gbox_leden



Hurááá na festival do Varů aneb s PCX po západě ČR

Kapitoly článku

7.7.2015

Ráno vstáváme celkem brzy, +/- okolo půl 8 a hned po snídani jedeme na hrad Loket, který se nachází přibližně 20 km od Varů. Malebné okolí hradu a ohbí řeky Ohře na mne udělá velký dojem. Motorku necháme na parkovišti a jdeme přes krásné starobylé náměstí na prohlídku hradu. Cestou k hradu uvažuji otom, kolik se na Lokti asi točilo pohádek, vzpomenu si však akorát na to, že se zde na náměstí točila část bondovky Casino Royale. Prohlídka i s expozicí nám zabere asi 1,5 hodinky. Součástí expozice je i středověká mučírna, která je opravdu vyvedená a obsahuje většinu mučících praktik ze středověku. U této atrakce hradu slyšíme brečet spoustu malých dětí od toho jak jsou vyděšené, část figurín je totiž pohyblivá a vydává různé pazvuky. Lepší mučírnu jsem doposud neviděl. Po prohlídce jdeme ještě na místní krásné náměstí, dát si kafčo. Při odjezdu z Lokte uděláme ještě pár fotek hradu z protějšího břehu Ohře a pak zamíříme do dalšího cíle dnešního dne, jímž jsou Mariánské Lázně. Jedeme přes Horní Slavkov, Krásno a Prameny. Zdejší krajina jsou jen pole a husté lesy, prostě taková romantická samota. Do Mariánských Lázní přijíždíme z kopce od vodní nádrže stejného jména. Motorku píchnem do boční uličky kousek od kolonády, v lázeňské zóně se celkem obtížně hledá místo k zaparkování. 

Prohlídkou lázeňského centra strávíme asi tak hodinku, zrovna stihnem i místní zpívající fontánu. Její tryskající voda nám v tom horku přijde vhod na zvlažení. Kdo byl osobně někdy v Mariánkách, tak ví jak moc jsou krásné a kdo ne, tak vřele doporučuji se tam zajet podívat. Mezi jednou a druhou si dáváme na zahrádce jednoho hotelu oběd. Je to kousek od zpívající fontány a myslím, že hotel se jmenoval Bohemia. Kromě nás tam jsou už jen samí němečtí důchodci, pro které jsou Mariánky ráj  :-)  Za menu platíme 250,-Kč / os. i s pivem, což je oproti festivalovým Karlovým Varům úplně směšná částka. Také se mi moc líbí, že po centru Mariánských Lázní jezdí trolejbusy, které do zdejšího koloritu tak nějak zapadají. Později se dočtu, že měly být zrušeny, ale naštěští se tak nestalo. Zbytek odpoledne strávíme u místního přírodního koupaliště Lido. Navečer se pak vrácíme přes Bečov nad Teplou, kde je krásný zámek do Varů a těšíme se na další festivalový večer.

Před sedmou večerní jedeme do centra autobusem, abychom zase zapadli do víru festivalové vášně. Jedeme i s Jardou, který má toho dne volno a ráno nemusí nikde vstávat. Místo jízdy tunelovou lanovkou Imperial, sejdeme na Divadelní náměstí pěšky a hned si u piva poslechneme Michala Hrůzu, který zde koncertuje podobně jako včera Lenka Dusilová. Z prohlídky filmu nakonec sešlo, neboť námi vybraný film Kobry a Užovky je již beznadějně vyprodán. To nám ale nakonec zas tak až nevadí, jelikož se z hlavními hvězdami filmu Kryštofem a Matějem Hádkovými potkáme osobně, když scházíme od vyhlídky Jeleního skoku. Oba jsou hrozně fajn, ikdyž je vidět, že jsou za celý den taky už znaveni horkem a festivalovými povinnostmi.

Po procházce kolonádama a se spoustou fotek opět končíme okolo deváté večer u hotelu Thermal, kde něco malého zase pojíme. Pavla potkávává nadřízeného z práce, který zde jezdí téměř každý rok. Ten nám ukazuje fotky kde všude byl a koho potkal a přidává nějaké zážitky z let minulých. A tak sedíme a tlacháme, pivo do nás padá jedno za druhým. Asi tak v deset večer se přižene studená fronta s průtrží mračen. Všude voda, vítr shazuje cedule a ochranné zábrádlí jak domino. Tohle trvá asi tak půl hodinky, po bouřce využijem toho, že u červeného koberce není zábradlí a cvakáme spoušť fotoaparátu jak diví a blbneme v různých pózách na koberci. V centru setrváme tak do půl 2 ráno a pak jdeme zase pěšky a v náladě k Jardově mamce do Dalovic přespat.

8.7.2015 

Další den ráno vstáváme o něco později. Studená fronta přes noc přinesla velké ochlazení, které doznívá ještě celé dopolende. Okolo desáté se loučíme s Jardou jeho mamkou a zbytkem příbuzenstva a vyrážíme dál. Cílem je Děčín, kde bychom chtěli navečer navštívit bratrance mojí matky a tak trochu i doufám, že nám nabídne i přespání, abychom pak druhý den mohli dojet do Drážďan. Co ale navštíme po cestě sami nevíme, jelikož je chladno a jsme rádi za šustky a teplejší věci co máme. Hned u Ostrova nad Ohří musíme zastavit na pumpě, neboť začlo pršet a netu sledujeme meteoradar a postupující mrak. Tam nás napadne, že bychom si mohli vyjet na Klínovec, nejvyšší horu Krušných hor  1244 m.n.m. Narveme tedy na sebe všechny věci co máme a s utuchajícím deštěm jedeme směrem přes lázně Jáchymov a Boží Dar na vrchol Klínovce.  Na samém vrcholku je tak 5.stupňů celsia a hodně fouká. Zato je, ale nádherný výhled z rozhledny po celém okolí. Počasí se taky začíná umoudřovat a tak zhruba za půl hodinky okolo poledne jedeme zpět dolů a pak po silnici č.13 směrem na Most, Teplice a Ústí n.Labem. Třináctka se okolo Klášterce n.O. krásně klikatí, potom na mostecku se mění na 4proudovku. Samotná krajina okolo Mostu není zase až tak hrozná jak jsem si představoval, pouze občas je vidět vybagrovaná krajina a rypadla v hnědouhelné pánvi. V Chomutově u globusu natankujem, dáme si oběd a taky navážu kontakt s bratrancem od matky, který mi sdělí, že večer bude doma, ale přespání nám nenabídne. Ještě tedy objednám nocleh v penzionu na okraji Děčína a pak pokračujeme dále do Ústí, kde hodláme navštívit ještě hrad Střekov. 

Na Střekově jsme okolo 4. odpolední dáme kafe a jdeme na prohlídku. Samotný hrad, který je ve vlastnictví rodu Lobkowiczů, není až tak zajímavý co se týče expozice, ale spíše výhledem po okolí. Asi za hoďku jedeme dále do Děčína se ubytovat a navečer navštívíme bratrance mé matky, kde setrváme asi do desáte večer. Pak už zase utahaní a unavení po celém dni usínáme s tím, že výlet do Drážďan či další plány necháme na ráno podle počasí.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):
Motokatalog.cz


TOPlist