gbox_leden



Ve Faru se Šímou

Kapitoly článku

Tak přátelé, je to tady, 25.ročník největšího evropského motosrazu právě začal. Organizátoři se natolik obávali návalu při registraci, že pokladny otevřeli již ve čtvrtek těsně po půlnoci. Zpráva se rychle roznesla celým areálem a tisíce účastníků, z nichž někteří zde kempuji už od neděle se vydali k hale zaplatit poplatek 40 euro a tím se zaregistrovat. K tomuto kroku se pořadatelé rozhodli z důvodu obav z veliké návštěvnosti, která je z velké části dána i sobotní hvězdou večera.
Další a další účastníci vjížděli po celý čtvrtek hlavním vjezdem a je na co koukat. Motocykly všech možných značek a modelů, nejrůznějších kubatur, přestavby, stavby. Prostě můžete běžně vidět opravdu vše co má dvě kola /výjimečně i tři/ a motor. Jak vidíte v kurzu jsou i nejrůznější vozíky takže s uni-pavem od Kobrasu též sklízím zasloužený zájem.


Porovnáte-li si následující foto s fotografií prázdné vjezdové brány ze včerejšího dne uvěříte, že zde vypuklo davové šílenství. Před průjezdem branou je třeba odstavit moto na provizorním parkovišti, jehož kapacita praská ve švech a odebrat se k zaplacení srazového poplatku. O nekončící frontu ve které je neustále několik set osob, se starají příjemné dívky, které od vás vyberou poplatek za který si odnášíte plnou igelitku suvenýrů a také je vám na zápěstí připnutá páska, coby srazová identifikace.




Petra a Terezu /to jsou ti, co jsou zde na Hondě VTR/ jsem požádal a s jejich pomocí můžete posoudit zda se poplatek 40 euro vyplatí? Po zkušenostech z Čech, kde záhy po vkročení za závoru většiny Českých srazů zaplatíte pětikilo a mimo pocitů, že jste na srazu nedostanete téměř nic dalšího vám odpovím rovnou, že zde vložených peněz litovat nebudete.
Mimo místa pro váš stan /tím pádem jde o nejlevnější kemp v širokém okolí/ najdete v igelitce: srazové tričko, pohlednici, samolepku, nášivku, odznak, památeční štít /vloni to byla espézetka Moto Clube Faro/, program, tři lístky na jídlo včetně pití /v sobotu však jsou v rámci programu pro ty, kdo si vystojí frontu sardinky opékané na roštu a víno/, dvě kartičky, které z vás po vyplnění a vhození do osudí dělají horkého kandidáta na získání jedné ze dvou hlavních cen, které jistě nejsou k zahození. Výherce si totiž letos odveze motocykl Kawasaki VN 800, zatímco druhou cenou je týdenní zájezd na sraz do americké Daytony. No ale to samozřejmě ještě není zdaleka všechno. Započítat musíte i bohatý program zahrnující mimo jiné i spoustu kapel. Hvězdou nejzářivější, bude v sobotu večer rocková legenda, skupina Deep Purple, takže ještě si stále myslíte, že 1150 korun za vstup na Faro je moc?

Jezdec má na ruce pásku, motocykl dostane ještě nalepenu samolepku a vjezd do motorkářského ráje je otevřen. Ne každý z účastníků však nutně musí přijet na motocyklu. Blízkost letiště a obliba srazů /mimo obyvatel pyrenejského poloostrova především Angličanů/ zapříčiňuje, že cestu od letiště plní davy turistů s kufry, kteří se během krátké doby změní v plnohodnotné návštěvníky srazu.


Nouze není ani o nejrůznější provedení sidecar a k mé velké radosti rozšířili počet Čechů krátce po poledni i další tři Hradečáci. Od té doby hledám, kde si postavili stan a sázím na náhodu, že se s nimi ještě před koncem srazu setkám. Pokud jsou to vaši známí, dejte jim prosím vědět ať mou snahu opětují. Večerní procházka po kempu je pastvou pro oči. Motocyklů uvidíte zřejmě v této reportáži dost a dost, takže se věnujme i jiným záležitostem. Včera postavené a osamocené pivní pípy se rozjely naplno a místní pivo Sagres z nich teče proudem.

Samozřejmě je myšleno vedle žízně i na ukojeni hladu, takže pizza, opékané kuře nebo prasátko je k dispozici na každém rohu. Jsme však v Portugalsku a navíc pár metrů od Atlantiku, tak proč neochutnat takovou chobotničku?


Projít celý areál je téměř nadlidský výkon, já ho musel projít několikrát. Na samém konci stojí cirkusový stan, který byl v dobách, kdy počet motorkářů nedosahoval dnešních čísel, hlavním místem setkání všech účastníků. Nyní je v něm bar Oásis a oblíbená diskotéka. Vyhledávaným místem je bazén před stanem, který při vedrech, která zde panují, dělá vyhledávané místo nočních vycházek.




Pro motorkari.cz z Fara Jarda Šíma /21.7.2006 02.30 h/
Fotografie byly pořízeny na digitálním foto Fujifilm FinePix S 9500.

Informace o redaktorovi

Jarda Šíma - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz


TOPlist