gbox_leden



Francie 2015

Přes Provence k moři a Col de la Lombarda zpět.

Kapitoly článku

Už od začátku nám bylo jasné, jaký bude náš cíl:) Francie je krásná země, lidé vstřícní a pohostiní. Jasně vezete jim peníze, to je jasné, ale takové množství zase ne:)
Hondu Pan European jsme zvolili kvuli spolehlivosti a také posezu spolujezdce. Goldwing to není, ale na dlouhé cesty je vyhovující. K Vánocům jsem přítelkyni ještě nadělil zvýšené sedlo a zabil tak dvě mouchy jednou ranou.

Namontoval jsem topcase a pro jistotu přidal vzpěry proti klepání, což se pak ukazalo jako dobrý nápad, hned na D5 na Rozvadov:)) V sobotu ráno nasedáme na moto a vyrážíme směr Azurové pobřeží. Provoz na Rozvadov skoro žádný, počasí zatím dobré. Rozvadov, tankujeme a dáváme snídani u Meka. Čeká na Německo, jde o to ho jen přejet. Placka s velkým provozem kamionů:)) Stavíme na první odpočinek po cca 100km. Všichni víme, že naši ,,baťůžkové"musí po této době na záchod:)) U RedBullu malej freundschaft s Němcem na ZZR 1400, mimochodem měl na ní ůžasně znějící Akrapoviče.... Je pod mrakem ale neprší. Nasedáme a jedeme dál.
Další nezáživné kilometry ubíhají k další zastávce. Tankuji za 26 euro, jdu ke kase, obsluze dávám kartu, zadávám pin a frajer "Sorry karte ist schwer!!!" Tak to mě vomejvali:)))) Na karte mělo být dost penez? Nevadí, platím hotově.
Po průzkumu karty zjišťuji, že je 2 měsíce propadlá?! Banka mi nějak zapomněla napsat, že mi končí!!! Při pomyšlení, že jen benzin na celou cestu bude skoro 9000kč, jsem přemýšlel jak to udělat... No nějak to dopadne. Kolem půl čtvrté přijíždíme do prvního kempu - Schwarzwald camping - v Altensteigu. Už ho máme vyzkoušený z minulé dovolené, tak jsme mysleli že víme do čeho jdeme. Jsme odkázáni na louku ať si vybereme místo které chceme. Stavíme stan a registrujeme další ubytované na druhém konci plácku. Už se těšíme na místní kebab, který máme taky vyzkoušený a ten opravdu nezklamal. Sice se k němu jde na druhý konec města, ale stojí za to!!! S plnýmy břichy se vracíme do kempu s představou klidné noci na louce u potůčku. Bohužel další spolukempaři se ukázali být náboženského vyznání, které vyžaduje modlitbu při východu slunce, takže od půl páte ráno posloucháme náboženské zpěvy, připravu dřeva na oheň a poměrně hlasitý a vášnivý rozhovor. Už se nám narozdíl od nich nedaří usnout, takže po sedmé, kdy už je zase klid balíme a v osm vyrážíme konečně do Francie. 

Užíváme si prázdné silnice Schwarzwaldu - krásné svezení. Přes Mulhouse mříme do dalšího vyzkoušeného kempu u Lac du Chalain - Camping Domaine du Chalain v Doucier. Další tankování platí kartou baťůžek - snad má na účtě dost peněz :-) Taky už nás čeká placení mýta. Postup máme nacvičený - baťůžek drží rukavice a já lovím v té spoustě drobáků pod fólií tankvaku odpovídající částku. Nejdřív 1,6 Eur a při sjezdu z dálnice u Besanconu 4,4 Eur. Začíná zlobit navigace, ale dorážíme v pořádku do kempu. Před odbočkou stojí policie a zastavuje nás. Nechápeme proč. Najednou se proti nám vyřítí peloton cyklistů. Sotva se nám vyhybají. V kempu pořádají závody v triatlonu. To nám to pěkně začíná!!! :-) Naštěstí mají volná místa takže stavíme stan (nejdřív kontrolujeme, jestli nebydlí poblíž opět občané tmavší pleti) a jdeme se najíst do místní restaurace - 2 pizzy a 2 coly = 28 Eur. Ještě se projdeme po pláži a jedeme spát.
Ráno prší. No spíš leje. Z Prahy přichází instrukce, že máme prchat na jih, takže balíme úplně mokrý stan a kolem 9:30 vyrážíme. Je zima a navigace opět zlobí. Proti tomu začalo fungovat původně nefunkční posouvání plexi, takže při jedné zatáčce se spustí dolů a naigace, která je na něm připnutá, padá. Katka sbírá zbytky držáku. Snad půjde slepit. Další cíl naší cesty Avignon se blíží a stoupá i teplota. Konečně máme pocit že jedeme na jih. Do kempu Bagatelle dorážíme kolem páté. Je trochu zanedbaný, ale přímo proti máme Avignonský most a kousek do centra takže výhody převažují. Sousedé jsou angličani a půjčují nám kompresorek na nafouknutí matrací. V restauraci si dáváme salát nicoise a pivo a těšíme se do spacáků.
Ráno je krásně a jdeme si prohlédnout město. Taky musíme sehnat lepidlo na držák navigace. Nakonec ho mají v Careffouru.V Česku u,,větví"stoji 8korun tady 4.2Euro:))Jo je to Pattex,ok:) Odpoledne jedeme na Pont du Gard. Honí se mraky, ale naštěstí neprší. Most je nádherný. Z peněženky letí 12euro,ale stoji to za to.

Ráno vyrážíme směr Luberon a dál do Port Grimaud, kde chceme zůstat pár dní na pláži. Cesta i městečka Bonnieux a Cucuron jsou překrásné. Trasu přes Luberon můžu každému doporučit.
V kempu De la plage jsme po 16:00. Je téměř plno, ale ještě se vmáčkneme do rohu kousek od pláže. Hned jak stojí stan jdeme do vody. Je to dost studený ale vlezu tam. Paráda!!!Trochu nás překvapilo umyvadlo se dvěma kohoutky bez špuntu a namíchat idealní teplotu vody byla fuška:)) V noci zjišťujeme zásadní věc ,narušující klid spánku:
Recyklaci milujicí spolubydlící ve vedlejším kempu,vyhazují,byť i jednu láhev, v jednu hodinu ráno!!!!

Hrůza!!Ale špunty do uší,ze závodů aut,nám pomahaji kazdou noc:))
Nasledovaly výlety do Port Grimaud a Saint Tropez.K tomu jen jedna rada pro motorkáře,na parkoviště u přístavu,můžete vjet po zelené stezce vedle závor.Není to žádná,,levárna"protože mi jsme jako poctiví lidé vzali lístek,zaplatili 6euro a u výjezdu nám z mikrofonu bylo řečeno,že motorky neplatí a máme vyjet vedle závory:))
Zde jsme viděli i Vespu s dětskou sedačkou:))To vidět naše benga tak se po...:))

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):


TOPlist