sumoto_leden



Přes Grossglockner do Chorvatska a zpět

V červenci jsme se s Pavlem, Petrou (Honda X11) a Nikajdou rozhodli, že podnikneme dělší výlet na motorce. Naplánovali jsme v práci dovolenou a určili si jako hlavní cíl Grossglockner v Alpách, s tím, že dál pojedeme přes Itálii, Slovinsko, Chorvatsko, Maďarsko a Slovensko. Celkem jsme ujeli asi 2030 km za 6 dnů.

Kapitoly článku

Cesta na vrchol - Grossglockner a Chorvatsko

První den, v pondělí 19.8.2013 v 9:00 hodin, jsme vyrazili ze Štěpánova u Olomouce směrem na Mohelnici - Humpolec - Jindřichův Hradec (přestávka na oběd), cílem byl "Kemp U Nojdy v Rožmberku nad Vltavou. Během cesty nás od Humpolce obtěžovaly dešťové přeháňky, které se k naší smůle změnily ve vytrvalý déšť. Vyzkoušeli jsme "pláštěnky na stavbu" zakoupené v obchodě s pracovním oblečením, cena byla kolem 180 Kč za kus a nezklamaly. Nepříjemné bylo stavění stanu v dešti, které potom přešlo k popíjení grogu a piva a průměrné večeři. Jinak tímto zdravím všechny veselé, hlučné a hodně opilé vodáky, kteří vydrželi popíjet až do rána.
     Úplně jsem zapomněl na připravenost posádky na Hondě X11, která po těžké oslavě 50 narozenin teprve po cestě dofoukala pneumatiky, namazala řetěz a chtěla měnit eura na hranicích s vietnamskou menšinou. První den jsme ujeli asi 340 km.

Druhý den
jsme po řádné hygieně a snídani opustili kemp a vyjeli jsme do Rakuska směr Salzburg s cílem Zell am See. Původně byla cesta naplánovaná mimo dálnice, toto jsme ovšem byli nuceni změnit z důvodu nedostatku času a tak jsme zakoupili Rakouskou dálniční známku. Na benzince Shell jsem v Rakousku opravoval rozbitý zip na bundě a obtěžoval obsluhu s dotaz zda mají "Sekunde-Lepidlo". Takového pitomce tady asi ještě neměli, jen kroutili hlavou s tím, že ich frštehe nicht a poslali mě naproti do obchodu s jídlem, protože si mysleli, že mám hlad. Bundu jsem i tak opravil, potom během dovolené ještě asi 3x. Kolem 16:00 hod. jsem dosáhli stanoveného cíle Zell am See, SeeCamp - hned u jezera.
     Cena byla pro 2 osoby, stan a motorku 31 Euro. Kemp hodnotím jako velice luxusní, vše čisté, pořádek, veškeré služby (přítelkyně si prala i žehlila). Výborná večeře a dobré a silné pivo Ottakringer. Dokonce jsme se "projeli" i na jezeře.

Něco kolem 320 km.


Třetí den
jsem museli ráno vyjet velmi brzo, protože jsme měli před sebou cestu k nejvyšší hoře Rakouska - Grossglockneru. Byla to asi nejlepší část dovolené, krásné cesty, příroda a konečně nám taky vyšlo počasí. Výjezd k hoře je po silnici, která je placená a cena byla za každou motorku 23 Euro.

Poté jsem pokračovali po dálnici směrem na Villach, Udine, Trieste, Rijeka a Novi Vinodolski. Do cíle jsem dorazili kolem 20 hodiny večer. Ubytování bylo zajištěno přes chorvatské "Tourist centre" u známého místního motorkáře Džamba (Harley V-Rod) za 40 Euro na noc za apartmán pro čtyři osoby s kuchyní, sprchou, wc. Jediná nevýhoda byla, že ubytování bylo vzáleno cca 3 km od centra Novi Vinodolski. Na otázku, jak je to tady s místní policií, nám Džambo odpověděl, že alkohol na motorce pít můžeme s tím tam nikdo "nema problema" ani policajti. :-D A tak jsem se rozhodli, že zaplatíme ubytování na dvě noci a pořádně si odpočineme.  Ujeto asi 560 km.

Čtvrtý den jsme strávili lenošením na pláži a popíjením místního piva.

Cesta zpět přes Slovinsko, Maďarsko a Slovensko

Den pátý a taky nejdelší. Ráno kolem 7 hodiny jsem vyrazili po dálnici směr Zagreb, Lendava - Slovinsko a potom v Maďarsku po silnici č.86 na Szombathely, Bratislavu a Šaštín. Cesta to byla nejdelší a také nejnáročnější. Zajímavé bylo, že v Maďarsku dopravní předpisy týkající se rychlosti nikdo neřeší. Když nás v obci předjížděla vozidla dvojnásobnou rychlostí, než která byla povolena, taky jsme trochu přidali.
     Na Slovensku jsme byli ubytováni kolem 18:00 hodiny, za cenu 20 euro za chatku (unimo buňka) pro 4 osoby. Paní nám na recepci poradila, ať si motorky dáme do chatky, že nám tak nikdo nic neukradne. Jenže do unimo buňky se to prostě všechno nevejde. :-D Ujeto 640 km a děkuji tímto učastnicím výletu, že to jejich zadky vydržely.
Den šestý - začalo překvapivě opět pršet, tak jako na začátku. Nečekali jsme, až přestane a vyrazili směrem domů. Přestávka s jídlem byla v Motorestu Rohlenka. Do svých domovů jsem dorazili kolem obědu a ujeli jsme 175 km. 
Tohoto výletu se zúčastnili: Pavel a Petra na Hondě X11 a já s Nikajdou na BMW K1200GT. Všem tímto děkuji a příští rok se snad podíváme do Saint Tropez.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (28x):
Motokatalog.cz


TOPlist