gbox_leden



Cesta kolem hranic ČR - léto 2014

Kapitoly článku

Resumé

Dne 13. 07. 2014 v 10:00 h SELČ jsme ve třech vyrazili ze západních do jižních Čech, postupně se k nám přidali další dva členové a jeden se zase odpojil. Za 6 dní jsme objeli Českou republiku proti směru hodinových ručiček. Celou cestu se podařilo držet dobrou náladu a i přes časový pres, daný docela nabitým itinerářem a nepříliš brzkými odjezdy, se nám podařilo navštívit množství zajímavých lokalit a památek. Projeli jsme od Královského Poříčí, Železné Rudy přes Dvory, Lipno, Jindřichův Hradec, Kunžak, na Znojmo, Vizovice, Frenštát pod Radhoštěm, Ostravu, Bruntál, Kouty nad Desnou, Pec Pod Sněžkou, Šedivec, Jablonec nad Nisou, Liberec, Kamenický Šenov, Dubí, Chomutov (Litoměřice), Karlovy Vary a cestu uzavřeli v Sokolově.

Ubytovávali jsme se především v autokempech kolem vodních nádrží vyjma posledního dne. S ubytováním jsme kromě Pasohlávek, neměli větší problém, aniž bychom si jej dopředu rezervovali. Cena za noc se pohybovala kolem 200 Kč za noc komplet. Kvalita ubytování se však lišila. Nejlepší ubytování bylo podle nás asi v AMK Žamberk, kde vzhledem k ceně jsme dostali prostornou a dobře vybavenou chatku, navíc i místní občerstvení nabídne příjemnou obsluhu s relativně bohatou nabídkou.

Koupali jsme se v Lipně, na Nových Mlýnech, v Lučině, v Balatonu – toto jezero je naším favoritem a v rybníce Nezmar. Navštívili jsme rozhlednu u Tvarožné Lhoty, likérku Rudolf Jelínek, Pustevny, sochu pohanského boha Radegasta, muzeum v Kopřivnici, radnici v Ostravě, vodní dílo Dlouhé Stráně, vyjeli na Sněžku a Ještěd, pokořili vrchol Panské skály a v pořádku se dne 18. 07. 2014 vrátili zpět do svých domovů.

Počasí po celou dobu bylo ukázkové, možná až příliš teplo, ale to nám zase dávalo možnost koupat se, kdekoliv se nám zachtělo. Dvakrát za celou dobu nás stihlo krátké mrholení, ale jinak se nám oblačnost vyhýbala a přesouvala se na místa, kde jsme aktuálně nebyli – za to díky matce přírodě.  Zejména oblast Orlických hor a Jeseníků se nám zapsala do paměti a určitě ji ještě v budoucnu blíže prozkoumáme, třeba při další společné vyjížďce za poznáním a dobrodružstvím.

Pár drobných rad na závěr – na celou cestu bychom doporučovali si vyhradit delší dobu než šest dní, pokud chcete trochu více prozkoumat krásy jednotlivých krajů a občas si i odpočinout. V jižních Čechách bychom se více zdrželi okolo třeboňských rybníků, navštívili Stezku korunami stromů a Krumlov. Na Moravě oblast Valtic a Mikulova také stojí za strávení celého jednoho dne. V Jeseníkách a Orlických horách je míst k průzkumu více a hlavně silnice zde poskytují opravdovou radost z jízdy. Zejména v oblasti podél státní hranice. Záleží tedy na Vás, jak dlouho byste byli ochotni se zde zdržet.

Celkem najeto: ~ 1600 km
Odhad veškerých výdajů na jednoho člena za 6 dní: ~ 7000 Kč z toho ~ 3700 Kč PHM

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):


TOPlist