gbox_leden



Grossglockner skoro na otočku

Na Grossglockner jsem se chtěl, asi jako většina motorkářů, podívat odjakživa. Asi jako každý jsem se začal pídit po užitečných informacích, trasách a ubytování a k tomu mi nejlépe posloužilo právě fórum tady na motorkářích.Píši tento cestopis spíše jako informativní pro ty, kteří se do těchto míst nikdy nepodívali a hledají informace all in one.

Kapitoly článku

Úvod

Na Grossglockner jsem se chtěl, asi jako většina motorkářů, podívat odjakživa. Teprve letos, kdy nám v létě nevyšel ani jeden delší motovýlet, jsem se odhodlal zosnovat plány na babí léto v rakouských Alpách. Asi jako každý jsem se začal pídit po užitečných informacích, trasách a ubytování a k tomu mi nejlépe posloužilo právě fórum tady na motorkářích, kde tahle témata zaplnila nejedno vlákno. Počet strojů účastnících se zájezdu se měl podle prvotních nástřelů pohybovat okolo 5 kusů, ale jak už to bývá, postupně ubývaly, až jsme zůstali úplně sami. Píši tento cestopis spíše jako rady těm, kteří se do této oblasti ještě nikdy nepodívali a hledají ucelené informace na jednom místě. 

Pátek 10.9.2010 Prachatice-Pasov-Salzburg-Flachau (300 km) 

Předpověď na víkend slibovala slunečné počasí, což je asi základ toho, zda se vůbec někam vydávat. Vyráželi jsme až okolo jedenácté hodiny, jelikož máme tu výhodu, že to k hranicím s Německem nemáme daleko. První zastávka byla v Pasově, kde jsme si udělali lehčí procházku městem a nakoukli do dómu sv. Štěpána s největšími varhanami na světě. Dále jsme již pokračovali na Salzburg a dále do Flachau. Zde jsme směřovali do penzionu, který jsem si našel předem. GPS ale začala lehce stávkovat, takže zamýšlený hotel jsme nenašli. Ovšem s ubytováním v této oblasti nebudete mít větší problémy,protože penzion s vlaječkou Zimmer frei najdete skoro na každém rohu. Obával jsem se, že bych musel oprašovat znalost němčiny, ale za celou dobu se mi nestalo, abych si nevystačil s angličtinou. Projížděli jsme tedy městem a nalezli pěkný penzion Schnitzel-Eck, kde vyšel nocleh se snídaní na 30€. Motorku jsme měli schovanou v garáži patřící k penzionu, takže klidný spánek zajištěn. Večeře z pytlíku a večerka okolo půlnoci. 

Sobota 11.9.2010 Flachau-GG-Zell am See-Mittersill (280 km)

Budíček okolo osmé hodiny, do devíti sbaleno a po snídani vyrážíme směr Grossglockner. Zde bych chtěl opět přidat pár rad těm, kteří tam nikdy nebyli a hledají informace: Hochalpenstraße je silnice začínající mýtnou bránou (v pozadí na obrázku vlevo), která se nachází asi 7km jižně od města Fusch an der Großglocknerstraße. Zde zaplatíte mýto, které letos činilo 18€ a tím získáte vstupenku do světa krásných hor a nekonečných zatáček. Ještě podotýkám, že je víc než nutné vjíždět sem s plnou nádrží, protože nahoře opravdu pumpu nenajdete. Silnice vede pod vrcholek Edelwiesspitze, které je nejvýš položeným místem, kam na motorce dojedete. My jsme si výjezd na něj odložili až na zpáteční cestu a udělali jsme dobře. Od něj se dále pokračuje až na kruhový objezd, ze kterého se dá odbočit na Kaiser Franz Josefs Höhe a dále Lienz. My jsme směřovali rovnou na kopeček Franze Josefa, kde se dají pořídit nejhezčí snímky GG a ledovce Pasterze, který se táhne pod ním. I přes to, že je skoro půlka září a v těchto místech leželo ještě týden před odjezdem 15cm sněhu, tak počasí vyšlo parádně a potkali jsme i velké množství českých kolegů.

Odsud jsme se vrátili zpět na Edelwiesspitze a tentokrát jsme vyrazili až úplně nahoru. Tam již teplota značně klesla a přítelkyně, která objímajíc jeden z válců pronesla cosi a o ruském filmu, toho byla jasným důkazem. Vyfotit pár snímků, včetně jednoho zajímavě upraveného zemědělského stroje a vzhůru dolů. Při pohledu na něj se nejednomu z vás vybaví památná věta: To je dost dědku, žes nás taky jednou vyvez!!  A v tomhle případě rovnou na GG! :-) Po sjezdu směřujeme do Zell am See, kde fotíme jezero a dáváme si jídlo. Zkusil sem teplotu vody a na koupání to tedy určitě nebylo. Odtud už jen přesun do Mittersillu najít ubytování, což opět není žádný problém. Bydleli jsme u starších lidí, kteří penzion vedou domácím způsobem, takže prošívané péřové deky a bublanina k snídani byla spíše příjemná překvapení. To celé za 20€. Večer lehčí procházka, doma opět těstoviny od vitany a promyšlení zítřejší trasy. 

Neděle 12.9.2010 Mittersill-Enzingerboden-Zell am See-Salzburg-Pasov-Prachatice (380 km)

Ranní scénář totožný se sobotním. Tedy sbalit, nasnídat, nasadit kufry a razíme. Z Mittersillu se vydáváme směrem na Zell am See a v Utterdorfu odbočujeme vpravo na Enzingerboden. Místo poblíž pěkného jezera Taurenmoossee, kam se dostanete opět jen ve velkém stoupání s nekonečnými vracečkami, které jsou tady na rozdíl od Hochalpenstraße zadarmo. Zde uděláme pár fotek a vyrážíme nejkratší cestou domů. Vyrážíme tedy do centra Zell am See, kde tankujeme nejlevněji za celý výlet. 1,18€ za litr. Odtud již směr Salzburg. Trasa Zell am SeeLofer se mi zapsala do paměti jako druhý nejkrásnější úsek výletu hned po Hochalpenstraße. Krásné kopce po obou stranách silnice a spousta zatáček. Prostě krása. Dál už jsou to jen dlouhé přesuny s čím dál častějšími zastávkami a doplňováním energie. Poslední zastávka je u Freyungu, kde si dáváme sladkou odměnu u McDonalds. Odtud už jen přes kopeček a zdravý a celý, bez jediné krizovky, jsme dorazili domů. Ti co nám cestu odřekli, můžou jen tiše závidět a taky doufám, že to dělají. :-) 

Snad tento článek pomůže začínajícím cestovatelům, kterým jsem vlastně i já sám a chci se touto cestou podělit o nastřádané informace. GG doporučuji všem, protože výlet to není ani časově, ani finančně náročný a užijete si krásné přírody i spoustu zábavy na alpských vyžehlených silnicích.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (46x):
Motokatalog.cz


TOPlist