europ_asistance_2024



Cesta kolem naší vlasti

Myšlenka této motodovolené se zrodila poté, co jsem spatřil téma tady na serveru motorkari.cz. Bylo zde téma na objetí celé České republiky, kolem dokola co nejvíce při hranicích. Myšlenka to byla zajisté zajímavá, to byl můj prvotní názor, jenže pak se mi začalo ležet v hlavě a říkám si, že to by byla mohla být skvělá trasa po naší krásné vlasti. A také, že byla. S plánováním této trasy jsem začal začátkem prázdnin a dokončena byla poměrně brzy, protože cíl byl stanoven – objet naší vlast co nejblíže hranic po silnicích první a druhé třídy. Jako vždy, bylo zde plno příslibů od kamarádů, že se zúčastní, jenže realita byla jiná, nicméně to jsem i očekával, takže v pondělí 18.7. jsme vyrazili pouze já a Luboš. Vali se přidává až v úterý.

Kapitoly článku

Den 1 - pondělí 18.7.2011

Tak začínáme, počasí nám přeje, sraz v 10 hodin na Luk Oilu v Kutné Hoře a první cíl je jasný – dojet do Slavonic k hranicím, kde naše trasa začíná.
Po asi dvou hodinách můžeme začít a začínáme si užívat hezkých silniček v Jižních Čechách, někdy s kvalitním, někdy se zrovna né kvalitním pro supersporty, ale dá se to vydržet. První zastávka vede na hrad Cornštejn, kde zastavíme, pokocháme se a pokračujeme dále do Vranova nad Dyjí, uděláme fotku a snažíme se dostat na Mikulov, jenže trošku bloudíme, je tu objížďka, nakonec ale zdárně nalezneme cestu a jedeme.
Tady nás nemine první přeháňka, Luboš obléká nepromok a já volám kamarádovi Tonymu, jestli si dáme někde sraz. Jak již je zvykem, po pár kilometrech přestává pršet – Luboš je rozčílen, ale v tu chvíli se kousek před Mikulovem střetáváme s Tonym.
Domlouváme plán pro zbytek dne. Cíl je jasný – najít kemp a poznat okolí. Takže cesta vede nejdříve do Mikulova, dále pak do kempu, kde se ubytováváme a poté do Lednice. Z Lednice do Břeclavi na „benzinkovou“ večeři, kde se loučíme s Tonym a jedeme přespat do kempu. V kempu vedle nás spí pár motorkářů, se kterým prohodíme ještě pár slov a necháme si poradit – byla nám doporučena cesta kolem vodní nádrže Šance.


Den 2 - úterý 19.7.

Druhý den máme sraz před kempem opět s Tonym a ještě Stanleym, který ráno již čeká, jenomže Tony nikde, zjišťujeme, že ještě spí, takže cesta vede nejdříve opět do Břeclavi. Probouzíme Tonyho a jedeme směr Klentnice, kde si dáváme Kofolu a pořizujeme velice zajímavou fotku, kterou jsme pojmenovali „dvě kola“ – přesněji kolo namalované na parkovišti a Stanleyho CBR 125R.  Po krátké debatě musíme zajet k vodní nádrži Nové Mlýny a odsud na nedaleké letišťátko, kde si musíme dát sprinty. V tu chvíli nám volá Vali a oznamuje, že již čeká na Shellce před Mikulovem.
Takže vyrážíme za ním, je jako vždy celý vysmátý a natěšený na naší cestu. Zde se loužíme s Jihomorováky a pokračujeme sami. Takže hezky při hranicích pokračujeme do Valašska, kde zajíždíme na hraniční přechod Střelná, kde si vytváříme foto jako důkaz.
Počasí se poněkud zhoršuje a chvílemi poprchává. Odtud vede naše cesta na Soláň a Pustevny. Odtud využíváme rad „tatíka“ z kempu (tímto zdravíme, pokud to čtete) a pokračujeme směrem na Šance, kde je skutečně krásné svezení.
Bohužel zde nastávají komplikace, takže kousek před Frýdlantem nad Ostravicí zastavujeme na benzínce a zjišťujeme, co mlátí Lubošovi v zadním kole. Na nic jsme nepřišli, bohužel to neustále pokračuje. Navíc je čas najít ubytování, po chvíli nalézáme hezký kemp s apartmány, kde strávíme noc. Ještě předtím ale musíme rozdělat zadní kolo a zjistit, že je špatné ložisko. Obvoláváme kamarády, aby nám zjistili, kde je nejbližší Honda, popřípadě speciálky. Na uklidnění musíme večír zajít do zdejší hospody, kde se Vali skamarádí s jednou tamější slečnou. Po dvou kouscích jdeme zalehnout.

Den 3 - středa 20.7.

Druhý den musíme do Frýdku-Místku do Hondy, kde nám potvrdí, že je potřeba nové ložisko a že by rozhodně nepokračovali v cestě. Jenže, ložisko by bylo až druhý den. Takže nám poradí speciální prodejnu na ložiska a gufera přímo ve městě a za neskutečného deště tam vezu Luboše. Vše úspešně pořizujeme a dokonce opravujeme v dílně Hondy. Tímto bych chtěl poděkovat za neuvěřitelně skvělý přístup pánů v tamější Hondě, moc díky.
No a my můžeme pokračovat dále. Déšť neustává, ale my nejsme z cukru, tak jedeme dál naOpavu. Jedeme v klidu a pohodě, což se nedá říct o mladíkovi v Golfu, který za hustého deště při nějakých 130km/h předjíždí jak nás, tak i dodávku před námi. To se mu, ale stalo osudním, dostává smyk, narazí do stromu a odhodí ho to do louky. Takže zastavujeme a jdeme mu napomoc. Kromě nás také zastavuje plno aut a zjišťujeme, že je v pořádku, jen v šoku. Po chvíli doráží Policie, která svojí zbrklou jízdou skoro způsobuje další nehodu.
My už můžeme jet dále a to směrem Krnov a Zlaté Hory. Kousek odsud vytváříme další fotku s cedulí Polska. Počasí se pozvolna umoudřuje a já se začínám těšit na Červenohorské sedlo, že konečně pořádně proženu motor. Jenže. Po prvních dvou zatáčkách začíná opět, solidně pršet. Takže pěkně opatrně přejedeme horské sedlo a dále na Králíky, Žamberk, Dobrušku, kde nakupujeme večeři a jelikož nás tlačí čas a pomalu se začíná stmívat, tak to rychle ženeme na Rozkoš, kde se koukneme a pak dál do Mostku, k Lubošovi, kde přespíme. Tam nás mile přivítali, podívali se na předpověď počasí, prohodili pár slov a šli spát.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (31x):


TOPlist