gbox_leden



Pod stanem - České Švýcarsko, Großglockner

V létě 2022 jsme obnovili naše outdoorové vybavení s tím, že více budeme na našich cestách nocovat pod stanem. První cesta vedla do Českého Švýcarska, druhá zase do rakouských Alp. Cílem cesty bylo projet si slavnou Großglockner Hochalpenstraße.

Kapitoly článku

Na začátku června po práci nasedáme na motorku a vyjíždíme strávit víkend někde v Českém Švýcarsku. Stále však netušíme, kde dnešní noc rozbalíme náš nový stan. Nakonec zastavujeme v malém kempu - Camp Pod lesem u Olešskýho rybníku. V noci otestovala stan silná bouře, který ji zvládá bez jakékoliv újmy.

Druhý den si vyšlápneme na vyhlídkovou věž Růženka. Cesta tam i zpět byla díky mazlavému blátu obtížná, ale výhledy z věže za to stály. Obloha se pomalu projasňovala a teplota stoupala a tak další naplánovaný výstup na Mariinu vyhlídku byl doslova očistec. Na vyhlídku dorážíme zcela propocení. Dnes jsme rádi, že jsme tu byli ještě před velkým požárem a mohli vidět tu krásu. Aby toho nebylo málo dáváme si ještě jeden výšlap, tentokrát z obce Líska na rozhlednu Studenec. Jedná se o jednu z našich nejstarších rozhleden byla postavena v roce 1888. Postupem let, ale chátrala a měla být dokonce stržena. Na poslední chvíli se ji podařilo zachránit a nově zpřístupnit veřejnosti v roce 2009. Z vyhlídkové plošiny ve výšce 17 metrů nad zemí se můžete kochat výhledy na Krušné, Lužické a Jizerské hory, Krkonoše nebo České středohoří.

Další zastávky jsou již typu drive-in. Nejdříve zastavujeme v bývalém čedičovém lomu Zlatý vrch. Délka svisle postavených sloupců dosahovala 18 metrů. Potom navštěvujeme další kamenné varhany Panská skála, která je sice menší, ale mnohem navštěvovanější.

V neděli při zpáteční cestě si nemůžeme nechat ujít návštěvu Pekelných dolů, které všichni známe z pohádky S Čerty nejsou žerty. Nyní je provozuje motorkářský klub. To že jsou cílem mnoha motorkářů bylo jasné ještě před samotným příjezdem. Občerstveni vyrážíme domů s vědomím, že jsme tady na severu Čech nebyli naposled. Cestou děláme zastávku v Litoměřicích a v Kadani na náměstí.

Po návštěvě Pekelný dolů plánueme navštívit další profláklé místo mezi motorkáři – průsmyk Großglockner a tak v polovině června míříme do rakouských Alp. V podvečer míjíme Salzburg a pokračujeme do kempu Europap u jezera Attersee, Na který jsme dostali typ od kamaráda. Stavíme stan vedle turistů z jižních Čech a rodinky Indů.

V sobotu objíždíme další salcburská jezera, delší zastávku děláme v historickém městečku Hallstatt. Lanovkou se necháváme vyvést na vyhlídky Skywalk, ze které je krásný výhled na městečko, jezero as okolní hory. Krátce si procházíme centrem města, ale je tu přelidněno a tak mizíme. Máme štěstí počasí, obloha je azurová, příjemná teplota a minimální provoz a tak ani nelitujeme poplatku za průjezd 48 km dlouhé Großglockner Hochalpenstraße s převýšením 1748 metrů. Z průsmyku ještě stoupáme z odbočky k Edelweisspitze, který leží v nadmořské výšce 2571 m. Jak říkají Homolkovy, to jsou panorámata, z plošiny je vidět najednou 37 vrcholů vyšších 3000 metrů a 19 ledovců! Sjíždíme dolů a nacházíme nádherný kemp Lindlerhof, který je součástí rodinné farmy. Jen taktak stíháme objednat večeři. Nic netušící Martina, které má v tento den narozeniny je velmi překvapené malou pozorností od majitele.

Při zpáteční cestě navštěvujeme Krimmelské vodopády, které padají ve třech stupních z neuvěřitelných 380 metrů. Je to neuvěřitelná přírodní síla. My jsme rádi, že se můžeme před dlouhou cestou domů, alespoň trochu schladit, protože nás čekal opravdový očistec, teplota na budíku ukazovala 36°C. Navíc když Rakušani vám udělají omezení na 30 km/h, tak jsme byli rádi za nové letní bundy a těšili jsme se až budeme v Německu, abychom upalovali stovkou a foukal aspoň trochu vítr.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):
Motokatalog.cz


TOPlist