reline_unor



Do Benátek přes Grossglockner a zpět.

Po loňské úspěšné výpravě na Hel k Baltu jsme letos naplánovali výlet do Benátek přes Grossglockner. V tomto článku jsem se snažil popsat tento výlet tak, aby byl zajímavý nejen pro motorkáře. Tak, aby mohl možná i posloužit někomu dalšímu, kdo bude chtít podobný výlet plánovat a realizovat.

Kapitoly článku

Den 1. Valmez – Brno – České Budějovice – Kemp Branná (cca 380  km)

Sraz byl původně naplánován na Shell ve Valmezu po osmé, odjezd v 9:00. V 9:00 jsme se tam sešli pouze s Michalem, zbytek týmu zjevně nemá tak kvalitní hodinky jako my dva, IT specialisté. Ostatní dorazili kolem půl. Po nezbytné poradě a doplnění tekutin vyrážíme směr Bystřice pod Hostýnem. První zastávka po kilometru, Romanovi padá kufr. Oprava gumicuky a znova vyjíždíme.
Užíváme si cestu do Bystřice, pak na Holešov, nájezd na dálnici a směr Brno. Projíždíme Brnem a sjíždíme v Rosicích směr Náměšť a Třebíč. V Rosicích zastávka v hospodě u Rozsocháče na polední menu, všichni jsme si dali polévku a závitky s rýží. Jídlo dobré, obsluha v pohodě, doporučuji.
Pokračování směr Třebíč a Telč. Pěkná cesta i výhledy. Parkování přímo na náměstí v Telči a kávička. Při vjezdu na náměstí byla sice značka Zákaz vjezdu motorových vozidel, ale jak říká Michal „pro motorkáře jsou některé značky pouze informativní“.
Vlasťovi dochází vždy jako prvnímu benzín, takže domluveno s Martinem, že ví, kde je benzinka v Telči. Nějak jsme ji přejeli, takže pokračujeme směr Jindřichův Hradec, snad po cestě nějaká bude. Jedna byla, ale byla divná, takže pokračujeme. Projedeme Jindřichovým Hradcem, míříme na výpadovku, kde bude benzinka. Asi 500 m před ní začne Vlasťovi kuckat moto až se zastaví úplně. Na tuto situaci jsme již z loňska připraveni, tak Boban akčně vytáhne petku a zajede koupit trošku benzinu. Vše klaplo, dojeli jsme na benzinu, kde jsme nabrali plnou, koupili i rakouské dálniční známky, nalepili je na vidlice a jedeme směr České Budějovice.
Projíždíme několika objížďkami, nakonec jsme v Krumlově, kde je klasická zácpa při vjezdu. Odbočíme směr Větřní a po několika kilometrech jsme ve vodáckém kempu v Branné. Najít místo, postavit stany, vykoupat se ve Vltavě, dovybalit se a směr bufet. V bufetu to odsýpá, jídlo normální, pivo také. Z reproduktorů jsme slyšeli hlášení nějakých čísel, chvilku jsme si mysleli, že hrají bingo, ale pak jsme pochopili, že to jsou čísla hotových jídel.
Při návratu ke stanům jsme zjistili, že postavit motorky tak, aby mezi nimi a cestou mohli ještě další vodáci postavit stany, není dobrý nápad. Jsem zvědav, jak ráno vyjedeme.
Otevřeli jsme láhev retro snipera, doplnili kolou, dopili a šli spát. V noci někteří z nás použili i špunty do uší, jelikož myslivca bylo málo a vodáci byli hluční.

Ubytování: Kemp Branná, 210/osoba, moto, stan.  
Poučení dnešního dne: Neparkovat motorky daleko od cesty ve vodáckém kempu. 

Den 2. Branná – Dolní Dvořiště – Linz – Gmunden – Bad ischel – Bishofshofen -  Sankt Johann im Pontkau – Zell am See – Grossglockner – Heiligenblut (cca 322 km)

Ráno vstávání brzo, někteří už v 7:00 (Vlasťa šel běhat), ostatní se mezitím nějak pobudili. Snídaně z vlastních zásob, trošku fronty u toalet, ale nějak jsme to zvládli. Někteří nechtěli stát frontu, tak si to nechali na benzinku. Podařilo se nám nějak proplést mezi stany a vyrazili jsme směr Dolní Dvořiště.
Nabrat benzín na Ono a ještě jsme se chtěli stavit do Coop v Dolním Dvořišti, Sice bylo zavřeno, ale naproti měli vietnamci otevřeno, takže vše ok. Pěkné náměstí i kostel, trošku to hyzdily bordely, které jsou všude kolem a také škaredé, neopravené baráky.
Nasadili jsme směr Linz a jeli. Od rána jsme řešili, že bude po cestě pršet, že se proti nám valí deště a bouřky. Najeli jsme na dálnici, a když po několika kilometrech spadly první kapky, raději jsme zastavili na odpočívadle. Navlekli jsme nepromoky, pobavili se u parkoviště pro ženy (širší parkovací stání) a vyrazili do deště. V dešti jsme jeli kolem 200 km. Romanovi nepromok z Lidlu promokal, takže nic moc. Jeli jsme přes Linz, odbočili k jezerům na Gmunden (na to nás navedl jeden cestopis na motorkari.cz), bylo to tam velmi pěkné, akorát jsme si ta panoramata neužili, bo pršelo a byla mlha. Pokračovali jsme alpskými úbočími a cestičkami až k Zell am See.
Po cestě jsme ještě zastavili v Ebensee u Penny, akorát měli zavřeno (byla neděle), tak jsme dali oběd z vlastních zásob před uzavřenou kavárnou. Počasí se začalo umoudřovat, tak jsme se rozhodli, že, navzdory všem plánům B, budeme pokračovat směr Grossglockner. Před Zel lam See jsme odbočili a vyrazili na kopec. Na první zastávce mlha, takže fotky nic moc, Počasí se postupně umoudřovalo, takže výlet parádní. Vyjeli jsme až nahoru k tajícímu ledovci, nezbytné fotky, Michalo foto v lodičce, každý foto s ledovcem, každý foto bez ledovce a foto ledovce samotného.
Vše klaplo, tak jsme se vydali na cestu dolů do Heiligenblutu. Cesta parádní. Serpentíny, panoramata, prostě nádhera.
Nocleh v kempu v Heiiligenblutu, super zázemí, sprchy, sušárna, hospoda s výborným jídlem a vínem. Pan hostinský sdílný, popovídali jsme si, dali domácí šnaps. Prostě vše v pořádku. Uvidíme, jestli bude celou noc zvonit zvon na kostele, který je od nás tak 500 m.

Ubytování: Kemp Heiligenblut. Cena 13€/osoba/noc.
Platby: Dálniční známka AUT 10 denní - 5,1 €, celodenní mýto Grossglockner – 22€     
Poučení dnešního dne: Ne všechny nepromoky jsou nepromokavé. Je to dobré vědět, jelikož všechny další dny ještě několikrát zmokneme.

 

Den 3.. Heiligenblut -  Lienz – Bruneck-Brunico – Brixen – Bolzano - Trento – Rovereto – Riva del Garda – Camping Nanzel (cca 300km)

Noc proběhla v klidu, byli jsme v naší motorkářské části sami, jen s nějakými kolegy z DE, drobně jsme před večerem pokecali, dali Romanovu slivovičku a šli spát.
Ráno nádherné azuro, obrovské štíty alp na všech světových stranách. Snídaně z vlastních zásob, oprava Romanova kufru americkou páskou a elektrikářskou páskou. Rozloučení s příjemným majitelem a směr Itálie.
Cesta alpskými úbočími, parádní panoramata, super cesty. Zastávka na benzince v Itálii, oběd, espresso a jedeme, Po vedlejších cestách s výhledy až do Brixenu, tam nájezd na dálnici a směr Itálie. Nezáživná, ale rychlá cesta až do Rovereta. Za mýtné jsme zaplatili 9.9€. Některým z nás se nedařilo zaplatit na mýtné bráně, museli kvůli nám volat na IT podporu, nakonec to klaplo. Zastávka v Lidlu v Riva del Garda – zakoupit tekutiny a jídlo a jedem.
Přijeli jsme do kempu, prostor na stanování super, motorky pěkně zaparkované u zdi. Postavili jsme stany, na provizorním stolečku (zídka) večeře z vlastních zásob a šli k vodě. Voda trošku studenější, ale nakonec všichni okoupaní. Vínečko u vody, pohodička.
Po koupeli jsme vyrazili do zahrádky u recepce u vody, dali několik džbánků vína (0,5l za 5,50€), nějaké pivko (4,50€ velké) a šli nahoru ke stanům. Úplně náhodou byl vedle stanů prázdný a hlavně otevřený karavan, tak jsme se tam usadili a, s ohledem na to, že nás čekal volný den, vypili všechen alkohol, který jsme měli. Bylo to docela náročné. Proběhla i nějaká družba s německým osazenstvem.

Ubytování: Camping Nazel u Lago di Garda – 16€/noc/osoba+motorka
Platby: Mýtné iItalská dálnice – 10€            
Poučení dnešního dne: Když potřebuješ relaxovat, občas porušíš i noční klid.
(cca 300km)

 

Den 4. Volno v Gampingu Nanzel

Po včerejší konzumaci bylo naplánováno volno, dopoledne jsme chvilku spali, koupali se, spali, prostě odpočinek. Krátce jsme prodiskutovali s osazenstvem okolních stanů a o našem včerejším rušení nočního klidu, ale nakonec vše dobře dopadlo. Krátká omluva, vše odpuštěno.
Odpoledne Boban s Martinem vyrazili na výlet na vyhlídkovou jízdu nad jezero, krásné výhledy. Zbytek týmu vyrazil na italskou večeři do Buffalo grillu. Parádní jídlo, pěkně
vypadalo a výborně chutnalo. Návrat do kempu, kávička na zahrádce u moře, krátká porada ohledně dalšího dne a pomalu jsme se postupně uložili ke spánku.

Ubytování: Camping Nazel u Lago di Garda – 16€/noc/osoba+motorka
Poučení dnešního dne: Občas je třeba i odpočinout.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):


TOPlist