sumoto_leden



Orientační Krkonošská vyjížďka

... aneb jak poznat zajímavá místa, nové přátele a ještě si trochu zasoutěžit.

Kapitoly článku

Po zkušební akci Jilemnických motorkářů v říjnu 2010 a velmi vydařené akci letos v dubnu jsme připravili další orientační vyjížďku po Krkonoších a Podkrkonoší. Akci nazýváme vyjížďkou, nikoliv závodem, protože nejde ani tak o čas, jako o to, prožít příjemný den, poznat hezká místa v horách a podhůří a zároveň si trochu zasoutěžit. Vyjížďka není hromadná, ale jede se po jednotlivých posádkách. Každá posádka obdrží na startu seznam jednotlivých cílů, které musí najít, vyfotit a foto uchovat pro kontrolu v cíli. Cíle bývají většinou budovy, přírodní zajímavosti, ale občas připravíme i nějakou tu nástrahu, či necháme účastníky protáhnout si nohy hledáním cíle v lese. Trasa měřila přibližně 100 km s celkem 20 body (cíli) + poslední cíl najít cíl. Účast byla z našeho pohledu hojná. Sjelo se celkem 14 motocyklů, z toho 3 sedlaly ženy.
Počasí nám od rána v Jilemnici přálo a půl hodiny před srazem na parkovišti u nemocnice jsme se vyhřívali na sluníčku. Hned první posádky, které přijely z nížin, ale proklínaly hustou mlhu a mrholení, o čemž svědčily zcela mokré helmy. O to víc nás těšilo, že je můžeme přivítat v našich horách krásným počasím. Rozdali jsme popis cesty a zároveň vnesli trochu zmatek do jednotlivých posádek. Startovaly totiž vždy dvě najednou a to tak, že body byly všechny stejné, ale trasy, ač identické, vedly proti sobě. Po cestě se tedy jednotlivé posádky potkávaly v protisměru. S odstartováním poslední posádky jsme se přesunuli do cíle. Jako cíl jsme si zvolili již z minulé akce osvědčenou hospůdku Kovárna v Jilemnici-Hrabačově. Rezervovali jsme si celou venkovní terasu, objednali si kachnu se zelím a s napětím čekali, zda se všichni v pořádku vrátí.
Zároveň jsme s napětím očekávali, zda některé cíle nevyvolají pozdvižení u místních obyvatel. Hned první cíl byl v Martinicích na hřbitově, kde posádky musely najít hrob rolníka Valeše (pěkně ukrytý až na konci hřbitova). Představa motorkářů pobíhajících ve svátek po vesnickém hřbitově se nám moc líbila.
V Horní Branné pátraly posádky po plátenickém domě a Harrachově hrobce, v Horní Kalné se to zase hemžilo motorkáři kolem hasičské zbrojnice. V lesích kolem Dolní Olešnice zase posádky běhaly po lese plném houbařů a hledaly ukryté samolepky, které musely vylepit na plán cesty. V obci Mostek měly posádky za úkol najít střešní hodiny. K našemu překvapení mnozí našly dokonce dvoje. Jedny klasické, druhé sluneční. V obci Vidonice stojí už asi 20 let starý rezavý jeřáb na Tatře 138. Jen jsme doufali, že nám ho den před akcí neodvezou do šrotu. Neodvezli a máme 14 fotek tohoto veterána.
V obci Kal je krásná stará chalupa s podloubím, jasný cíl. Jen místním nebylo jasné, co se to ve vesničce s tak 20 č.p. děje. Hrad Pecka byl cíl viditelný z dálky. Zato další hledání samolepek u obce Vřesník prohnalo posádky pěšky do kopce. Jako tématický cíl jsme zvolili startovní věž motocyklových závodů v Hořicích. A to už byly posádky skoro v nížinách a proto jsme je poslali rychle zpátky do kopečků v podhůří. Obec Stav a Zboží se pyšní krásnými zvoničkami a božími muky - jasné cíle. Potom po klikatých, ale hezkých silničkách do obce Tample. Zde bylo jasné, že další cíl bude nějaká Krkonošká roubenka. Volba padla na č.p.11. A pak už do Jilemnice najít poslední cíl - hospodu. Jako pořadatelé jsme všechny nadšeně vítali. Nikdo se neztratil a co bylo úžasné, všichni našli všechny cíle - gratulujeme.
Jako organizátoři jsme snad obstáli. Odměnou nám bylo nadšené vyprávění účastníků o zážitcích na cestě. Uznání patří všem motorkářkám, z nichž jedna přijela až ze Svitav na Yamaze 125!! Naše akce si nědělá ambice, a ani nechceme, aby se stala masovou. Jsme rádi, že si našla své příznivce, dobře naladěné přátele jedné stopy, kteří rádi přijedou na tak trochu "jinou akci", než jsou běžné srazy. Na jarní akci 2012 se na vás těší pořadatelé David a David s Jitkou.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (28x):
Motokatalog.cz


TOPlist