sumoto_leden



Slovensko 2014

Plánoval jsem tuto cestu již od zimy. Před prázdninami nevycházel volný čas a nebo bylo proti počasí. Konečné datum – odjezd 21.8.

Kapitoly článku

1.den

 V práci končíme dříve a ve 14.00 vyrážíme směr Slovensko. Na Stromíkovi moje maličkost a na Versysu můj zeť Standa se svým batůžkem mojí dcerou Luckou. Počasí nám přálo, až na přejezdu Suchého vrchu stavíme a trochu se přistrojíme. Přece jen se ochladilo. Jedeme z Holohlav na  Žamberk, Šumperk, Bruntál, Opava, Ostrava až do autokempu U viaduktu v Dolní Lomné. Sem jsme dorazili v půl osmé večer. Kemp je menší s jednou sprchou vedle recepce (10min teplé vody za 20 Kč), toalety rozdělovaly kemp na část pro karavany mezi stromy a louku pro stany. Na toaletách nebyl ani papír, o mýdlu u jediného umyvadla ani nemluvě. Vedle kempu na jedné straně tekla říčka, hučel splav a na druhé  jezdily vlaky. Za jedno přespání jsme zaplatili 200 Kč uvařili kávu, něco málo pojedli a šli na kutě.
Najeto 320 km.

2. den

Probudil nás bubnující déšť na střechu stanu. Pod nedalekou stříškou jsme se nasnídali, rychle sbalili věci a v nemokách jsme vyrazili na cestu směr Stará Bystrice. Pršet nepřestávalo. Obešli jsme malé malebné náměstí, shlédli odbíjející orloj a zahřáli se kávou v zahrádce restaurace přímo pod orlojem.Poté jsme pokračovali do Vrátné doliny, kterou nadávno zasáhla povodeň. Práce na opravě vozovky, kterou podemlela voda probíhají za provozu. Na konec doliny je vjezd už zakázán. Otáčíme se a za stálého deště se vracíme do Těrchové. Stavíme pod památníkem Jánošíka. Jako tři kosmonauti jsme vyšplhali v tom dešti až nahoru k pomníku. Jelikož nám byla zima a pršet nepřestávalo, (nemoky v pohodě, ale rukavice na ždímání.) udělali jsme zastávku v Jánošíkově dvoře, kde jsme se ohřáli výbornou česnečkou a brynzovými haluškami. Během té doby přestalo pršet, vykouklo sluníčko a my doufali, že už to tak zůstane.Vyrazili jsme směrem na Ružumberok do vesničky Vlkolínec. Parkujeme a platíme celkem 8 euro. Typická slovenská vesnička, chráněná UNESCO, která je stále obydlená. Počasí se krásně vybralo, objevila se modrá obloha, a tak trochu odlehčeni od nemoků jsme se šli projít. Za sluníčka a bez deště se nám pak lépe jelo do kempu Liptovská Mara. Kemp je hezký, čistý, čerstvě posekaná tráva, toalety a sprchy čisté na více místech. Na kemp navazuje pláž s restaurací. Byli jsme velice spokojení a můžeme ho vřele doporučit. Cena celkem 23 euro. Dorazili jsme tam po 17. hodině, rozložili stany a šli se projít po kempu. Ohřáli jsme si medovinku, pojedli něco dobrého. Dnes jsme mohli sedět až do tmy. Byly krásně  vidět hvězdy.
Najeto 171 km.

3. den

Ráno byla mlha hustá  jako mléko a od padající rosy byl stan pěkně mokrý. Po snídani jsme opět vše sbalili, nasedli na motorky, ale Kawa při nastartování ani nešrtla. Tak jsme se zase odstrojili a pustili se do zkoumání závady. Naštěstí se to podařilo rychle opravit a my mohli vyrazit směr Vysoké Tatry. Během našeho zdržení se mlha rozestoupila a bylo krásně modro. Zatáčky při výjezdu nahoru na Štrbské pleso byly úchvatné. Motorky jsme zaparkovali u restaurantu Plesnivec hned vedle placeného parkoviště, kde nám ochotné slečny servírky pohlídaly  helmy, když jsme slíbili, že se tam vrátíme na jídlo. K lanovce to byl ještě pěkný kus cesty. Vyjeli jsme lanovkou nahoru na Solisko. Cena 12 euro+ 2 záloha na kartu. Bylo nádherně. Nehnul se ani lístek. Nahoře jsme pokoukali, nafotili. V tu chvíli byl nádherný výhled, žádný mrak, jen obzor byl v mírném oparu. Cestou dolů se však začalo zatahovat a foukal studený větřík. Dole už sluníčko nesvítilo vůbec. Obhlédli jsme stánky, něco pokoupili domů na památku. V hospodě jsme se zahřáli opět  hodně silnou česnečkou, a haluškami s domácí klobásou a plněnými pirožky. Moc jsme si pochutnali a krásnými zatáčkami jsme se vydali na zpáteční cestu Jeli jsme po dálnici směrem na Ružumberok, Žilinu, zpátky na naše území. Tentokrát jsme se utábořili v kempu v Rožnově pod Radhoštěm. Kemp v celku ucházející. Cena celkem 455 Kč.
Najeto 261 km.

 

4. den

  V noci nám konečně nebyla zima. I ráno bylo teplé a mohli jsme se trochu odstrojit. Po snídani jsme se šli podívat do Valašského muzea v přírodě. Obešli jsme dva okruhy ze třech, dali si kávu, valašský frgál. Cena vstupného za jednoho 80,- + 80,- Kč. Ve 13. hodin jsme se pak vydali na cestu domů. Cestou zastávka na Studené Loučce a zakoupení sýrových specialit. Cesta byla klidná, až u Hradce Králové jsme stáli v koloně (oprava silnice). Domů jsme dorazili v pořádku po 17. hodině.
Najeto 238 km.

Závěr

 

Naše krátká dovolená, nebo prodloužený víkend, jak chcete, se nám vydařil. Počasí až na začátek vyšlo perfektně, i když víc tepla by příště také neškodilo. Na náš první delší motovýlet nám příroda nadělila všeho trošku. I tu malou poruchu, abychom si nemysleli, že musí být všechno perfektní. Máme spoustu krásných fotek a zážitků z jízdy. Co víc si přát?! Už se těšíme na příště

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):


TOPlist