europ_asistance_2024



MORITZBURG aneb Tři Oříšky Pro Popelku

Předem podotýkám, že tentokrát nejde o cestopis, ale spíš o výlet……

Kapitoly článku

Jedno sobotní ráno vyrážím na sever. Co, že je jedním z mých cílů? Zámek Moritzburg nedaleko Drážďan. I když nejsem příznivcem dálnic, Prahu opouštím po D8 a mažu po ní, až do Lovosic. Tady na Benzině beru plou Vervy a do Ústí jedu potupně po levém břehu Labe mezi kamiony.

V severočeské metropoli přejíždím Labe a jedu dále na po méně frekventované silnici do Děčína a Hřenska.

Jak je mým zvykem pokaždé když překračuji státní hranice, dělám pár památných fotek u značek EU Bundesrepublik Deutchland .

Projíždím německým pohraničním městem Bad Schandau a pokračuji k nedaleké pevnosti Königstein, opravdu monumentální stavba. Byl jsem se tam podívat před lety a tudíž dnes jen hodím okem, zavzpomínám a jedu dále. U města Pirna ač nerad opět použiji dálnici, nechce se mě motat v Drážďanech přes celé město. Dálnice mě urychlí přesun a po pár minutách vyjíždím na exitu 80 směr zámek. Zámek jako takový je cca 10km od Dráždďan a vede k němu velice pěkná silnice.

A čím je pro Čecha tento zámek zajímavý? Posloužil k natáčení dnes již legendární pohádky Tři Oříšky Pro Popelku.

Parkoviště nelze minout, za to parkovací automat míjím schválně. Zámek obcházím ze všech stran  i přilehlé zahrady. Samozřejmě nakouknu i dovnitř, ale prohlídku si nechávám na jiný výlet se zástupkyní něžného pohlaví…

Kupuji jen další magnetku mamince na ledničku a vracím se k motorce na parkoviště.

Kroužím kolem zámku po všech příjezdových trasách a fotím…..nejde jinak.

 

Loučím se se zámkem ve zpětném zrcátku a vracím se kolem Drážďan na hranice, nic méně mé R1200R si říká o pořádnou dávku kilometrů, když je tak hezky. Před státní hranici sjíždím z dálnice, chci se dostat do Petrovic a odtud pokračovat přes hřebenovku Krušných Hor. Kdo zná ví o čem píšu, jedná se o silnice, které nejsou pro závodníky, ale spíše na kochačku. A na to mám tentokrát náladu.

 

Užívám si výhledů a snažím se kopírovat co nejvíce česko-německou hranici. Opravdu jsem velmi příjemně překvapen, jaké jsou v těchto končinách krásné a kvalitní silnice a co víc, téměř bez provozu.

Jako jeden z bodů si určuji přehradu Fláje, zde dělám pauzu, u hráze si čtu z info cedulí o stavbě této přehrady. Kam dál…..no přece na Měděnec, to je taková má další meta pro tento den. Cesta ubíhá mým dnešním pohodovým tempem a užívám si každé zatáčky i rovinek.

U Měděnce opět povinná foto pauza, jo já vím jsem jak paparazzi. 

Je už sice pozdní odpoledne, ale nechce se mi sjíždět z hor do Klášterce a proto jedu dál do Loučné a přes Boží Dar sjíždím do Ostrova. A tady můj původní plán bere za své, chtěl jsem sice ještě do Lokte a na Plzeň, ale obloha začíná černat. Tudíž změna, z Ostrova na K.Vary a odtud přímo na Prahu. Černota mě dohání a mě se fakt nechce moknout. Mé R1200R ženu co to dá, v jednom místě předjíždím R1200R LC. Jeho řidič se mě snaží držet, ale buď měl nepromoky nebo větší pud sebezáchovy a ztrácím to jeho ledkový háčko ve zpětným zrcátku.

Do Prahy jsem přijel suchou pneumatikou a byl jsem rád. Celodenní výlet jsem si fakt užil.

Třeba to pro někoho bude inspirací na pěkný výlet.

Zdar všem a kolama dolů.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):
Motokatalog.cz


TOPlist