europ_asistance_2024



Grossglockner opět a taky jinam

Vyrazili jsme na Grossglockner, ale nakonec jsme projeli až do Itálie k moři schladit nohy a pak přes Slovinsko a Rakousko zpět. Na cestu jsem se vydali já na Raptoru 650 rv. 2001 a táta s Honzíkem na zánovním skútru Yamaha City 250. Skútr překvapil, držele se srdnatě a umožnil mému Raptorovi sportřebu kolem 5 l na 100 km. "Na cestu jsem se musel trochu vybavit neboť mi chyběl tankvak, starý se roztrhl při minuloročním nedobrovolném razantnějším vysednutí z motocyklu, prostě jsem padl na držku. A tak jsem se na motu vydal tuto potřebnou součást shánět. Na Raptora je to docela výkon... No a před jedním krámem mi prdlo lanko od plynu...dva sváteční dny před odjezdem. Měl jsem štěstí a kluci mi na počkání, na míru vyrobili nové."

Kapitoly článku

1. Den 10.8.2009 - výjezd z Brna

Ráno jsem nemohl dospat, jak jsem se těšil na výlet a tak jsem vstal v 4:00 hodin. Měl jsem být nejpozději v 8:00 hod ve Znojmě, z Brna.
Ve Znojmě se ke mně měl přidal táta s Honzíkem. Vše šlo jako po drátku vyrazili jsme v 7:30 hod ze Znojma a jeli jsme na Horn a pak dále přes Mariazell. Po prvních kilometrech v Rakousku přestalo ono drncání, které je tradiční pro naše silnice. Jeli jsme fajn krajinou, kde znají slova "přednost v jízdě" a "ohleduplnost" až jsme dojeli k Annabergu. Annaberg na mne neznalého alpských poměrů působil jako zjevení. Pěkný kostel na prudkém kopci s mnoha zatáčkami no prostě paráda. Dále jsem pokračovali na Maraizell a viz trasa.
Schválně jsme vybírali cesty, které šli mimo dálnice a hlavní tahy. Nic tam nezažijete a je to navíc nebezpečné.
Ale ten den se toho moc nestalo protože jsme museli urazit cca 532 km a dostat se včas do Fuchs an der Grossglocknerstrase kde jsem si měli najít ubytování, protože jsme s sebou neměli stan ani spacáky a ani jiné spací vybavení.
Jen zhruba hodinu před dojezdem pod Grossglockner se údolí kde jeme jeji zatáhlo a začalo pršet. Táta povídal, že počkáme třeba přeprší, ale já jsem povídám, že jdeme do toho neboť musíme vyzkoušet nepromoky...
Ubytování jsme našli přímo na cestě na Grossglockner u jedněch lidí v domku. Rakouská klasika, čistota a korektní jednání a za cenu 53 EUR i se snídaní pro tři lidi. Protože jsme zmokli a ještě pršelo, tak domácí na naše mota majitel přehodil plachtu. Další detail, který mne potěšil.
Trasa, kterou jsme urazili je tu...maps.google.cz/maps

2. den 11.8. 2009 - Grossglockner 

Celý den byl na Grossglockneru.
Vzbudili jsme se v 7:30 hod, v 8:00 hod byla snídaně a pak hurá na kopec. Protože jsem byli na cestě přímo na Grossglockner tak jsme se divili, že tak brzo tam nikdo moc nejezdí, ale to bylo dobře. Raději jsme se trochu oblékli, protože na kopci bylo jen 13 stupňů, dole 25. A vyrazili jsme vzhůru do kopce. Na bráně jsme zaplatili 18 EUR, dostali jsme průvodce a nálepku, kterou jsme nalepili na štítek a pak nás čekalo jen samé zatáčení do kopce.
Je to doopravdy pěkná cesta, ale moc se nesvezete poněvadž v tu dobu je tam hodně motorek a aut, které prostě trochu ostřejší jízdě zavazí. Už chápu, že někteří tam jezdí na jaře. Opravdy to za to stojí, pěkná příroda a ten fakt, že jste ve výšce kolem 2.500 metrů nad mořem viz www.grossglockner.at  
Trochu jsme se pokochali a dali si to kolečko ještě jednou. Pak bylo kolem třetí hodiny a to se nám zdálo docela brzo a tak jsem vyrazili na Krymelské vodopády. Je to jen cca 70 km od Grossglockneru. Ale musím říci, že když jsem viděl tu hordu turistů tak jsem se tam vlastně jen otočili a jeli zpět na penzion. Fotek moc nemám neb, když se kocháte není čas fotit. Jeden můj kolega říká, že si to rožívá i bez focení.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):


TOPlist