europ_asistance_2024



Orlické hory na tři dny

"Krajina a silnice v Orlických horách jsou super!" doporučují kamarádi motorkáři... Tak jsme se s manželkou vydali na naší druhou "větší" cestu právě tam. A rozhodně jsme nelitovali!

Kapitoly článku

Den 1 - sobota 10.9.2011

Proti plánovanému odjezdu v 8:30 hod jsme s manželkou Evou vyjeli v 9:45 hod ze Sázavy do Deštné v Orlických horách, kde jsme měli zamluvené ubytování. Je pod mrakem, ale má se to protrhávat, uvidíme... Cestujeme pokud možno mimo hlavní tahy. Projíždíme městem Kutná Hora (kdo v něm nebyl, doporučuji zastavit a udělat si prohlídku historické části města) a míříme na Přelouč, ve Zdechovicích odbočujeme na Kladruby nad Labem. Zastavujeme a jdeme se projít okolo ohrady s koňmi. Pokračujeme do Lázní Bohdaneč, krátká návštěva Infocentra a "nafasování" podrobné mapky oblasti od Pardubic po Hradec Králové. Další zastávka je v restauraci pod Kunětickou horou, kde dáváme oběd. Na hrad jsme nešli, byli jsme zde minulý rok. Dalším cílem jsou Častolovice. Zaparkujeme na hlídaném parkovišti u zámku, ochotný pan hlídač nám nabídne uschování helem a bund. Procházka parkem a malou ZOO je příjemná. Na nádvoří zámku dáváme kávičku a zákusek.
Před odjezdem z parkoviště si chvilku popovídáme s kamarády Martinem a Jaromírem, kteří byli protáhnout své stroje ( Honda Varadero XL 1000 V, BMW GS 1200 ) také v Orl. horách. Jen jeli ráno podstatně dříve a po hlavních tazích. S přáním šťastného dojezdu se loučíme a míříme každý do svého cíle... my do Deštné v Orl. horách. Přijíždíme k penzionu Satelit, na tachometru máme 164 ujetých km.Ubytujeme se a jdeme se před večeří projít. Mraky se protrhávájí, vypadá to, že bude hezky.

Den 2 - neděle 11.9.2011

Ráno nás kromě budíku budí i nádherné slunečné počasí. Po snídani nasedáme na motorku a vyjíždíme poznávat krásu Orl. hor. Ještě krátce zastavujeme v trafice. Kupujeme pohledy a od milé paní prodavačky dostáváme podrobnou cyklomapu celých Orl. hor, která se velice hodila! Z Deštné míříme do Orlického Záhoří, pokračujeme směrem na  Bartošovice v Orl.h. Zajíždíme do lesa, kde nás za jednou ze zatáček zpomaluje policista. Na jeho pokyn projíždíme místem autonehody, vyhýbáme se hasičům vytahující auto ze škarpy a dalším zasahujícím vozům. S nepříjemným pocitem pokračujeme dál. Dojíždíme skupinku cyklistů, která tvoří asi stometrový neuspořádaný peloton... předjet ho na úzké, zvlněné a klikaté silnici není tak snadné, jak se může zdát. Postupně se jím prokousáváme předjížděním menších skupinek, na krátké rovince předjíždíme zbývající část. První zastávkou je Neratov, kde je zajímavě opravený barokní kostel. Má prosklenou část střechy, uvnitř holé kamenné zdi a moderněji zařízený interiér kostela. Vyjíždíme k němu po štěrkové cestě...malá enduro vložka. Jdeme si ho prohlédnout. Právě se koná mše, je vcelku plno.
Pokračujeme do Bartošovic. Dále směr Králíky, kam nedojedeme, odbočujeme do Polska ve směru na Klodsko. Před odbočením jsme svědky další autonehody, kde na přehledném úseku v pravotočivé zatáčce bylo auto "zaparkované" předkem o strom. Na místě nehody se pohybují už jen policisté. Říkáme si, co nás ještě čeká? Nebudu napínat, naštěstí už nic nepříjemného! U hraniční cedule zastavujeme a otevíráme mapu, po pár minutách je u nás Polák a chce nám poradit..."hodíme" řeč a radí nám vyhlídkovou cestu. Popřejeme si hezký den a vyjíždíme. Projíždíme Miedzylesie, uhýbáme k hranicím, které kopírujeme po krásných silnicích obklopeni nádhernou přírodou. Projíždíme hezky upravené vesničky. Zastavujeme na kopci, kde je pěkný rozhled do kraje. Sesedáme a po sundání helmy slyšíme z údolí zvuk motorky. Po chvilce pozorujeme poláka na BMW F 650 GS Dakar, jak si se strojem pohrává při vyjíždění kopce směrem k nám. Mávneme si na pozdrav a mizí v dáli. Kousek sestupujeme po svahu, dáváme svačinu a povalujeme se v trávě. Místo k výhledu zaujalo i dva české řidiče pěkně zrenovovaných vozů zn. Trabant.
Po odpočinku vyjíždíme  směrem Kudowa Zdroj, zastavujeme v městečku Zieleniec a dáme pivko, já nealko. Že nemáme zloté nevadí, berou i české peníze. Pivko je silnější, Eva je vysmátá... jdeme se trochu projít a prohlédnout si blízký kamenný kostel, aby vystřízlivěla. Lituji, že nemám gumicuk, kterým bych jí zajistil na motorce proti ztrátě za jízdy :o) Alkoholové opojení se ztrácí, tak pokračujeme dál. V Lewin Klodzki odbočujeme k hraničnímu přechodu po rozbité silničce...cedulí s nápisem Česká republika se povrch silničky změnil v krásně hladký...u nás málo častý jev. Projíždíme Olešnicí v Orl. horách, míříme do Deštné, kdy si pár km najedeme z důvodu objížďky. Je cca 16 hod, nechce se nám ještě na penzion, tak pokračujeme znovu směr  Orl. Záhoří na Masarykovu chatu. Tam si dáváme výbornou pečenou kachnu a svíčkovou :o)
Projdeme si okolí a jedeme do penzionu, za den najeto za krásně slunečného počasí 153 km.


Den 3 - pondělí 12.9.2011

Proti předpovídanému dešti se obloha při odjezdu od penzionu začala protrhávat a polojasné počasí nás doprovázelo celý den. Proto jsme cestu domů pozměnili a vyjeli ještě trochu poznat tuto oblast hor. Prvním cílem je Dobruška, prohlídka náměstí a rodného domku F.L.Věka-Heka.
Pokračujeme do Opočna, kde se jdeme podívat na zámek. Je pondělí, takže je zavřeno. Prohlížíme si pouze nádvoří a část parku.
Pak následuje Nové Město nad Metují. Trošku tam bloudíme, ale pak se nám podaří najít historické centrum města a zámek. Opět si jen prohlížíme zámek zvenčí. Je čas oběda, usedáme v jedné z restaurací a objednáváme si. Z města míříme do vísky Peklo. Podle fotografií na inf. tabuli musí být procházka podél říček Metuje a Olešenka, které se zde stékají, velice příjemná. Projdeme si jen malou část, v motorkářském oblečení to není úplně pohodlné. Po kávě ve stylově - pekelně zařízené restauraci vyrážíme směrem k domovu.
Ještě musíme natankovat. Vracíme se zpět do N. Města. Myslím si, že město už trochu znám a uhýbám dříve před centrem s tím, že se napojím na hlavní silnici k Náchodu, kde je benzinka... omyl! Jsem z města venku, ale jinde, než potřebuji... sklízím "pochvalu" od manželky... nechci se vracet, tak se přes nejbližší vísku Přibyslav dostáváme k hlavní silnici a trochu nervózně pozoruji ručičku v červeném poli palivoměru. Tankujeme a jedeme přes Opočno, Třebechovice pod Orebem, Býšť, Sezemice, Srch, Lázně Bohdaneč. Opět zastavujeme v Kladrubech nad L. Dáváme občerstvení, ochutnáváme Koficolu (verze Kofoly z Pardubic)... je dobrá. Přes Chvaletice míříme do Kutné Hory a do Sázavy. Za den ujeto 208 km, celkem 525 km.
Do Orl. hor jsme se ještě jednou vypravili s kamarády 29.10.2011, tzv. na otočku... najeto cca 370 km. Trasa z části stejná, oblačné počasí a na Šerlichu mlhavo a lehce nad nulou.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):
Motokatalog.cz


TOPlist