europ_asistance_2024



Evropou na sever, na jih a na východ

Než začnu, asi bych měl napsat, že slovo cestopis je nejspíš silný k tomuhle mýmu psaní. Obdivuju lidi, co mají všechno dopředu naplánovaný a stejně tak ty, co si pamatujou čísla silnic, názvy měst i vesniček a další údaje, který tady nenajdete. Přesto se pokusim popsat moje zážitky z cest. Sezona 2010 pro mě nezačala zrovna nejlíp hned zjara mě sundal z motorky osobák, ale dali jsme se s alpinkou docela rychle dokupy a já začal mít zase chuť do cestování. CZ a příhraničí bylo jakž takž projetý a moc mě to táhlo někam ven, někam dál. Vrtalo mi v hlavě, jestli bych dojel do Dánska, kde sem byl s kamarádem kamionem pro selátka. No, když to nezkusim, tak to nezjistim. Je rozhodnuto, bude to DK a chci až úplně nahoru na sever.

Kapitoly článku

Den 1. - 4.7.2010

Je ráno 4,30 moc sem toho nenaspal, nejspíš cestovní horečka, a já vyrážim z domu směr Praha, Ústí n L, Dresden. Chci jet po dálnici co nejdál vydržim. V Chrudimi ještě natankuju doplna, v Opatovicích najedu na dálnici a přes Prahu hladce projedu, společnost mi dělá jen pár kamionů a osobáků motka jen jedna. 
U Ústí znovu natankuju a přes objížďku pokračuju na Petrovice a Dresden a dál na Berlín. Budu zas muset k pumpě, nějak se mi nezdá spotřeba (7,5 l) asi to bude dálnicí jedu tak 120 – 130 km /h. Něco snim a vypiju ze zásob co mám s sebouj pozoruju cvrkot okolo, trochu se protáhnu a už zas jedu. Je 9 hod mám to asi 100 km do Berlína a chci jet na Hamburg a pak přes přechod Flensburg do DK. Doteď mi bylo chladnějc, ale už začíná horko. 
Silnice sou v D dobře značený ale stejně sem u Hamburgu nějak sjel z dálnice a dal sem si to přes město. Kupodivu panika nebyla, ale jak říká Evča byl sem „div živ“. Nějak jsem se vymotal a už frčim na Flensburg. U pumpy se zas trochu protáhnu naleju do sebe vodu a na sebe taky, protože je horko. Pořád mě to baví, tak jedu. Je 17,30, jsem v Kolding u pumpy, nabral sem si vodu do petky, abych měl ráno na zubáky, když se nepovede zastavit u vody na nocleh. Asi bych ten nocleh měl začít řešit. Jedu pořád po dálnici, ta je oplocená, takže sjet někam na šikovnej plácek nejde a taky sem slyšel že v DK se na divoko nesmí. No nějak to dopadne, zatím to jede a pěkně to odsejpá.
Už z D tankuju stejně jako tři chopráci z NL, jsou fakt jak z filmu dost drsný hoši vždycky na sebe mávnem a jedem dál. Kampak asi jedou ? Ale nezeptám se oni nejspíš česky neumí a já zas neumím jinak.
U Aalborg u pumpy byla sranda.(moc ne !). Nešlo mi to spustit, ještě že mi nějaká baba z GB poradila, zatímco obsluha uvnitř se hezky bavila. Ono se totiž musí zadat, jestli chci platit kartou, nebo v hotovosti v kase. No je to tam holt napsaný, tak si to (skoro) každej může přečíst. Takže benzín mám a můžu jet. Jet a fakt koukat po noclehu než padne tma.
Zkusim teda motel co zahlídnu ze silnice, vypadá dobře, tak se zeptám jestli mají volno a co to stojí. Zas tak úplně se teda nezeptám, ale ukážu to napsaný na papíře co mám z domu. Paní mluví a mluví a pak mi napíše, že 69 E. To neklapne ! Zkusim ještě jeden a tam je sleva na 64 E, takže taky nic. Tak jedu dál a za Aalborg uvidim takovou šikovnou pumpu. Stolky a lavičky u parkoviště sou za živým plotem a schová se tam motka i stan. 
Takže nocleh mám a je to tak akorát, už se šeří. Snad mě nikdo nevyžene nebo nepřepadne. Brzy ráno chci zas vyjet. Ještě máznu řetěz, napíšu domů a spim. Snad klidně ! 

Den 2. a 3. - 5.-6.7.2010

Tak dobré ráno, noc sem prospal občas sem kuk na motorku vše v poho. Jestli sem odpočatej to nevim, ale moc se těšim na Skagen. Vlastně ani nevim proč, protože zatím sem nic až tak zajímavýho neviděl. Nejspíš proto, že jedu po dálnici. DK je taková placka všude pastviny s koňma, krávama a ovcema a taky jezírka nebo močály.
Těšim se na moře.
Jen se přes noc nějak ochladilo, proti včerejšku tak o 15°C, musim teda přidat oblečení. A do sedla! Na cedulích Skagen je čím dál míň km a já se už nemůžu dočkat. Přeci jen je to kus cesty a tak sem zvědav, co uvidim. 
Je 9,30, parkuju na P u majáku vyběhnu na kopeček a oněmím. Tohle sem chtěl vidět, kvůli tomuhle pohledu jedu 1.336 km, je to úžasný! Dvě moře se sráží do sebe sou menší vlny, ale mě to stačí, jsou větší než na Hořičce doma.Sejdu dolů a jdu po takovym pískovym výběžku, kterej je fakt mezi mořem Baltským a mořem Severním. Na obou plujou ohromný lodě pro mě suchozemce zajímavej pohled. Volám Evče, že jsem kde jsem, dám jí poslechnout moře, nechám se naoplátku vyfotit od páru turistů a pomalu se šourám zpátky. Po cestě začínám přemejšlet jak a kudy domů, nespěchám, ale koukám na nebe a nějak se mi to nepozdává. P se mezitím zaplnilo skoro doplna a já si taky uvědomil, že sem na motce nechal helmu a vůbec všechno. Naštěstí nic nechybí, jdu koupit, napsat a poslat pohled domů holkám a je 11,00 a já vyrážim na cestu domů.
Chci si hlavně užít silnice, který sou v DK výborný a chci jet po menších silnicích po druhý straně země tzn po západní. Takže plán je Hirsthals, Hjorring pak Looken a dál se uvidí. Zajel sem po cestě k moři, na pláž, po který se normálně jezdí, jsou tam turisti i domácí, ale málo, je celkem zima. Moře je nádherně čistý sou tu i větší vlny tak neodolám, stavim alpinku proti moři a udělám jí fotku. Ti, kdo se těšili, že uvidí, jak motka spadne až se stojan zaboří do písku měli smůlu, protože sem ho podložil kamínkem.
V Lookenu trochu bloudim, nějak se nemůžu dostat k moři, tak jedu dál dolů na Thisted. Jízdu si užívám jen to počasí je čím dál horší. Silnice vede okolo fjordu a taky po mostě, je to krásnej pohled je tu všude spousta ptactva, takže sou vidět kormoráni, divoký husy, různý kachny a spoustu jiných. Přemejšlim, jaká je vlastně voda ve fjordu, jestli slaná nebo sladká, ale nestavim, mraky mě ženou před sebou chci ujet, ale nevim. Dál dolů na Holstebro, Varde a Ribe. Všude jsou farmy. Krásně upravený okolo a jen podle „vůně domova“ se pozná co se na nich chová. Na silnicích žádný vraky od hnoje, ale moderní stroje kde fungujou i blinkry. Jezdí se tak nějak klidně, nikdo přehnaně neuhejbá před motkou, ale nikdo neblokuje ani nezávodí. Na silnicích mimo obec se jezdí 80 a celkem se to dodržuje. V každý obci na začátku a na konci je něco jako malej zpomalovací kruháček. Když si člověk zvykne, jede to plynule a v poho. I u menších silnic sou P s cedulema s informacema a taky s čistýma WC.
Počasí mi nepřeje, dohání mě déšť vidím cedulku kemp zkoušim to, ale evidentně nemají zájem o motorkáře, takže je plno i když některý chatky sou určitě prázdný. No co. Směr Tender, že přejedu do D a zkusim něco tam, přespim v suchu a ráno se uvidí. Ale ani v D se mi nedaří jen v jednom hotelu chtěli 55 E, ale to já nedám. Spoléhám na to, že někde uvidím „Zimmer Frei“ ale nic a navíc déšť houstne, tak teda neváhám a pálim na Flensburg a dálnici. Rozhod sem, že jedu domů. Za holkama a do tepla.
Už je tma a řádně prší jedu přes Hamburg na Hannover, tam už myslim, že usnu i v sedle, zkoušim teda motel u pumpy. Ptám se na cenu, pak si ji radši nechám napsat jestli sem správně rozumněl a vjede do mě „pal“. Chtěj 79 E, radši vypadnu!
Prostě si chvilku dáchnu na lavičce, a jedu dál na Magdeburg, Halle a Dresden. V noci a za deště na německý dálnici na motorce to je fakt zážitek. Pořád stopro ve střehu a hlavně hlídat zrcátka. Jezděj hodně kamiony a když je chci předjet, dávam bacha, protože z toho co vidim jako malý světýlko je za 2 vteřiny osobák co jede 250 a brzdit se mu moc nechce. Za Dresden přestává pršet, přejedu do CZ na Petrovice a Ústí n/L pak Praha a na České Budějovice až do Horní Stropnice kde sou holky na návštěvě u dědy a babí. Takovej je plán. V Ústí se dělá světlo, je ráno a taky se pozná, že sem doma. Silnice rozkopaný, řidiči slušný, koleje v silnici do kterých vjet tak ležim. Aspoň se soustředim a zahánim spaní. Brzdim u pumpy, spolknu nějakou bagetu, trochu se protáhnu a jedu ať sem doma. V hlavě se mi střídaj zážitky z cesty bylo to super i když rychlejší než sem čekal, tak co s načatou dovčou? No teď hlavně dorazit dom. A jak si tak jedu a přemejšlim dám se do předjíždění auta a ono najednou šup doleva a mám to jen tak tak že mě nesundá, pak se vrátí doprava jakoby nic a já dodneška nevim co to mělo bejt. Neptal sem se.
Radši sem za to vzal a je 10,50 a stavim alpinku na stojan před barákem. Na tachometru je 1.520 km
Sotva sdělim pár dojmů a protože malá Emma spí vrtám se k ní do postele a spim.
Takže tak končí můj výlet do DK bylo to hezký a mám spoustu zážitků.


najeto 2.856 km
dost drahej benzin až 40 Kč
výborný silnice a často odpočivadla s čistym WC
spousta karavanů a obytných aut hlavně z NL
na silnicích hodně škodovek a viděl sem i dvě prodejny Škoda
ve Skagenu na P sem nechal věci na motorce a nic se neztratilo
samozřejmě to chce umět německy nebo anglicky
hrady ani zámky sem neviděl
moře je slaný
sem určitě trochu cvok ale ježdění mě baví

Pořádně sem se prospal, povykládal zážitky a už zas myslim co dál. Nedávno u mě byl známej, že byl v Alpách na Grossglockner a ... Tak jo, já se tam taky vydám!

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (27x):


TOPlist