europ_asistance_2024



Maroko: Marta, Ali Baba a zlobivá motorka

Vlastně už je to víc než rok, co jsme se vydali na cestu na našem V-Stromu do Maroka. Původně jsme sice chtěli jet do Gruzie, ale nevyšla nám dovolená. A tak nás napadlo, že v půlce října bude lepší jet někam do tepla, třeba do Maroka. Nelitujeme. Bylo to dobrodružství, na které dlouho nezapomeneme. Nechybělo moc a do Maroka jsme vůbec nedojeli… Chcete vědět jak to dopadlo? Čtěte dál.

Kapitoly článku

Jsme polsko-český pár, který cestuje na motorce. Společně jsme najeli už přes 30 000 kilometrů. A pořád je nám to málo. Článek o naší cestě do Maroka vyšel původně na našem blogu https://yabb.blog/. Pro ty, kdo náš blog neznají, bych ho ráda zveřejnila i tady.

Cesta do Maroka: tvrdohlavá motorka a hnusné počasí

Měl to být obyčejný a nudný přesun. Prostě několik dnů po dálnici. Mysleli jsme, že to zajímavé nás čeká až za 5 dnů, kdy se ocitneme v Maroku. Kdepak! O zábavu máme postaráno už druhého dne ve Franci, když nás na odpočívadle Aire d'Ecot kousek od Montbéliard motorka přestala poslouchat. Nefungují blinkry, světla, celá přístrojovka je mrtvá... Zkoušíme měnit pojistku, ale ta nová shoří okamžitě po otočení klíčkem. Rozebíráme motorku na parkovišti a kontrolujeme kabely. Žádný problém nevidíme. Voláme asistenční službu. Musíme sehnat odtah. Zuřím, brečím a nadávám. Náš V-Strom končí na náklaďáku a my s ním. Tak vznikly naše první fotky z dovolené. Alespoň to počasí nám vyšlo.

Je neděle. Můžeme jen nedočkavě sedět na zadku a čekat do pondělí na jakékoliv zprávy z autoservisu, kam odtáhli motorku. Nevíme, co bude dál. Navíc jsme se ocitli v Pont-les-Moulins — vesnici, kde lišky dávají dobrou noc. Kromě našeho hotelu je tam jenom pár dalších baráků, kostel a hřbitov. Nejbližší obchody nebo restaurace jsou 5 kilometrů daleko. Motorka je v autoservisu v Clerval, dvacet kilometrů od našeho hotelu.

Pondělí. Odpoledne nás zastihla strašná zpráva. Asistenční službě se nepodařilo sehnat žádný volný motoservis. Po konzultaci s českým servisem Suzuki zjistili, že podobné závady řeší výměnou celé kabeláže. Znamenalo by to čtyřicet normohodin práce. S francouzskou hodinovou sazbou by nás taková oprava stála asi tolik, kolik je aktuální cena naší motorky... Nabízí nám teda odtah zpátky do Česka. Rezignovaně rušíme trajekt do Maroka a začínáme se rozhlížet po různých letenkách, abychom aspoň zachránili ty zbývající dva a půl týdne dovolené. Neuplyne ani půl hodiny a znovu zvoní mobil. Asistenční služba nám oznamuje, že motorka je opravená a v úterý si ji můžeme vyzvednout. Prý se ji pokusili opravit přímo v autoservisu, kam ji v neděli odtáhli. Osud si z nás opravdu dělá srandu...

Úterý. V autoservisu se dozvídáme, že rozebrali zadní část motorky a zase ji složili zpátky, ale žádnou závadu nenašli. Nebylo to úplně to, co jsme chtěli slyšet. Mechanik ale ukazuje na zadní světlo a pořád opakuje něco francouzsky. Nejsme si úplně jistí v jakém stavu motorka vlastně je, ale říkáme si, že to riskneme. S pocitem nejistoty a toho, co nám motorka ještě vyvede, pokračujeme v cestě do Maroka. Nemáme co ztratit.

Kromě motorky zápasíme i s počasím, které nemá žádné slitování. V té prokleté Francii, kde je drahé snad všechno kromě vína, a kde si naše motorka udělala dovolenou, lije celou dobu a teploty se pohybují mezi osmi a deseti stupni Celsia. Každý den končí snahou o vysušení už neskutečně smradlavých ponožek a zbytku promočeného oblečení.

Španělsko nás vítá s otevřenou náručí. Jakmile jsme překročili hranici, vyšlo sluníčko a přestalo pršet. Sluníčko nás ale nehřeje dlouho. Večer dojíždíme do Tordesillas a venku už je jenom 5 stupňů. Další den ráno mrzneme ještě dvě hodiny. Ale čím dál se posouváme na jih, tím je tepleji a sluníčko hřeje víc a víc. Cestou nám motorka chystá další překvapení. Přestává startovat. Naštěstí jde jenom o typickou bolest všech Suzuki — špatně chráněný konektor, kterým je připojený spojkový spínač. Konektor jsme očistili a bez dalších potíží dorážíme až do Algeciras, odkud máme plout trajektem do Tanger Med. Říkáme si, že do Maroka se už dostaneme i kdybychom tu motorku měli dotlačit do přístavu. Naštěstí všechno dobře dopadlo.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (27x):


TOPlist