gbox_leden



Alpský okruh

Cesta ze severních Čech přes alpská jezera na Grossglockner a alpské průsmyky.

Kapitoly článku

1. den

Je krásný červenec a já pořád sleduji počasí v Alpách, aby tam bylo alespoň pár dní za sebou hezky, protože nerad jezdím v dešti a mokru. Pořád hlásí déšť. Už jsem z toho nervnózní a najednou to přijde - hlásí pět dní jasno. Okamžitě si beru dovolenou a jdu si balit. Vše naskládám na svojí Yamahu MT 09 a jelikož s sebou beru i svoji drahou polovičku Páťu, tak toho není zrovna málo.
Vyrážíme ze severu Čech směr Lipno, kde chceme přespat první noc. Chtěl jsem jet po vedlejších silnicích, ale nakonec jsem to střihnul po dálnici kvůli času. Za Prahou začíná trochu pršet a u Tábora už je to pěknej liják, schováváme se na Benzině a dáváme si pauzu.

Najednou přijiždí další motorkář s baťůžkem taky se schovat. Když zastaví, tak na něj koukám jak z jara... Je to Bohdan, kamarád z vedlejší obce kde bydlím, náhoda jako blázen, osudové setkání, shodou okolností jede do Chorvatska přes Alpy a taky chce přespat na Lipně. Sedáme na mašiny, taháme za hefty a za chvíli jsme tam. Dáváme pivko, stavíme stany a za chvíli jdem spát.

 

2. den

Vstáváme do krásného počasí. S Bohdanem se loučíme a jedem si každý svojí trasou. Přejíždíme hranice a míříme směr jezero Traunsee, kde jen projíždíme kolem a pokračujem dál na jezero Hallstättersee, kde se ubytováváme ve stylovém kempu. Je pěkné vedro, tak hned skáču do krásně čisté křišťálové vody. Večer se jdeme projít do kouzelného městečka Hallstatt. Kupujeme jídlo a cestou zpět najdeme krásné místo s lavičkou, kde je výhled na celé jezero a kde nas nikdo neruší a čekáme na západ slunce.

3. den

Jedeme si projet okolí. Vyrážíme směr Postalmstrasse. Je to průsmyk mezi Stroblem a Abtenau a stojí určitě za projetí. Mám už to tam najeté od předloni, ovšem objevuju zde další krásná místa a výhledy. Dále pokračujeme na jezero Gosausee, je to zapadlé jezírko, ale i tak tam je hodně narváno. Co se mi líbí, tak nikde se neplatí parkovné. Být to u nás, tak už na tom každý ždíme prachy. Jezero se dá projít dokola pouze pěšky, je to příjemná procházka kolem nádherně čisté vody se zmrzlinou v ruce, která se dá zakoupit na začátku. No a je večer a my se vracíme zpět do kempu.

4. den

Ráno vyrážíme směr Zell am See. Toto jezero mně zklamalo. Na fotkách vypadalo mnohem lépe a hlavně tam bylo neskutečně narváno. To nás odradilo a jelikož je nesnesitelné vedro, tak to otáčíme a jedeme se schladit do hor. Jedeme na hlavní cíl - Grossglockner, největší horu rakouských Alp. Platíme mýtné a pokračujeme na vrchol. Stavíme každou chvíli a fotíme. Letos je i na vrcholku teplota 25 st. a nádherně. Když jsem tu byl předloni, tak bylo jen 15 st. a vítr mně málem sundal z mašiny. Trávíme tu skoro celý den a pomalu sjíždíme dolů do kempu u městečka Möllbrücke, který vlastní Češi. A tady už to opravdu vypadá jak v Čechách - všichni si nás prohlíží, jakoby neviděli nikdy motorku a při tom do sebe lejou pivo. Vybavení kempu nemá takovou úroveň jako ty rakouské kempy. Oproti tomu Rakušané kempují tak, že mají většinou obytné vozy a před nimi si v klidu sedí, klábosí, vaří a všude to krásně voní. Nejsou hluční a užívají si pohody a klidu, ale to už odbočuji... Stavíme stan skoro potmě, dáváme si jedno točený a jdeme spát.

5. den

Ráno balíme a jede se směr Malta Hochalmstraße. Na začátku platíme mítné a pokračujem nahoru kolem vodopádů po klikaté silnici skrz tunely, které jsou vytesané do skal. Když přijedeme nahoru, tak parkujem a před náma je obrovská přehrada, která se dá po hrázi přejít pěšky na druhou stranu a uprostřed je visutý ochoz, kde vidíte tu výšku přehrady přímo pod sebou... Úžasný výhled. Po nějaké době sedáme na mašinu a pokračujem směr Nockalmstrasse, další krásný průsmyk, co stojí za projetí. Ovšem nějak se zatahuje, jakoby chtělo pršet. Snažím se tomu trochu ujet a vtom před sebou vidím plácačku a policejní auto. Trošičku jsem to přehnal s rychlostí v obci. Policista i přes všechny výmluvy byl neoblomný a hned jsem to měl za 50 éček. No, co se dá dělat, projedu Nockalmstrasse, pokocháme se a míříme hledat místo na spaní. Narážíme na super kemp u městěčka Mauterndorf za dobré peníze, dobře vybavený a dokonce je v ceně i lístek na lanovku. Stavíme stan a přenocujem.

6. den

Probíráme se, všude mlha, není na krok vidět. Dáváme snídani a vyjíždíme lanovkou na Speiereck 2411 m n.m. Krásný výhled, ale nemáme moc čas, musíme opustit kemp, tak sjiždíme dolů. Všechno balíme a jedeme směr Vysoké Taury, cestou ještě stavíme u Hradu Maunterndorf na fotku a razíme směr ČR. Po nějaké době přijíždíme k velkému jezeru Altersee, úplně vyčerpaní z vedra a hladu hledáme místo, kde se dá najíst a na okraji jezera uvidíme stánek. Páťa celá hladová vykřikne: ,,Hamburger", a ukáže na stánek rukou, až se všichni u stánku otočí a pochopí, že jsme asi hodně hladoví. Lezem z motorky a kupujem úžasný burger a hranolky. Roztáhnem plachtu a v klidu si ho sníme v trávě na parkovišti jako ostatní. Čas letí a my posilnění jedeme dál, začíná se stmívat a dochází mi benzín, pumpy už jsou zavřené, mám už dojezd jen pár kilometrů, tak jsem z toho nervózní, ale naštěstí narážíme na jednu otevřenou. Tankujem a blížíme se do ČR.


7.den

 

Přijíždíme do ČR kolem půlnoci a opět unavení, hledáme místo na přespání. Vůbec se s tim nemažem, zajíždíme na pole a stavíme stan, už nemáme sílu dál pokračovat. Ráno pak pokračujem domů... Byl to úžasný výlet... Alpy vždycky stojí za to... Hlavně když se vychytá počasí.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (26x):


TOPlist