europ_asistance_2024



Cesta do země vikingů

Už je to skoro týden co sme se vrátili domů z dlouhé cesty do Norska , a říkám si jak to strašně rychle uteklo ...budu se vám snažit popsat naší cestu Norskem a dat vám nějaké užitečně rady a tipy :)

Kapitoly článku

Je 8.6. 2012  14 :00  já odjíždím z práce  čas se šíleně táhnul aby taky ne když máte před sebou dovolenou na kterou se těšíte už půl roku.
Přijíždím domu a hlavou mi už jen koluje co si vzít a nezapomenout pobalím poslední zbytky věcí je 17:30 a ja sedám na motorku a opouštím své bydliště po cestě se stavím ještě na rozloučenou u své přítelkyně kde mě chytá pěkný slejvák. Řekl jsem si to mi ta dovolená pěkně začíná...za chvilku bylo po dešti a já mohl pokračovat v cestě. Sraz byl o půl sedmé na benzínce OMV u Poděbrad na dálnici.Chvilku po mém příjezdu přijíždí i kluci tak pokecáme a během chvilky vyrážíme na cestu. Dnešní cíl byl přespat někde u hranic s Německem a  brzo ráno vyrazit přes Německo do Dánska.
Nacházíme krásné místo u Petrovic tak se pustíme rychle do stavění stanu na přespání něco málo pojíme a jdeme rychle spát a už se nemůžeme dočkat rána.
Ráno se probouzíme do nepříliš pěkného počasí je pod mrakem ale neprší
Přijíždíme do Německa kde se napojíme na dálnici a už ho krásně upalujem směr Berlín Hamburg...Kousek od Berlína se udělala azurová obloha která nás provázela skoro přes celé Německo  až někde za Hamburkem se zatáhlo a pršelo a pršelo až někam do půlky Dánska
. Nezbylo nic jiného než si  pronajmout pokoj přespat v suchu usušit věci a modlit se že ráno bude lepe. Motel vyšel na jednu osobu 300 DK to jest skoro  1000kč za noc :(  cena nás celkem vystrašila ale byli jsme v teple :) Asi hodinu po nás doráží další motorkáři a to z Polska chvilku s nimi pokecáme dáme nějaké to pivko a panáčka a jdeme spat
Ráno se probouzím s pěknou kocovinkou :-D udělám si polívku na spravení žaludku ..no a samozřejmě pořád pršelo :( pobalíme věci oblékneme nepromoky a jede se dál ..asi po hodině jízdy přestává pršet a je jen pod mrakem tak se modlíme aby nam to vydrželo až na trajekt.
Na trajekt přijíždíme něco po poledni samozřejmě lístky zamluvené nemáme tak urychleně hledáme centrum Colorline a s mojí lámavou angličtinou nám kupuji lístky a vycházejí cca 2500Kč.
Řadíme se před trajekt a už se nemůžeme dočkat až se nalodíme.
Všiml jsem si že vedle nás se řadí mraky lidi na kole a všichni jsou  na pul na mol :-D a dopíjejí zbytky alkoholu po  té mi došlo že jsou to norové a jezdí prostě do Dánska pít jelikož u nich je to s alkoholem hodně špatné :( Po hodině a půl čekání na trajekt najednou vyleze panáček v zelené vestě a postupně ukazuje na jednotlivé řady jak mají jezdit a řadit se v trajektu.Když vjíždíte dovnitř tak je to jako kdyby jste jeli do nějaké továrny dojedeme na místa určené pro motorky a urychleně začínáme vázat a kurtovat mašiny během chvilky je hotovo a urychleně utíkáme na palubu a zkoumáme loď. Do hodinky loď vyplouvá tak fotíme a kocháme se a do toho sušíme věci které nám promokli.Asi po hodině plavby jsme na otevřeném moři kde se udělalo krásně počasí tak jsme si řekli že nam osud přeje a bude krásně :) Při prozkoumávání lodi sem si říkal proč se tady po zemi válí takových lidi? po další hodině plavby sem na to přišel lidem se dělalo špatně jak ta loď houpala tak se uzemňovali(dokud je člověk na palubě tak je všechno v pohodě ale jak vlezete dovnitř tak je to mazec :-D ) nezbylo mi nic jiného než se taky uzemnit :-D Plavba se pomalu blížila ke konci (jeli jsme asi 4 hodiny) oblékáme se  a běžíme ke svým strojům všichni čekáme až se otevřou vrata a my budeme moct vyjet ... vrata se otevřela a co se dělo? samozřejmě zase pršelo :( Vyjedeme z trajektu oblékneme nepromoky a vydáváme se směr Stavanger... jako jediní dodržujeme jejich 80 km /h všichni nás předjížděj tak jsme hold museli zrychlit na cca 100km/h po hodině jízdy vychází sluníčko a my se opět radujeme :) začínáme si užívat jejich krásné silnice a zatáčky :) po nějaké době zastavíme a koukáme na čas a už je krasně znát jak se den prodlužuje :) jsme cca 100 km od Kristiansandu hledáme nějaké místo na spaní a po chvilce najdeme místo jak z pohádky :) ihned stavíme stany a děláme jídlo :)
Ráno vsáváme okolo šesté rychle zbalíme a těšíme se na to co uvidíme dál.
Jedeme směrem na Stavanger.Projíždíme úplně úžasnou krajinou  potkáváme první několika kilometrové tunely  které mi přijdou dost spoře osvětlené.( je celkem těžké udělat v Norsku za den větší množství kilometrů silnice jsou sice krásné ale klikaté jako had a do toho vás brzdí kamiony a karavany které se kolikrát musejí navzájem vyhýbat jelikož se tam prostě dva vedle sebe nevejdou) po nějakém čase dorážíme do města Stavanger a hledáme zdejší památku swerd in fjerd jsou to tři meče zapíchnuté do skály  jelikož se zde odehrála velká bitva a v útesu jsou z toho důvodu že už by neměli být nikdy vytaženy.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):
Motokatalog.cz


TOPlist