europ_asistance_2024



Na Hondě PCX a Keeway 50 okolo Uherského Hradiště

Jednou, když jsem tak přijel se svého motovýletu zpět domů, žadonila moje krásnější a chytřejší polovička :-) , že by ráda absolvovala nějaký ten výlet na svém skůtříku se mnou.

Kapitoly článku

Pátek 25.7.2014

Chystáme si věci, balíme a bez nějakého dlouhého přemýšlení vyjíždíme v  pátek pozdě odpoledne. Panuje krásné letní počasí a tak pozdní odjezd až tak nevadí, mezitím akorát opadla páteční odpolední špička. Já vezu na PCX  stan, spacák, deku a v kufru nějaké věci pro nás oba, ale žádné zbytečnosti. Pavla veze na svém skůtru spacák a dvě karimatky. Každý máme ještě na zádech batůžek se svýma věcma běžné potřeby, které by se mohli hodit.
Původně stanovený cíl pátečního dojezdu je Hostýnsko, kde bychom chtěli přespat v nějakém kempu. Jedeme od nás z domova co nejméně frekventovanými cestami ať se můžeme kochat  :-)  teda spíše já, neboť skůtřík od Pavly jede max. cca 65 km/h. Pokud je čas, tak vždycky Pavlu trochu předjedu a dělám nějaké fotky než dojede a nebo jen tak jedeme pospolu. Projedem Bílovec, Fulnek a v Odrách natankuji. První větší zastávka je okolo půl 7 večer na Evropském rozvodí, kdysi hojně motoristy navštěvovaném místě silnice č 47 na trase Ostrava - Brno. Dnes, kdy hlavní trasa vede po D1 je zde pouze malá odpočívka a monumet ER.

Dále pak jedeme směrem směrem na Val.Mez. přes Hranice a Teplice n.B., kde jsou známé lázně a kde si dáme na pumpě kafíčko. Po osmé večer jsme v Bystřici pod Hodtýnem a zkoušíme hledat nějaký kemp, ale ejhle....on v Bystřici žádný není.... Chvilku teda sedíme a koukáme do navigace, kde bychom našli nějaký ten kemp a kde by se dalo ještě pohodlně dojet. Po kratší domluvě padá volba na kemp v Ostrožské Nové Vsi, čím je určen cíl pateční trasy a jak se později ukáže tak i cíl našeho motovýletu.
Okolo půl 9 večer tedy sedáme na stroje :-), opouštíme Bystřici p.Hostýnem a frčíme směrem přes Holešov, Otrokovice, UH až do kempu v Ostrožské Nové Vsi, kde po jedné kratší pauze dorážíme po desáté večer.
V kempu je zrovna hudební zábava a tak chvíli trvá sehnat někoho z recepce, ať víme, kde se můžeme rozložit. Do půl hoďky stojí stan + vše potřebné a my tedy s radostí můžeme vyrazit také na zábavu  :-)   

Sobota 26.7.2014

V sobotu nás již brzy po ránu vyhání ze stanu velké horko, a vše nasvědčuje tomu, že bude další krásný letní den.  Můžeme se tedy  v klidu nasnídat a probrat co dále... Původní záměr byl ten, že budeme pokračovat ještě dále a zkusíme dojet až do Vranova nad Dyjí. Nakonec, ale vítězí volba, že než jet zase celé dopoledne v tom horku, tak radši zůstanem až do neděle a objevíme krásy zdejšího regionu, ve kterém jsme ani jeden z nás ještě nikdy nepobývali.
Kemp v Ostrožské Nové Vsi se mi moc zamlouvá, není ani malý a ani nějak extra velký. Je zde asi deset chatek, která se každá jmenují po nějakém druhu vína ( např. Ryzlink či Modrý Portugal apod. ) dále pak chovný rybníček, pod který spadají tři chatky a umožnuje jim tak lovit zde ryby. Další věc, která mne zaujala je biotop, což je vlastně bazén určený ke koupání, který je udělaný jako přírodní rybník. Jinak má kemp další vyžití jako např. tenisový kurt, hřiště na petánque, minigolf atd.
Později se na recepci dozvídám, že kemp je po rekonstrukci a je cca.3 měsíce v provozu, což ale bohužel nebrání některým nenechavcům přivlastnit si nějaké věci nebo něco poničit...., jak se také dozvídám.

Okolo desáte nasedáme na stroje :-) a jedeme na Velehrad, což je známé poutní místo s krásnou bazilikou. Krásy tohoto místá ocení nejen věřící, ale i milovníci historie a sakrálních staveb. Na Velehradě, byť je sobota, nejsou naštěstí skoro žádní lidé a ani turisté, takže si můžeme v klidu vše prohlédnout. Asi po hodince jedeme zpět směr UH a zastavujeme v archeoparku Modrá, který je na rozdíl od nedalekého Velehradu obsypán turisty. Zdejší archeopark přibližuje dobu velkomoravské říše a příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. V globále je skanzen podobný např. tomu v Rožnově a jsou zde ukázány téměř všechny vymoženosti tehdejší doby tj. opevnění, chov prasat a drůbeže, různá stavení ( škola, sýpka, věž atd. ) 
Celkově, ale archeopark hodnotím pozitivně a doporučím ho hlavně rodinám s malými dětmi.

Výlet na Velehrad a do Modré nám zabere asi 4 hodinky. Vracíme se zpět do kempu, kde něco zobneme a pak se až do pozdního odpoledne koupeme v biotopu. Ještě navečer jsme rozhodnutí jet do UH, kde zrovna běží v plném proudu letní filmová škola. Do Hradiště jedeme na jedné motorce, asi hodinku nám zabere prohlídka centra. Dáváme si večeři a chvíli pak posloucháme koncert na náměstí. Všude korzuje plno mladých lidí a panuje uvolněná letní atmosféra.

Po setmění jedeme pomalu zpátky do kempu a mne jako fotbalového fandu napadá ještě se zastavit na chvíli u stadiónu a mrknout se alespoň zpoza plotu jak hraje domáci Slovácko se Slávií. Od jednoho z místních lidí z klubu dostáváme lístky zadara, takže téměř celý druhý poločas jsme na stadiónu a sledujeme urputnou bitvu v níž nakonec domácí prohrávají 1:2 . Pak už ale opravdu jedeme zpátky do kempu a do pozdní noci sedíme hezky u pivečka  :-)

Neděle 27.7.2014

Do nedělního rána vstáváme o něco později než v sobotu, neboť nás nic nehoní a není kde spěchat. Pomalu balíme stan, spacáky + další věci a vše pak zase úhledně strojíme na naše skútry. Okolo desáté opouštíme kemp a zastavujeme kousek v Kunovicích u leteckého muzea. Muzeum patří továrně LET Kunovice a mapuje historii zdejší výroby letadel, včetně slavné L410 turbolet.
V UH pak zastavujeme na pumpě, abychom mohli dotankovat a zároveň se i takto pozdně nasnídáme :-) dáváme si kafíčko a nějaké sladké pečivo.

Muzeum a pumpa nám zabere asi hodinu a půl, potom sedáme na stroje a jedeme navštívit nedaleký zámek Buchlovice. Cestou potkáváme další motorkáře, kteří taktéž hodlají zámek navštívit. Hned u zámku je hlídané parkoviště a tak zde ponecháváme skútry svému osudu.  Zámek sám o sobě je velmi krásný s nádherným parkem. Všem, kteří někdy budou trávit volné chvíle v okolí UH jej doporučuji navštívit. Prohlídka s výkladem zabere asi hodinku.
Po prohlídce a krátkém občerstvení nabíráme kurz k domovu a cesta tenkokrát povede trošku jinudy než při jízdě sem. Jedeme zpět do UH, dále pak přes Jarošov, kde se nachází i pivorar ze slavné písně od Argemy, Zlín a Vsetín až na přehradu Bystřička, kde zvlažíme svá horkem strápená těla. Cestou nás stihne také letní bouřka z horka a tak musíme na chvíli zastavit abychom se schovali před deštěm a trochu se přioblékli. Ideální úkryt pro nás dva i motorky nám poskytla autobusová zastávka :-)

Asi zhruba po dvou hodinách koupání a opalování balíme deku, plavky a míříme k naší domovině, kde dorážíme až navečer.

Závěrem ještě dodám, že rádi dodnes s manželkou na tento náš první motovýlet vzpomínáme. Jedině co jsme měli předem pevně dáno byl termín výletu, vše ostatní co se událo a vzniklo během výletu bylo dílem různé improvizace v závislosti na daných událostech a okolnostech.... Já osobně doufám a věřím , že do budoucna spolu ještě nějaký ten výlet podnikneme  :-)

Ujeto : 360 km
Náklady na osobu : 1000,-Kč   ( 200,-kemp, 350,-benzín, 150,-vstupné, 300,- jídlo + pití )

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):
Motokatalog.cz


TOPlist