sumoto_leden



Maďarskem na víkend: Budapešť

Po dlouhé době jsme se sehnali hlídání, tentokrát na celý víkend. A teď, co s časem, vyjížďka byl jasný nápad,ale kam? Řekněme, že Maďarsko byl náhlý nápad, ale proč ne...

Kapitoly článku

Den 1 - pátek 8.6.2012

Po rychlém sbalení se, které nemusím určitě více rozebírat, jelikož to všichni jistě znáte, vyrážíme směr Brno, Bratislava, Budapešť, jinak také 3xB. První den se cesta hrozně vlekla,jak díky našemi odvyknutí si cestovat v sedle po naší dvouleté pauze,tak díky pátečnímu provozu. Brno projíždíme už za mírného mrholení a na slovenských hranicích nás již zastihnuje silný liják. Naštěstí díky radě pauzujícího kamioňáka se ukladáme pod přístřeškem před zavřenou hospodou, kde rozbíjíme tábor. 
Ještě před usnutím o sobě dává bouřka vědět několika velmi silnými hromy a pořádným slejvákem, ale pak už usínáme spánkem spravedlivým. Dnes jsme ujeli cca 280 km.

Den 2 - sobota 9.6.

Ráno se probouzíme sice do zamračené, ale naštěstí bez dešťové oblohy, takže kolem osmé balíme věci a vyrážíme směr Slovensko. To jsme vzali jako rychlopřesun do Maďarska za cílem naší cesty, kterým byla Budapešť.
Zhruba kolem dvanácté hodiny mijíme hranici města, která nás vítá luxusními 31´ ve stínu a konečně si užíváme památky, městský ruch a jinou civilizaci.
Po uspěšně nalezeném a bezplatném parkovišti řešíme problém s věcmi. Převlíkáme se do pohodlnějších věcí a snažíme se motorkářské věci zamknout k motorce a se slovy jestli nás někdo okrade, tak to budou stejně Češi nebo Poláci, odcházíme na prohlídku malé části města. Na prvním kroku nás uchvátil řetězový most který spojuje dvě města Buda a Pešť a tím vznikla tato velmoc. Je opravdu nádherný a stojí za shlédnutí.
Dále pokračujem na státní hrad, kde je také sídlo prezidenta, kde nás ohromila hradní stráž, kterou jsme zastihli ve chvíli měnění pozic a je to opravdu krásná podívaná.
Procházíme celý tento hrad a pokračujem několika úzkými uličkami až k nábřeží kde se před námi otevírá pohled na Dunajský klenot neboli Budapešťskou operu.

Samozřejmě nesmí chybět ochutnávka místní zmrzliny, po které nasedáme na naši motorku a nabíráme směr domů. Ale jedem sotva hodinu když nás opět dostihuje déšť, takže zastavujem na první benzince, kde se setkáváme s velmi příjemnou obsluhou a po osprchování si domlouváme že si můžem postavit stan kousek vedle a motorku můžem nechat pod střechou střeženou kamerami, takže usínáme v klidu.

Den 3 - neděle 10.6.

Ráno se sice neprobouzíme do lepšího počasí ale dnes už bohužel nemáme na výběr a musíme dorazit domů. Takže balíme věci,rovnáme na motorku, loučíme se s obsluhou a pomalu vyrážíme. Toto tempo nám ale dlouho nevydrží, míjíme drobné přeháňky a po zjištění, že nás stále dohání déšť, se řítíme přes Slovensko chvílemi až 160 km/hod. Takže Slovensko přejíždíme celkem v suchu a za hlavní zjištění tohoto dne považuji kvalitu zpracování kapot motocyklu, které nás ochránily a do Čech dojíždíme v podstatě suší.
No a kolem půl třetí odpoledne za stavujeme u babičky, kde si vyzvedáme auto a dceru, já pokračuji dál na motorce domů a manželka doráží chvíli po mě autem. Shrnul bych to asi takhle: výlet krásný, Budapešť krásná, ale rozhodně se tam podíváme znovu, až budeme mít více času. Rozhodně to stojí za to!
Celkem jsme ujeli cca 1250 km a výlet nás se vším všudy vyšel na 2500kč. Tak snad zase brzy v sedle.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):


TOPlist