gbox_leden



První alpská dovolená

Bylo načase se vydat dál než po republice . Česko mám celkem projeté jak na simsonu tak na dváce. Minulý rok mi to nevyšlo kvůli nemoci , tento rok prozměnu nikdo ze známých nechtěl jet tak jsem se nakonec rozhodl že pojedu sólo.

Kapitoly článku

Sobota 13.8

Ráno vstávám včas asi v 8 hodin a dobalím poslední věci a začínám to dávat na mašinu. Zde přišly první potíže moc věcí :D . Takže mini cestovní gril a trocha uhlí museli zůstat doma , takže jsem se skoro celý týden živil jen z konzerv, občas nějaké jídlo v restauraci. Na boční kufry nebyly zatím peníze takže jen topcase, tankvak a jinak věci za sebe.

 

               Vyrazil jsem jako vždy se zpožděním někdy kolem 10,11 hodiny. Jel jsem tranzitní trasu Brandýs nad Labem – Praha – Benešov (zde první delší zastávka na svačinu kvůli uzavírkám a opravám. Dále Votice – Tábor . Cesta moc neubíhala samé opravy za Táborem se to už rozjelo. V Českých Budějovicích už začíná být pěkné vedro je lehce po 14 hodině. Před hranicemi ještě stavím na oběd. Na hranicích kupuji dálniční známku za 150kč /9 dní . Za tu kvalitu  silnic se to rozhodně vyplatí objet nezajímavé úseky a velké města. Jedu po A7 na Linz a zde začíná první problém. Přestává mi nabíjet mobil (navigace) za Linzem ve spleti dálničních křižovatek klekne úplně. Dochází mi benzín , stavím a beru hned jeden z nejdražších za 1.5 eura . Snažím se rozchodit mobil ale nic půl hodiny ztraceného času . Rozhodnu se jet na náhodu a na další benzínce je restaurace tak stavím dávám kolu a nabíjím mobil.po 15 dlouhých minutách se podaří zapnout. Naštěstí jedu dobrým směrem cesta jednoduchá po 44 km sjet rozvou k jezeru Attersee . Uklidím mobil a jedu po paměti. (za 2 dny tato závada odstraněna bypassem usb kabelu byl špatný kontakt v micro usb kabelu ikdyž vypadal dobře) Sjíždím z A1 k Attersee , hledám kemp plno,plno třetí kemp má poslední místo . Za mnou přijeli další motorkáři kteří to nakonec zapíchli na parkovišti a po pozdějších zkušenostech na tom byli líp než já v kempu :D. Špinavá sociálka žádná restaurace občerstvení nic. Je po osmé večer stavím stan , dávám čínskou polívku a celkem hladový jdu spát nějak nebyl čas nic koupit a teť již mají všude zavřino.      

                                                                                         Najeto 350km kemp 11E (stan + moto                                                                                                                                               Europcamp)

Neděle 14.8.

                Moc jsem se nevyspal rakušáci hulákali do 2 do rána. Naspal jsem tak 4-5 hodin, ale celkem plný síly a natěšen na kopce.

       Balím brzo budí mě zima a fouká mi do stanu. Kupuji snídani v pekařství asi za 4e dva koláče ale byl hlad tak přišly vhod. Je slunečno ale v údolí kolem Wolfgangsee mlha že vydím jen silnici. 

 

Přijíždím od Strobl k Postalm pass. Počasí se mění slunečno první průsmyk a hned jeden z nejhezčích mýto asi 3e . Hlavně výhled na vrcholu stojí za to silnice je truchu rozbitější spáry a občas díra.

Pokračuji do Gosau – Bad Ausee – Tauplitz –

St. Nikolai pass. Ten je ještě hezčí lepší silnice zezačátku vypadá průsmyk truchu nudně ale v druhé polovině to stojí za to .

Dále Jedu kolem Tamsweg – Innerkrems zde jsem se ubytoval v Gasthaus Zirbenhof asi nejlepší ubytování co jsem měl za celou cestu . Dávám sprchu a guláš dole v restauraci dávám tři píva neptám se na cenu a platím 10 euro i s dýškem ale pivo bylo dobré tak to ani moc nemrzelo ale příště už jsem radši studoval jídelní lístek :D

Najeto 250km ubytování 32 Euro

 

Pondělí 15.8.

               Ráno vstávám krásně vyspalý a jdu na snídani. Bohatá formou švédských stolů. Ubytován jsem hned u Nockhalmstrase takže hned ráno mě čeká krásný úsek.

               Po snídani jsem vyjel zaplatil mýto 10.5 euro a vyrazil kopců. Krásná silnice , táhlé zatáčky kdybych měl víc času klidně jí projedu tam a nazpátek .

Stojí určitě za návštěvu ! Počasí je krásné slunečno a ani ne moc teplo v horách. Od Nockhalmstrase jedu na Villach a pak po A2 do itálie dále po A23 okolí nádherné trochu jsem litoval že nejedu po okrskách

ale jsou tam samé vesnice takže bych si to stejně asi moc neužil. Sjíždím výjezdem na Tolmezzo , platím mýto 5 Euro. Dále to frčím k Lago di Sauris taky krásný úsek tunely a vynoříte se ve 2000mnm v soutěscekde je nádherná přehrada.

Pak pokračuji k Sauris di Sopra. Začínají se stahovat mraky a bouří.

Při přejezdu vrcholu a sjezdu k Lozzo di Cadore už legulérně leje a jsem promoklý na kost ikdyž mám “nepromokavou“ bundu a vložku do kalhot. Hledám ubytování už to není taková legrace jako v rakousku když něco je volné a nezavřené tak je to od 40 Euro vejš. Jedu dál v lijáku do Pieve di Ladore a ještě je ucpaná silnice nejlepší kombinace :D . Zatáčím do Passo Cibiana přestává pršet a doufám že v kopcích bude nějaké levné ubytování. Skoro na vrcholu je útulná restaurace , ptám se na ubytování a za 25 Euro se společnou sociálkou a chudší snídání ale začíná zase lejt a cenu ujde. Nepotřebuji luxus stačí mi jen čistota a střecha nad hlavou a to to splňovalo.

 Najeto 270 km. Ubytování Rifugio Remauro 25 Euro

Úterý 16.8

Ráno se probouzím do slunného rána s výhledem na skály náhera

. Jedu k Fornesighe – Zoldo Alto – Pescul – Cortina d´Ampezzo.

Silnice dobrá v Cortine je solidní vedro, tankuji před okruhem průsmyků , hledám nějaký krám ale dalších 100km nic nenajdu a nakonec skončím v pizzerii kde si dám dobrou pizzu. Vyrážím na Passo Giau – Passo Falzarego – Passo Pordoi – Passo Sella – Passo Gardena – Passo Valpalora –  v Saviner di Laste konečně vyhládlý stavím na pizzu asi ve 3 hodiny dále jedu na Passo Fedaia .

Tento okruh byl naprosto parádní a určitě se sem vrátím J . Stáčím to k Bolzanu zase mě chytne slejvák a hledám ubytování ale tento den to bylo utrpení. Všude plno mobil namoklý a blbne navigace takže v 8 hodin skončím v Bolzanu a Platím nejdražší ubytování recepční dala mi „slevu“ na 60 éček ale jsem promoklý a utahaný tak to beru. Kdybych zatočil místo k Bolzanu do kopců tak by to možná levnější. Aspoň pro příště vím v kterých místech se nedá sehnat ubytování.

                                                                          Najeto 250 km Ubytování 60 Euro Rentschnerhof Hotel Bozen

Středa 17.8.

               Ráno vstávám zase do slunečna a vedra , ale předpověď pro švýcarsko slibuje déšť od 12 hodin až do rána takže okruh st. Moritz Davos se nekoná někdy příště taky kvůli drahému hotelu na dnešní noc se mi tenčí rozpočet . Takže po Švýcarsku jen asi 70km. Na snídani sežeru co vidím taky aby ne za tu cenu, přecpán se sunu na pokoj a hazím věci na motorku.

               Jedu po dálnici na Merano a překvapivě bez mýta to potěší J . Je to nějaká míň kvalitní dálnice ale furt lepší než u nás. Dále mířím na proslulé Stelvio. Cesta pod Stelvio moc neubíhá velká doprava a vedro. Pod kopcem vydím mraky a nevypadá to dobře. Výjezd na horu není můj šálek kávy moc utažené zatáčky a nedá se moc jet nahoře nic moc výhled začíná krápat. Toto passo mě moc nenadchlo ani silnicí možná kdyby bylo lepší počasí tak to zanechá lepší dojem.

Při sjezdu na Bormio – Livigno už zase prší ale neleje takže ani nepromoknu na zkrz. V Livignu nakupuju tankuju a co ušetřím to zaplatím v tunelu ale kvůli počasí nechci zajížďku 40km . Po průjezdu změna slunečno neprší dávám oběd na zastávce a mířím na Flüela Pass.

Počasí se zase kazí tak pár fotek a mířím na Nauders a chci si nechat čas na najití levného ubytování u Serfaus – Fiss – Ladis . Nakoupím v Bille zásoby a hledám ubytování je to něco jiného než v Itálii všude dost tak se ptám a nakonec skončím v třetím penzionu za 30 euro se snídaní . Dobré ubytování v rodinném penzionu název bohužel nenajdu…

                                                           Najeto 300 km Ubytování 30 euro

Čtvrtek 18.8

               Po snídani zase celkem brzo ráno a v slunečném počasí jedu na A12 pak odpočuji na Solden a Timmelsjoch Hochalpenstraße

bohužel nebo bohudík sem zapoměl na Ötztaler Gletscherstraße takže se sem někdy příště musím vrátit . Ze strany Soldenu mě průsmyk moc nezaujal hlavně za tu cenu 14 euro příště ho mám v plánu jet opačně ale to jsem si říkal u více pass holt člověk neví jak to z jaké strany bude vypadat. Dále frčím na Passo Giovo to je aspoň dle mého pocitu o třídu lepší a zadarmo.

Pak po dálnici na Innsburck a ubytování v Gästehaus Morandell za 32 euro bez snídaně. Ubytování dobré kuchyňka na chodbě a lednice. Ptám se na cestu do krámu a kupuji lahváče piju před pensionem a nechce se mi domů :D.

Pátek 19.8

               Došly finance tak jedu Innsbruck – Mnichov- Plzeň- Praha. Cesta uběhla rychle najeto 580 km a doma kolem páté odpoledne. Po cestě unaven a určitě to stálo za to! Všem doporučuji se vydat do Alp klidně sólo není se čeho bát. Možná na takové cestě je lepší jet sám pokud to není člověk na kterého se můžete spolehnout a víte co od něj čekat, může Vám zkazit dovolenou kterou někteří z nás plánují i rok dopředu. 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):


TOPlist