sumoto_leden



Dolnorakouské a štýrské Alpy za tři dny

Třídenní výlet do rakouského národního parku Gasäuse, jednoho z nejkrásnějších přírodních parků ve východních Alpách. Trasa vede z Brna do Mitterbachu am Erlaufsee (1. den - 270 km), odtud pokračuje celodenní okružní jízdou přes přírodní park Gesäuse (2. den - 220 km) a přes Kalte Kuchl zpátky do Brna (3. den - 296 km).

Kapitoly článku

Po důkladné přípravě trasy s itinerářem a uložení nezbytných potřeb do cestovního boxu a vaku na nádrž, nasedám v toto krásné nedělní dopoledne na svůj motocykl Yamaha Fazer a mířím k rakouské hranici.

Dopoledne je ideální počasí, asi 25 stupňů, jasno, bezvětří. Z Brna jedu na Pohořelice a po pár kilometrech vjíždím do Lechovic, kde mám první zastávku na dopolední kávu. Na zahrádce restaurace U Bazalů svlažím hrdlo chlazeným Birellem a pak dále pokračuji na Znojmo a přes rakouské městečko Horn až k zámku Rosenburg.

Renesanční zámek Rosenburg se tyčí na vysokém útesu nad řekou Kampou. Se svým středověkým hradním základem, nádhernými renesančními arkádami, třinácti věžemi a působivým nádvořím je považován za dokonalou ukázku proměny pevnosti v průběhu staletí. Mezi motorkáři je toto místo velmi oblíbené, o čemž svědčí parkoviště i silnice plné motocyklů.

Po břehu Dunaje přijíždím po široké a klidné silnici do Weissenkirchenu, kde zastavuji u restaurace Donauwirt. Restaurace je hezká a stylově zařízená, vhodná pro různé oslavy i romantickou večeři. Restaurace je již po několikáté renovaci, protože leží hned na břehu Dunaje a velmi často ji postihují záplavy. Překvapuje mě, s jakým klidem tady místní přebývají. Na fasádě domu je totiž až do třímetrové výšky vyznačena běžná záplavová výška hladiny Dunaje. Přesto majitele ani nenapadne restauraci prodat, protože ctí rodinnou tradici a hlavně berou život s úsměvem.

Pokud jste viděli slavný film Jméno růže, jistě si vzpomenete na postavu vypravěče, starého mnicha, který sedí ve své cele v klášteře v Melku a vzpomíná na tajemné události z mládí. O tomto klášteru se říká, že je barokní perlou Rakouska a místem, které určitě stojí za návštěvu. Za návštěvu rozhodně stojí klášterní zahrada, která je navržena jako meditační prostor s hudbou. Přilehlý les poskytuje mnohem snesitelnější teplotu, která se s blížící bouřkou jinak dostává vysoko nad 30 stupňů.

Opouštím většinou rovinatou oblast kolem Dunaje a kousek za městečkem Scheibbs stoupám z výšky 300 m.n.m. do více jak 1000 m.n.m.(!!!) Na téměř poloprázdné silnici plné zákrut nepotkávám vlastně nikoho jiného, než jen stejné nadšence na dvou kolech, jako jsem já. Vychutnávám si každou zatáčku a po několika dalších kilometrech vjíždím do přírodního parku Ötscher-Tormäuer. Přírodní park Ötscher-Tormäuer je nádherné místo pro zimní i letní dovolenou. V létě je vhodné navštívit malebné a impozantní soutěsky s velkými vodopády (Trefflingfall a Lassingfall) nebo vystoupat na hřebeny hor resp. na nejvyšší horu Ötscher.

Né nadarmo je tato trasa do Mitterbachu značena v turistické mapě jako panoramatická. Kromě opravdové lahůdky pro každého motorkáře v podobě nádherných serpentin je okolní příroda dalším nezapomenutelným předmětem mého zájmu. Překonáním dalšího z mnoha hřebenů se dostávám až nad údolí Puchenstuben, ve kterém před chvílí přestalo pršet a příroda vykouzlila úchvatný pohled na dokonalou harmonii z mlhy a světla. Toto místo je pojmenováno Ötscherblick.

Po krátkém klesání se dostávám do cíle mého dnešního putování, k penzionu Johanna Alway v Mitterbachu am Erlaufsee. Mitterbach am Erlaufsee je znám především jako zázemí pro menší lyžařské středisko s názvem Gemeindealpe. Pokoj má nejen balkón s pěkným výhledem na okolní panenskou přírodu, ale také nový ratanový nábytek, WC a sprchu přímo na pokoji. Ještě zajdu do místní restaurace na dobrou večeři, abych tak příjemně završil 1. den cesty do Dolno-Rakouských Alp, ale už teď se těším na den druhý, který by měl být ještě zajímavější.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):
Motokatalog.cz


TOPlist