gbox_leden



Korsika – Asi to tak mělo být

V roce 2013 jsem se strašně překouřil na našem Motosrázku v Černčíně u Bučovic www.motosrazek.cz a přestal jsem kouřit. Dal jsem si předsevzetí, že když to vydržím, tak za odměnu a ušetřený peníze pojedu další rok po Motosrázku na Korsiku. O Korsice jsem slyšel a viděl mnoho. Kamarád Bobo, který se svojí partií procestoval na motorce prakticky celou západní Evropu, včetně Elby, Sardinie, Sicilie, atd. říká ,, Korsika je na ježdění nejlepší! Čtyři v jednom: hory, moře, super počasí a silnice, jak když biješ hada “. Byli tam už čtyřikrát. Dohodli jsme se, že to se mnou a s Jinuš v roce 2014 zkusí. Něco už jsme měli najeto (Tatry, Maďarsko, Chorvatsko, Grossglockner) a tak se začala připravovat Korsika 2014.

Kapitoly článku

Příprava:

Přes zimu jsem nechal nachystat mého Fároša 929 u kamaráda Jirky v http://jkcentrum.cz/, další kamarád Bigulin vyrobil držák kufru a bočních brašen. Kufr Givi jsem sehnal za pár korun od dalšího kamaráda Máce a dokoupil chybějící zámek a plotnu. V lednu se objednaly lístky na trajekt http://www.trajekt.cz/ pro náš termín. Já, Jinuš a moto, Livorno-Bastia tam a zpět 136Euro. Vše se nachystalo na mou zatím nejdelší dovolenou na motorce. Rodiče nás také podrželi a slíbili pohlídat syna. Teď jen vydržet nekouřit! Byl jsem ale tak natěšen, že jsem na to neměl ani pomyšlení :-)

Posádka:

  • Bobo – Honda VFR 800Vtec
  • Pavel – Triumph Sprint 955i RS
  • René – Honda CBR 600F
  • Milda – Yamaha FZR 600 Harpun
  • Kája – Honda CBR 600F
  • Kufr a Jinuš – Honda CBR 929 RR

Ceny kempů jsou za mě, ženu, moto a malý stan.

Den D pátek 25.7.2014 - Můj motorkářský sen se stává skutečností.

Vyráželi jsme o půl šesté ráno z Bučovic. Společný odjezd byl v šest z Dražůvek. První průsmyk byly Čejčáky, pak nutné zlo, dálnice a směr Videň, St. Pölten, Linz, Salzburg, pak už v Alpách a přes passo Gardena 2.136 m. n. m. k jezeru Lago di Garda. Po 15-ti hodinách a 900km jsme dorazili do kempu BAVARIA http://www.bavarianet.it/ v Riva del Garda a ubytovali se za 26euro. Bylo to náročný, ale né nesnesitelný. https://goo.gl/maps/urt1QM2RH7C2 Zvládli jsme to. Zde Kája za všechny zaplatil kemp. René a Miloš šli pro piva a my postavili stany. Bobo zde zjistil, že má poškozený držák kufru na moto. Byl jednou opravován a ve svařovaném místě praskl. Opravu jsme nechali na ráno a šli na večeři, víno a aperólek. Tam se vše rozpočítalo děleno sedmi a já dával vše krát dva. Zde mi došlo, že dovolená bude dvojitá útrata, poloviční zábava :-)

Sobota 26.7.2014

Nad ránem mě vzbudil déšť, co ťukal do stanu. Stan jsem včera postavil ve stylu hala bala. Nic nevypnuto! Za pár chvil jsem zjistil, že to byla velká chyba. Vše už bylo mokrý! Zachránili jsme, co se dalo a dotrpěli to. Kolem osmé byl odjezd z kempu na benzínku. Oblékli jsme se do mokrých věcí a na to nepromoky. V tom dešti se nám nepovedlo pořádně poskládat stan a někam dát na Fároša. Miloš se nad námi slitoval a zmuchlaný stan v nedoplém obalu si připevnil pod síťku za sebe. Při výjezdu z kempu se mi kluci ztratili a já je hledal po celé Rivě. Nakonec jsme je našli, natankovali jsme, dali si snídani a kafe. Bobo mezitím opravoval držák kufru pomocí stovky hřebíku, kladiva a americké pásky. Poté jsme vyrazili do města Saló a chtěli do obchodu Dainese. Bohužel, bylo zavřeno a tak Bobo u plotu vykonal už nutnou malou potřebu a Jinuš si z kalhot oddělávala vnitřní kolení chrániče, protože už nemohla pokrčit kolena. V tu chvíli dojela POLICIA. Chvíli to vypadalo, že bude pokuta, za močení na veřejnosti a obecné pohoršení, ale pak jsme se z toho nějak vylhali. Dál cesta pokračovala v dešti do Livorna. https://goo.gl/maps/NnkfcTFWiJL2 Na dálnici za Modenou jsem ve zpětné zrcátku zahlédl Miloše a nad ním vlál stan :-) Bylo to jak paragliding. Naštěstí to taky brzo zpozoroval, zastavil a stan dal zpět pod síťku. Po šesti hodinách a cca 400km jsme se ubytovali v kempu PINETA v Marina di Pisa http://www.camping-pineta.it/default.aspx za 21euro. Postavili stany (já už pořádně), rozvěsili věci na sušení a šli na večeři a pivo. Když jsme probírali dosavadní průběh dovolené, Kája prohlásil ,, Asi to tak mělo být “ .

Neděle 27.7.2014

Vstali jsme brzo ráno. Odjezd trajektu byl v 8.00hodin. Vše jsme sbalili a přejeli do Livorna k trajektu. Na trajektu jsme vyjeli do druhého patra lodi. Převlékli jsme se a vyrazili na palubu. Bobo a já jsme šli pro Pastis (francouská pálenka) a piva. Barmanka byla dost překvapená, když jsme objednávali sedmkrát Pastis a sedmkrát pivo v osm ráno :-) Po čtyřech hodinách jsme obdivovali ostrov, ke kterému jsme se blížili. Nádherný pohled na Korsiku a město Bastia. Vylodili jsme se a vydali se na první kilometry po Korsice. Byl jsem ohromen a úplně spokojen. Bobo a Kája si hned v prvních zatáčkách brnkli stupačkami o asfalt a byli také spokojeni. Projeli jsme Cap Corse https://goo.gl/maps/uZd4rpYEMr82 a ubytovali jsme se v kempu A STELLA http://www.campingastella.com/ za 19euro, cca 13km před městem Saint-Florent. Kluci zajeli pro piva a led. Do kufru jsme nasypali led a dali chladit piva. Pak jsme se flákali u moře a koupali. Na večeři jsme si dali pizzu a pivo.

Pondělí 28.7.2014

Po ranní hygieně jsme vyrazili na další cestu po Korsice a to směrem St. Florent, Calvi, L'ile – Rousse  a průsmyk Col de Palmarella 1.023 m. Po cestě jsme potkali pěknou restauraci a tak se rozhodli, že si dáme nějaký lehký oběd. Počasí nám přálo a bylo azuro. Dál cesta pokračovala přes nádherné červené skály Les Calanche a dovedla nás do města Porto. Pokračovali jsme dál a chtěli se ubytovat za městem Tiuccia v krásném kempu A MARINA http://camping-amarina.com/, ale bylo tam plno. A tak jsme jeli zpět a hledali kemp u moře. Po cestě jsme nakoupili pivo, víno, led a jídlo. Nic se nám nepozdávalo, až jsme dojeli zpět do Porta a ubytovali se v kempu Sole E Vista http://camping-sole-e-vista.fr spíše už z nouze za 17,50 Euro. Ten den jsme najeli 250km https://goo.gl/maps/hnHoLsLP9M62 . Šli jsme k moři, ale byla to dálka pěšky. Navíc už počasí nestálo za nic a tak koupačku dali jen otužilci, což já nejsem. Nebyli jsme zrovna spokojeni, ale Kája nám to zase hezky vysvětlil: ,, Asi to tak mělo být “. Prohlédli jsme si město a pak už jen večeře a bujará noc.  

Úterý 29.7.2014

Ráno bylo krušnější, protože večer jsme to trošku přehnali s pitím a vstávali jsme do deštivého rána. Při odjezdu jsme zjistili, že v kempu byl krásný bazén a my ho vůbec nevyužili. Nasadili jsme nepromoky a vyrazili na Col de Vergio 1.477 m nejvyšší průsmyk na Korsice. Silnice s označením D84 vede nádhernou soutěskou Gorges de Spelunca. Po cestě jsme potkali spoustu divokých prasat a koz na cestě i kolem ní. Na nejvyšším bodě Vergia jsme zastavili, ale nic neviděli, protože byla hrozná mlha. Docela mě štvalo to proměnlivé počasí. Říkal jsem klukům ,, Co to je? Na Korsice jste slibovali hezké a stálé počasí “. Dostalo se mi odpovědi: ,, Jestli to není kvůli Jinuš, s holkou jedeme poprvé “ :-D Už jsem raději mlčel a vydali jsme se směr městečko Calacuccia a Corte, zde byla zastávka na kávu. Další průsmyk byl Col de Belle Granáje 723 m a Col de Vizzavona 1.163 m. počasí sice stále nic moc, ale i tak to byla nádhera. Dojeli jsme do hlavního města Ajaccio. Je zde rodný dům i muzeum Napoleona. Nejsme moc na památky a tak jsme pokračovali po silnici 196 směr záliv Golfe de Valinco a kemp Abbartello http://camping-abbartello.fr/ asi 6km před městem Propriano. Najeli jsme 240km jen v točkách https://goo.gl/maps/pcsvtU1Ub8k Ubytovali jsme se za 15,50 euro a zašli nakoupit do Intersparu vína, pochutinky, jídlo a šli na pláž. Zde jsme si udělali podvečerní piknik a probírali zážitky z dnešního dne. Zde Kája opět prohlásil svojí obligátní větu ,, Asi to tak mělo být “.

Středa 30.7.2014

Toho rána se nic nebalilo. Zůstali jsme v tomhle kempu do dalšího dne. Po ranní hygieně jsme jen na lehko vyrazili směr Bonifacio. Město, které leží na nejjižnějším cípu Korsiky je jedním slovem  úžasné. To se musí vidět,  nejde to popsat! Prošli jsme se po městě, zašli si na jídlo a zamířili k útesům, abychom si mohli prohlédnout to úžasný město na skále. Poté jsme vyrazili zpět do kempu. https://goo.gl/maps/UXGBEvh4iyt Po cestě jsme nakoupili jídlo, víno a pochutinky. Pak jsme šli na pláž. Byly velké vlny a tak o zábavu bylo postaráno. Na večer jsme udělali piknik na pláži. Popíjeli víno a dívali se na západ slunce. Nádherný den na Korsice.

Čtvrtek 31.7.2014

Sedmý den na dovolené jsme ráno vstali, vše sbalili a kolem deváté jsme vyrazili po silnici D69 přezdívané " Cesta tří hor " směr průsmyk Col de la Vaccia 1.193 m. , Col de Verde 1.289 m. a Col de Sorba 1.311 m. která spojuje dvě strany Korsiky. https://goo.gl/maps/sQodb5P33UL2 Počasí nám přálo, byla prakticky vymetená obloha. Po cestě jsme potkali spoustu divokých prasat, koz a občas i nějakou krávu. V jedné malé horské vesničce jsme tankovali a udělali pauzu na kávu. Dál cesta pokračovala přes už projetý Col de Belle Granáje 723 m. Ten den  jsme si to dávali až na stupačky. Bylo to jak na okruhu :-) Po cestě jsme nakoupili pivo a led. Ubytovali jsme se opět u moře v kempu Village Kalliste http://www.camping-saintflorent.fr/ za 18euro ve městě St. Florent. Dali jsme piva a led do kufru a s kufrem vyrazili na pláž. Zde jsem podruhé v životě vypral svojí motorkářskou vestu. Vyrobil jsem si jí v roce 1997. Kamarád Major tvrdí, že motorkářská vesta se myje jen v moři. V roce 2011 jsem jí smočil v Chorvatsku poprvé a 2014 zde. Vícekrát už nemůžu, nebo se rozpadne :-) Na pláži jsme se váleli až do večera. Pak jsme šli na procházku do města a večeři. Poslední den na Korsice jsme si užili.

Pátek 1.8.2014

Ráno se brzo vstávalo, 8.30 hodin nám jel trajekt. Vyrazili jsme na posledních cca 20 kilometrů po Korsice přes průsmyk Col de Teghime 536 m. n. m. do Bastie. https://goo.gl/maps/sdhQ9xoApKK2 Nalodili jsme se a rozloučili s Korsikou. Když jsme se vzdalovali tomu ostrovu, slíbil jsem si, že se sem musím ještě někdy vrátit. Po čtyřech hodinách jsme dorazili zpět do Livorna. Vylodili se a vyrazili do Pisy na šikmou věž. Jak jsem psal, na památky zatím moc nejsme, ale fotku jak podpíráme šikmou věž, jsme museli mít. Zajímavostí je, že věž se původně nakláněla na opačnou stranu. Když jsme dojeli a viděli ji, byli jsme ohromeni. Čas nás ale tlačil a tak prohlídka okolí věže byla rychlá. Vyrazili jsme na 400 kilometrový přesun do Caorle. https://goo.gl/maps/PyRQe11gXJ52 V Caorle jsme se ubytovali v kempu Santa Margherita http://www.caorlecamping.it/ za 38euro. Poté jsme šli na večeři a prohlídku města. Pak jsme šli na ochutnávku piv do birrerie. Pavel a Miloš už brzdili a šli spát, protože ráno vyrazili k domovu. My jsme naopak otevřeli klapky na plno, protože domů jsme se vraceli až v neděli ráno. Po pár pivech jsem byl rád, že jsem s Jinuš našel kemp.

Sobota 2.8.2014

Ráno pohoda, nic se nebalilo, šli jsme na snídani - Aperolek a Campari. Dřina na dovolené! Bylo dopoledne a já ho měl jak ….. Procházka městem, bary, nákupy na tržnici, zábava, pláž a moře, prostě proflákaný a odpočinkový den za moc euro. http://www.caorle.it/cz/ Večeře v restauraci proběhla už bez alkoholu a šli jsme brzy spát. Ráno se vstávalo a vyráželo na poslední km naší moto dovolené. 

Neděle 3.8.2014

Vstali jsme po páté hodině ranní. V šest jsme odjeli z Caorle, najeli na dálnicí a hrnuli posledních 700 km směr domov. https://goo.gl/maps/1jBN2Y77uCJ2 Na dálnici u Villachu cca 70 m před námi z ničeho nic letělo auto BMW 7. řady vzduchem. Šli jsme jen na brzdy! Zastavili jsme u krajnice! Bobo jel první a já druhý. Bobo utíkal k autu a já za ním. Z BMW polské SPZ vylezli lidé v pořádku, bez sebemenšího šrámu. Jen hleděli jak vyorané myši. BMW bylo bez kol, všechny pytle venku a ze všech stran dobouchané. Bylo štěstí, že se nikomu nic nestalo. Do 7min. tam byla dálniční pomoc a my nasedli a pokračovali dál. Až pak mi vše došlo. Auto jelo před námi. Řidič nejspíše usnul a vůz narazil na pravá betonová svodidla, která se zužovala. Ta vůz katapultovala přes dva pruhy vzduchem do dalších svodidel vlevo. Pak se jen točil po dálnici až se zastavil na prostředku. Byli jsme tak otřeseni, že jsme na prvním odpočívadle zastavili a dali si pauzu na rozdýchání celé situace. Po cca 9 hodinách jsme přijeli do Mikulova. Zde nás čekalo posledních pár kilometru v bouřce. Byla to taková krásná mokrá tečka na závěr naší motodovolené na Korsice a Kája opět prohlásil ,, Asi to tak mělo být “ :-)

Závěr:

Závěrem chci říci, že to bylo perfektní a kdo na Korsice ještě nebyl, mohu jen doporučit. Je to stále divoká a málo turisticky profláknutá zem. Je tam úžasná příroda a hory, asfalt, který drží a neklouže, krásný moře a pláže. Silnice, jak když biješ hada. Jeden velký přírodní okruh. To vše dělá Korsiku top destinací na motorkářskou dovolenou. Najeli jsme 3.556km. Jsem rád, že jsme to mohli zkusit a že vše klaplo na jedničku. Po Korsice jsme se rozhodli, že s touhle partičkou to musíme dát znovu. Probrali to společně a shodli se - byla to pohoda! Nic se neřešilo! A vše se dělalo v klidu. Jízdní styl nám vyhovoval. Na nikoho se nečekalo a nikdo se neloudal. Kluci jsou sehraní a každý přidá něco, co z motodovolené dělá obrovský celoživotní zážitek. A my se s nimi sehráli tak, že se začala plánovat Tour des Grandes Alpes 2015. http://www.motorkari.cz/cestovani/cestopisy/francie/tour-des-grandes-alpes-2015-33169.html 

 

Cesta vedla přes: Rakousko, Německo, Itálie, Korsika 

Video: Pokus zaznamenat naší motodovolenou na Korsice. kamera - Kufr , foto - Bobo

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (32x):
Motokatalog.cz


TOPlist