03.2019 v 19:03

platit na tureckých dálnicích by se mělo, ale ještě jsem snad neslyšel o nikom, kdo by to dělal. Nás dokonce zastavili policisté po projetí mýtné brány, která houkala jak divá. Když zjistili, že jsme zahraniční turisti tak jen dali palec nahoru, popřáli nám hodně štěstí a pustili nás.
Neberte to jako návod. Jen popisuju naši zkušenost. My jsme zaplatit chtěli, ostatně jako všude jinde, ale při nejlepší vůli jsme nezjistili jak na to, tak jsme jeli dál...

Ohledně cestopisu, je to můj subjektivní názor, který nikomu nevnucuju, ale taky si ho nenechám vzít. Od toho je tu svobodná diskuze aby člověk mohl napsat co si myslí ne?

Targus - díky za doporučení, ale je to podle mě pěkná kravina. Jestli je podle tebe míra zážitků přímo úměrná stáří (potažmo jestli jsem to správně pochopil spolehlivosti), tak - ani nevím co na to napsat... no prostě...

mardock (73) napsal 07.03.2019 v 18:28

blazin: https://autotrip.cz/dalnicni-poplatky-turecko/

blazin. (16) napsal 07.03.2019 v 17:27

to Pepe147: Prosím tě,chystám se přes Turecko jen tranzitovat a právě dálnice kvuli času musím použít a chci se zeptat, jestli je to opravdu tak, že motorky dálniční poplatky v Turecku neplatí?? Díky za info

Targus (430) napsal 07.03.2019 v 17:19

Pepe 147

Dávám známku 1 za použití slova "krčah".
Vsadím se, že polovina slovenské populace do 20 let neví, co to slovo znamená.

Jets už tento cestopis sepsul, takže jemu podobným znovu doporučím:
Jestli chcete příhody a zážitky, musíte zahodit chytré mobily a namísto navigací propíchnout klíčem - bošákem kus papíru s cílem výpravy. A samozřejmě oprášit socprc křápy. Jedno, jestli Jawu, ruského Jupitera, anebo dojčáckou MZ. Na sedadlo spolujezdce hodit nejlépe pouhou celtu, ti zhýčkaní si pak mohou dovolit stan. Ale malý.
Zvláště zážitků chtiví jedinci mohou použít pincky a mustangy, ale bez zápalka VAPE, páč s ním to už není ono.
Zážitky se pak dostaví samy.

sekáčmagor (128) napsal 07.03.2019 v 15:14+1

Pořád je to lepší než kdyby popisoval zážitky z cesty na GG. Neříkám že to bylo jako od Fidli Mydli ale za mě slušné...

jets (522) napsal 07.03.2019 v 08:39+1

Všechno jsi skvěle popsal, kudy jsi jel, jaké bylo počasí, co jsi jedl, kolik co stálo, krásný technický popis cesty, ale já si nemůžu pomoct, mě to prostě nebavilo a přeskakoval jsem čím dál tím víc pasáží. Mě baví cestopisy, kde jsou popsané zážitky a příběhy, no když se u něj ještě můžu zasmát, tak je to dokonalé...
Každopádně je mi líto toho smutného konce, tohle nechce asi zažít nikdo...



TOPlist