gbox_leden



Váš Pass, prosím

Po loňském úžasném rodinném výletě do Slovinska jsem se rozhodl i letošní dovolenou pojmout ve stejném duchu. Tudíž stejně jako loni jsme i letos podnikli rodinnou dovolenou v diverzifikovaném módu. Rizika jsem rozložil do dvou samostatně operujících skupin - žena + děti v autě s vlastní trasou, já na motorce úplně jinými cestičkami - a vyrazili za horami přes něměcký Farchant, respektive GaPa, do Švýcarska. Má to své výhody - nemusím jet nabalený jak Emil Holub do Afriky, věci - aspoň jejich převážná většina - se mi vezou autem a naopak já nepřipravuji stresové až infarktní situace mé paní řidičce svými poznámkami k a) provozu, b) trase, c) ostatním účastníkům, d) jejím reakcím na body a) - c), e)... Start byl stanoven na sobotu 29.6.2013. Vzhledem k tomu, že definitivní rozhodnutí kdy a kam padlo až ve druhé půli června, strávil jsem zbytek času do odjezdu pročítáním cestopisů a plánováním tras. Žena, chudák, totiž až do poslední chvíle netušila, že za cíl naší cesty vybrala jeden z vlhkých snů každého motorkáře - St. Moritz - a já tak měl nakonec nejvíc práce s tím, abych jí to až do odjezdu předčasně neprozradil.

Kapitoly článku

29.6.2013; cíl = Farchant, DE.

První (a poslední) zastávkou na cestě do jižního Švýcarska se stal Farchant v Německu jakožto ideální výchozí místo pro útok na Zugspitze a přilehlé okolí. Cestu jsem si navrhl tak, abych se co nejrychleji (ovšem s vyloučením dálnic) dostal z Čech až do Inzellu, coby výchozího bodu pro trasu do Farchantu. Jízda přes Vimperk, Pasov atd. proběhla v pohodě. Za Inzellem jsem chvíli ukecával navigaci, aby konečně začala spolupracovat a připravenou trasu na paměťové kartě nejen našla, ale i zobrazila. Povedlo se, mohl jsem vyjet. Z Inzellu jsem cestou přes Bernau za Oberaudorfem najel na nikterak frekventovanou, ale příjemnou zatáčkovitou cestu směrem na Schliersee. Lebedil jsem si, užíval si, a to i přes stále víc a víc se zatahující oblohu. Ovšem kolem Grassau někdo nahoře otočil kohoutkem a odešel pryč. Prostě se rozpršelo, ne sice nějak extra silně, zato stále a čím dál vydatněji. A ochladilo se. Takže po prvním "passu" za Oberaudorfem, kdy silnice nechutně klouzala a nebylo nic kvůli dešti a mlze vidět, jsem se v Bayrischzellu u čerpačky trochu nad další trasou zamyslel. Po té, co jsem zjistil, že první místo v aktuálním top ten priorit zabírá požadavek "Hlavně přežít" a druhé "Kašli na to, stejně z toho nic nemáš", jsem trasu původně plánovanou přes Schliersee, Tegernsee, Kreuth a Wallgau zrušil a do Farchantu dojel cestou co možná nejširší a nejrychlejší. Postupně došlo jak na vyhřívání heftů, tak bohužel i na tu dálnici... V hotelu Gasthof Alter Wirt  bylo naštěstí teplo, pan majitel sám zapálený motorkář - a předpověď počasí také slibovala zlepšení. Snad už tedy bude líp.
Ujeto: cca 600 km

30.6.2013; toulky kolem Zugspitze

První den v horách byl zaslíben GaPa a okolí. Tudíž nemohl chybět olympijský stadion, ani soutěska Partnachklamm. Odpoledne, po přesunu k lanovce na Zugspitze, jsem si prohlédl  ceny za rodinný zpáteční lístek na vrchol a (na panelu umístěném na dolní stanici lanovky a přenášejícím on-line záběry z web kamery z vrcholku) úžasné obrázky zasněžené mlhy z horní partie a usoudil, že čas a energii raději věnujeme na procházku kolem přilehlého jezera Eibsee. Je to cca 8 km, pohodová cesta většinou lesem, nechá se podle mne absolvovat i v motobotách. No, jak kterých, samozřejmě :-).


 

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (26x):
Motokatalog.cz


TOPlist