sumoto_leden



Slovensko 2014

Týdenní dovča z Litvínova na Slovensko přes Malou a Velkou Fatru, Vysoké a Nízké Tatry a zpět

Kapitoly článku

Tak přípravy jsou v plném proudu. Motorka je nachystaná - byla to fuška (věci máme všude v kufru, na kufru, před kufrem, v brašnách atd.). Náš první cíl je dojet z Litvínova do kempu u Holic (Hradec Králové). Vyjížděli jsme v 17:00 a do kempu jsme zmrzlí dorazili kolem 20:00 hod (pár přestávek, nějaká kolona atd.), ubytovali se v sudu, posilnili se v hospůdce a šli jsme spát.

V 6:00 hod byl budíček a hned vyrazili dál. První zastávka byla benzínka, kde jsme snídali a tankovali.
Bohužel počasí nebylo nic moc. Byla zima, a proto další
zastávka byla za nedlouho v motorestu na kávu.


Odtud jsme už pokračovali přes Valašské Meziříčí (až na menší zastávku na oběd) až k hranicím na Slovensko a do Žiliny jsme dorazili ve 13:00 hod. Za Žilinou jsme se už za krásného počasí ubytovali v ATC Varín. V celým kempu jsme byli my a asi další 4 rodiny.


V neděli ráno jsme opět brzo vyjížděli směr hrad Strečno. V kiosku pod hradem
sice ještě neměli otevřeno, ale moc milý Slovák nám k snídani udělal výbornou domácí klobásu. Po této vydatné snídani jsme se šli podívat na samotný hrad. 

Z hradu jsme vyrazili do skanzenu Vlkolínec, který je stále obydlen.

Zde nás naprosto uchvátila nádherná příroda. 

Po prohlídce skanzenu jsme se vydali přes Tatralandii a Liptovskou Maru do dalšího kempu Vavrišovo pod Vysokými Tatry. Zde jsme opět byli sami s jedinou rodinou z Prahy. K večeru, když zalezlo slunko jsme pocítili chlad ve vyšší nadmořské výšce.

V noci jsme se pořádně zachumlali do spacáku, protože byla kosa jak sviň. A ráno po probuzení nás čekala všude jinovatka. Naštěstí s východem sluníčka se hned oteplovalo. Rychle jsme sbalili a vyrazili projet Vysoké Tatry přes Štrbské Pleso.


Z Vysokých Tater jsme sjeli do Popradu, kde nás překvapilo množství Romů a jejich příměstských osad, proto jsme na oběd stavěli až po přejezdu do Slovenského Ráje,
kde jsme si dali národní jídlo halušky s brynzou.


Po ubytování v nedalekém kempu Podlesok jsme se šli za krásného počasí kochat krajinou Slovenského ráje a chutnat místní chmelové nápoje :)
V kempu a okolí bylo snad poprvé velké množství turistů, motorkářů ale i výstrah: POZOR MEDVĚDI.
Naplánovali jsme trasu na další den, cca 250 km a šli do stanu sbírat síly.

V úterý ráno jsme vyrazili do Nízkých Tater, kde jsme navštívili Demanovskou ledovou jeskyni. 

Při cestě vršky Nízkých Tater nás chytil první pořádný ceďák. Na autobusové zastávce si oblékli nepromoky a svištěli dál. Naše poslední zastávka na Slovensku byl kemp Mošovce. Celý promrzlí jsme se rozhodli spát v chatce. 



Po snídani jsme jeli zpět do ČR přes Žilinu. Chtěli jsme se ubytovat poblíž Macochy. První kemp byl hrozný, proto jsme hledali dál. A nakonec jsme zakotvili opět v chatce v kempu Baldovec.
Ještě, že tak - celou noc pršelo. Přestalo pršet až kolem 10:00 hod. Proto jsme ihned vyrazili do Punkevních jeskyních. Zde jsme navštívili propast Macochu a projeli se v lodičce v jeskyních.


Odtud jsme jeli přímo do dalšího kempu u Polských hranic u Červeného Kostelce - tábořiště Špinka. Spali jsme v chatce (nějak jsme si na ně zvykli). Proto nám ráno ani netrvalo dlouho zabalit a hned vyjet na jeden z posledních výletů: Adršpašské skály.

Díky tomu, že jsme přijeli brzy Adršpachy jsme si užili bez tlačenic. Ještě se nám nechtělo domů, proto jsme poslední noc přenocovali v karavanu v Českém ráji.

Bylo vidět, že už jsme dávno v Čechách, kempy byly skoro plné.Teď už nás čekala jen cesta domů. Vzali jsme to tedy přes Prachovské skály, kde jsme udělali posledních pár fotek. A hurá domů, kde jsme padli do postele.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):
Motokatalog.cz


TOPlist