europ_asistance_2024



Maratón de France

Kapitoly článku

5.6.2009 pátek (Honfleur – Bayeux – 157,8km)

Konečně jsme si trochu přispali. Dnešní cesta po pobřeží vede do města Caen. Zajíždíme si ještě ke včerejšímu mostu, udělat pár fotek. Projíždíme přes Trouville, Deauville, velká přímořská letoviska, která se těší velké oblibě díky svému půvabu. V Cabourgu opouštíme pobřeží a po chvilce vjíždíme do města Caen. Zkoušíme zde najít „Memorial“, ale nedaří se nám. Vracíme se tedy na začátek a necháváme motorku na parkovišti, v domnění, že jej nalezneme pěšky.






Moto policie.


Ani to se nám nedaří, neboť nám dává horké počasí co proto. Po neúspěšné procházce






Historická část města.


po městě nasedáme na motorku a směřujeme opět k pobřeží, tentokrát do města Ouistreham navštívit zdejší „Le Grand Bunker“.









Le Grand Bunker.


Po cestě ještě zakupujeme sprej na řetěz, neboť automatické mazání stále stávkuje. Vina je zřejmě na nevhodném zvolení náplně, která je hustější (do vyšších teplot). U pevnosti slyšíme rodný jazyk a tak se dáváme s krajany do řeči. Dovídáme se pár zajímavých informací, jeden z nich je dokonce Brňák. Ve městě je ještě jedno muzeum a to „Commando 4“, bohužel ho nenavštěvujeme, zajímavostí je moc a času málo. Směřujeme do města Arromanches, bohužel je to zde již samá objížďka. Ve městě Lion-sur-Mer si prohlídneme památný tank a pokračujeme dál v cestě. Těsně u města Reviers míjíme kanadský hřbitov. Nedaří se nám najít žádnou benzínku a jelikož je to již akutní, volíme jako nový směr Bayeux. Arromanches si necháváme na další den. Jelikož si jsou místní vědomi toho, že je výročí vylodění, ceny za ubytování tomu odpovídají. Po večeři nás čeká výměna zadních brzdových destiček, které si vezeme s sebou.

6.6.2009 sobota (Bayeux – Cherbourg – 215km)

DEN D! Celá Normandie tímto dnem žije, ve většině oken vlají americké, kanadské, anglické a další vlajky. Spousta občanů je vojensky oděna a to i včetně malých dětí. Po cestě do místního muzea nás zaskakuje policie, která uzavřela spoustu silnic a tak není jednoduchý najít tu správnou cestu. Nakonec motorku necháváme na parkovišti a vydáváme se směr muzeum pěšky.






Tank u muzea ve městě Bayeux.


Hned u muzea je i britský hřbitov, který si nemůžeme nechat ujít a obzvlášť v tento výjimečný den. Proplétáme se spoustou veteránů s rodinami a ne zřídka se setkáváme se slzami v očích a to převážně v očích „Hrdinů!“.






Britský hřbitov.


Opouštíme tuto posvátnou půdu a vyrážíme směr Arromanches. Místní muzeum má ale zavřeno, jelikož se tu koná nějaké živé vystoupení. Na pláži se již prohání obojživelníci, vojáci a v oceánu lodě.


Obojživelník.



Vojáci na pláži.




Začátek vylodění.


Vylodění.



Nemůžeme si nechat ujít proslulý most „Mulberry“.






Most Mulberry.


Dalším zajímavým místem je město Colleville-sur-Mer, kde se nachází hřbitov amerických vojáků. Do města se nám bohužel nedaří dostat. Policie sem nepouští ani nohu. Při pokusu nalézt jinou cestu se dostáváme do města Longues-sur-Mer, kde nacházíme pozůstatky dělostřelecké baterie a také kemp plný vojenských vozidel všeho druhu. Setkáváme se zde i s českou vlajkou vlající nad stanami, pod kterými je cedule „54. Motorota Motoprapor“.

Válečné stroje.




Motoprapor.


Bohužel zde nikoho z krajanů nenacházíme a tak se dáváme opět na cestu. Do St. Laurent-sur-Mer se nám nedaří nalézt žádnou volnou cestu a taktéž na pláž Omaha. Po několika neúspěšných pokusech nás cesta přivedla na hřbitov německých vojáků. Zde zaslechneme opět rodnou řeč a tak opět dostáváme pár rad a zajímavých tipů. Dovídáme se také, že všechny tyto uzávěrky jsou kvůli americkému prezidentu Obamovi. Nevzdáváme se a pokoušíme štěstí u památníku „Pointe du Hoc“, památníků věnovanému „Rangerům“.

Cedule Pointe du Hoc.




Útesy.








Bunkr.


Po prohlídce pokoušíme opět štěstí a snažíme se dostat opět do města St. Laurent, ale cesta je bohužel stále uzavřena. Naštěstí se nám daří nalézt jinou cestu k vysněné „Omaha Beach“. Konečně jsem se jí dočkal. A stála za tu námahu. Dnešní den zakončujeme ve městě Cherbourg. Po cestě začíná pršet a tak dáváme možnost naším nepromokům ukázat jejich kvalitu.

7.6.2009 neděle (Cherbourg – Vannes – 411,9km):

Venku je zataženo, ale naštěstí neprší. Důvod naší cesty sem, je obrovské akvárium a hlavně jaderná ponorka „Le Redoutable“.





Jaderná ponorka.



V muzeu naleznete opravdu vše co nějak souvisí s podmořským světem. Věže, výzkumné ponorky, potápěčskou výbavu, podmořské nálezy, atd… Prohlídka jaderné ponorky byla zážitkem zcela nepopsatelným. Uvnitř uslyšíte dokonce zvuky, jako by byla v provozu. Procházíte strojovnou jídelnou, kuchyní, přes pokoje posádky, torpédovnu až po kapitánský můstek.

Uvnitř ponorky - strojovna.



Uvnitř ponorky - kapitánský můstek.


Při východu z muzea zjišťujeme nepříjemnost v podobě slejváku. A tak si čekání krátíme občerstvením. Po chvilce naštěstí přestává pršet, ale zůstává zataženo. Vydáváme se směrem Sainte Mere-Eglise, kde se nachází muzeum „Airborne“, věnované „paragánům“.









Pomník.








Výstava v muzeu.


Dokonce máme štěstí neboť zrovna seskakuje obrovské kvantum „paragánů“ z letadel. Po prohlídce muzea vyrážíme směrem „le Mont St.-Michel“.






le Mont St. Michel.


Docela mě zaráží, jaký je problém na „národní silnici“ (něco jako naše okreska) nalézt benzínku. Narážíme na ní až po cca 100km. Často vzpomínám na hustou síť benzínek v ČR. Po příjezdu k tomuto zvláštnímu místu platíme 1euro parkovné a jdeme na prohlídku. Těžko to popsat. Uvnitř je pár úzkých uliček, spousta obchůdků se suvenýry, nějaké restaurace, muzea …. My volíme jen malou procházku (ovšem těch schodů bylo až až). Cílem dnešního dne je město Vannes, kde opět využíváme nocleh v F1.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):


TOPlist