gbox_leden



Orlickým krajem

Prodloužený víkend od 5. do 8.7. 2012 jsme se s Mončou rozhodli strávit v mém rodném kraji v Orlických horách. Trasu jsem až tak moc neplánoval, chtěl jsem se ubytovat v Rokytnici v Orlických horách, kde jsem žil do svých šesti let u babičky, a podle počasí udělat okruh po celém Orlicku. Já i Monča jsme Berani, takže s tímhle přístupem nemáme ani jeden problém.

Kapitoly článku

Den 1 - čtvrtek 5.7.2012

Vyrazili jsme z Kladna ve čtvrtek 5.7.2012 asi v půl dvanácté. Bylo už hezky teplo, takže jsme jeli nalehko. Já měl na sobě džíny a vestičku, Monča kraťasy a kožený korzet. Kdyby nám byla zima, že se doobléknem.
Monika se trochu obávala průjezdu Prahou, ale vše dopadlo naprosto skvěle. Z okruhu jsme najeli na Barrandov a najeli na Jižní spojku, po ní jsme se hnali až na exit na Hradec a ani jednou jsme nemuseli zastavit. Rychlost stále kolem 80 km/hod. Prostě paráda. Určitě to bylo i díky tomu, že většina lidí vyrazila na ten dlouhý víkend již ve středu a taky proto, že nejezdily náklaďáky.
Abychom se moc nezdržovali, vyrazili jsme po dálnici D11 na Hradec Králové. Na první pumpě (Benzina, Praha-Horní Počernice) jsme zastavili na kávu a pochválili jsme se, jak to dobře jelo přes Prahu. Na parkovišti jsme zahlédli párek Goldwingů s přívěsy. Jeden měl za spolujezdce snad padesátikilového plyšového medvěda. Než jsem se vzpamatoval a začal hledat foťák, byli pryč. Taky tam byly dva Harleye, jeden z postranním vozíkem. Při odjezdu předvedl parádičku a projel přes celé parkoviště po dvou se „sajtnou“ ve vzduchu. Při kávě jsme si domluvili další zastávku v Poděbradech na oběd. Před Poděbrady jsme na 39 km sjeli z dálnice D11 (hrůza a utrpení, silnice jak roleta, už nikdy více!), a jeli do města, kde jsme zaparkovali na parkovišti u zámku  a na Jiřího náměstí  v restauraci si dali oběd.
Po obědě bylo takové vedro, že jsem si na parkovišti svlékl kalhoty a hodil na sebe jen kraťasy. A ty jsem nosil až do návratu domů. Zhruba ve dvě hodiny jsme pomalu vyrazili směrem na Hradec Králové po silnici 611. Projížděli jsme vesničky s úžasnými názvy jako: Odřepsy, Vlkov pod Oškobrhem, Dlouhopolsko a další. Projeli jsme bez zastavení Chlumec nad Cidlinou (prodejnu Bikers Crown jsme jen pozdravili zasalutováním). Stále po silnici 611, po levé straně jsme míjeli zaplavené pískovny u Obědovic a v tom vedru mě napadlo, jak by bylo milé se tam vykoupat. Ale mazali jsme dál a za chvíli jsme byli na okruhu kolem Hradce. Chytil jsem se ukazatelů na Ostravu a zakrátko jsme vyjeli z města a mířili již po silnici 11 směrem Orlickému podhůří. Na Benzině u Třebechovic pod Orebem jsme zastavili na dotankování paliva a na doušek kávy. Monča si dala navíc ledový čaj a já nealko. Během popíjení  jsem ještě zavolal bratranci Ríšovi, že jsme na cestě a on nám potvrdil ubytování.
O půl čtvrté jsme vyrazili dál směrem na Týniště nad Orlicí, Častolovice, Kostelec nad Orlicí, Doudleby, Vamberk a pak už přes Pěčín  a v půl páte jsme dojeli do Rokytnice v Orlických horách.
Ubytovali jsme se v penzionu Blanka. Ten sice nebyl nic moc, ale objednával jsem to na poslední chvíli, a to dlouhé volno a počasí všechny ubytovací kapacity v téhle destinaci naplnily. Cena nás překvapila nepříjemně – 380,- Kč za den a osobu, se snídaní. Nu což, mohlo být i hůře.
Na večeři jsme zašli do penzionu Rokytka. Co jsem jedl si ani nepamatuji, na čepu měli hradeckého Votroka – nic moc. Tak jsme zamířili zpátky na náměstí a u Rampušáka jsme si dali pivo! Tedy Plzeň! Kolem půl deváté se na obloze začaly kupit mraky, z dáli se blížilo blýskání a hřmění, tak jsme vyrazili k ubytovně. Dorazili jsme s deštěm v zádech. Motorky bohužel bez úkrytu, srdce nám krvácelo.
Celkem první den ujeto 216 km (135mil) za cca 4 hodiny.

Den 2 - pátek 6.7.

Ráno po snídani (obložený talíř, pečivo, překapávaná káva (?)) jsme vypucovali motorky a vyrazili na cestu po Orlické magistrále.
Z Rokytnice jsme vyjeli v 10,00 hod směrem k pevnosti Hanička přes Panské pole. U bunkrů jsme se vyfotili a razili dále na Bartošovice v Orlických horách.

Měli jsme tip na shlédnutí opraveného barokního kostela v Neratově, kam jsme dorazili v 10,45 hod. Kostel je úžasný a opravdu stojí za zhlédnutí.

Po malém občerstvení (Birell) jsme opět nasedli na ocelové koně a vyrazili po Orlické magistrále směrem na Černou Vodu a Orlické záhoří. Projížděli jsme nádhernou krajinou, rozkvetlými, vonícími loukami, příjemným chládkem při průjezdu lesy. Počasí bylo úžasné a díky pohybu nám nebylo vedro, ale opravdu jen příjemně.
Z Orlického Záhoří jsme pokračovali směrem přes Bedřichovku na sedlo Šerlich. Tady se v lese docela ochladilo, ze zalesněných svahů dýchal pomalu mráz, až jsme mysleli, že se budeme oblékat. Ale vydrželi jsme a v Deštném v Orlických horách už bylo opět blaze a hlavně teplo.
Měli jsme v plánu se vykoupat v nádrži Rozkoš a proto jsme mířili do Nového Města nad Metují. Ale v Novém Hrádku jsem trochu zamudroval a místo na Nové Mšsto jsme vyrazili na Náchod. Říkal jsem si, nevadí z Náchodu je to na Rozkoš taky kousek.
Při průjezdu Náchodem jsme se na kulaťáku „vmezeřili“ do kolony  asi deseti „hadrapánů“.  Velorexáři byli nadšení Mončiným strojem (nebo tím jejím korzetem a kraťásky?) a mávali a troubili jak o život.. Na konci Náchoda odbočili vlevo na kemp Pohoda a my vyrazili po hradecké silnici na kemp Rozkoš. Tam jsme si v hotelu Valentýna dali oběd a zeptali se na klidnější koupání, než to v kempu. Ochotná servírka nás poslala směrem na Nové Město nad Metují. Západní stranu vodní nádrže jsme projeli pro jistotu několikrát, při hledání nejlepšího místa. Mezitím Monče začala svítit kontrolka a tak jsme zajeli do  blízkých Zahořan a tam nám paní s asistentem voříškem doplnila palivo. Pak už jsme nečekali na nic a zarazili u „Supercentra u Milana“.
V půl páté, vyslunění, vykoupaní, vybirellovaní, jsme se opět vyšvihli do sedel a vyrazili směr Nové Město nad Metují. Překvapilo nás krásným opraveným náměstím, kde jsme si v cukrárně dali výborné presso a Monča navíc zmrzlinu.
Deset minut po páté jsme vyrazili na zpáteční cestu směrem na Rychnov nad Kněžnou, přes Dobrušku a Solnici. Krátce po půl šesté jsme zaparkovali v Rychnově na náměstí. Monče jsem připomněl, že jsem se tady narodil a že si na oslavu toho zde dáme večeři. Zašli jsme kousek pod náměstí do pizzerie „Taverna Restaurant“. Monča si dala černé špagety s krevetami a já salát s tuňákovým steakem (obojí po 135,-Kč). Obojí skvělé – doporučuji! Zalili jsme točeným Pitem a vyrazili zpátky do Rokytnice. Na výjezdu z Rychnova jsme ještě zastavili na parkovišti u Billy, abych si koupil čepelky na holení. Byly v akci za 80,-Kč, čtyři kusy! Vypadaly bytelně, čtyři břity. (Později jsem zjistil, proč byly v akci. Neholily!).
V 18,30hod jsme byli „doma“. Zaparkovali jsme motorky, osprchovali se a vyrazili na pivo k „Rampušákovi“. Před půl devátou se opět zatáhlo tak jsme zaplatili a tentokrát trochu zmoklí šli na ubytovnu.
Celkem jsme 2. den ujeli 157 km (98 mil). 

Den 3 - sobota 7.7.

Ráno po snídani jsme zaplatili ubytování, rozloučili se s bytnou, opět vysušili a napucovali stroje a v 9,45 vyrazili na cestu domů.  Vydali jsme se směrem na Kunvald (tam chodila moje maminka pěšky z Rokytnice do školy), dále Klášterec nad Orlicí a do Pastvin. Lákal jsem Monču na vykoupání, ale nedala se, jeli jsme tedy dál na Žamberk, kam jsme dorazili v 10,20 hod. Na náměstí jsme zastavili na kávu (ta ranní žbrunda se nedala počítat). Sedli jsme si do zahrádky a pozorovali toto neuvěřitelné náměstí.
Automobily všech velikostí, motorky, cyklisté, chodci, to vše kolotalo naprosto nepředstavitelným způsobem, až jsme se divili, že tam za celou dobu, co jsme tam seděli, nedošlo k nehodě. Po kávě a zmrzlince jsme opět vyrazili dál, směrem na Vamberk. V lese před Doudlebami jsme zastavili, protože nám začala být zima. Trochu jsme se přioblékli (tričko) a jeli dál. Omylem jsme přejeli zámek v Doudlebách a poté i v Kostelci, ale v Častolovicích už jsem dával pozor a tak jsme si jej šli prohlédnout. Jenom zvenku, na vnitřní prohlídku se nám nechtělo čekat. Raději jsme se šli projít do zámeckého parku.
V poledne jsme zamířili na Hradec a dále. Za Hradcem jsme se zastavili v motorestu „U sedláka Chvojky“ na oběd. Dali jsme si „smažák“, tím se nic nezkazí. A byl docela dobrý.  Něco po 13,00 hod  jsme zastavili u zatopené pískovny, co jsme po ní koukali cestou první den. Našli jsme si pěšinku k vodě a hodinku jsme po obědě relaxovali. Já jsem se párkrát vyráchal ve vodě.
Ve 14,20 hod jsme pokračovali do Chlumce nad Cidlinou. Tentokrát jsme se zastavili v prodejně Bikers Crown , podívali se co tam mají a dali si naproti u super přívěsu kávu a Birella.
V 15,00 jsme opět v sedlech a hrneme se na Prahu. Projíždíme Poděbrady a tentokrát pokračujeme na Prahu po staré silnici  611. Na obloze se v dáli začíná tmět a vypadá to na déšť. Ten nás dostihne u Sadské. V lese na odpočívadle zastavujeme a Monča si bere na sebe „kůži“. Já odolávám a razíme dál.  Míjíme Velenku, Starý Vestec a za chvíli jsme na okraji Prahy. Střídavě prší a pak zase ne. Levou botu mám plnou vody. Když projede proti náklaďák, je to pěkná sprcha. Koukám v zrcátku na Monču jak se hrbí za štítem a říkám si, co mi asi pak řekne. Najíždíme na Městský okruh, sem tam už opět vykukuje sluníčko. Prahu opět projíždíme jako nůž máslem a za chvíli jsme na chomutovské R7 Kladno je na obzoru. Zakrátko parkujeme špinavé mašiny do garáže, s tím, že je další den umyji. Za 10 minut jsme už doma, kontrolujeme kocoura, zda si steskem něco neprovedl a napouštím vanu na koupel.
Dnes ujeto 242 km (151 mil).

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):


TOPlist