sumoto_leden



Jawa Jižní Amerikou ve stopách Čechů - Když se má něco pokazit, tak se to pokazí!

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
XLV (8) napsal 12.02.2017 v 08:27+1

No, teď koukám, že "odkazy na to, že jde o cestu, na kterou si mnoho lidi ani nenašetří" tu nejsou, takže se kritikům omlouvám I tak tu potřebu pisatele sepsout nepochopím a nedává mi to smysl. I toto je cestopis zadarmo a za jeho čtení jsem nic neplatil. Nemám pocit, že by tu někdo s někým vydrbával. Každý financujeme své cesty po svém, možná taky trochu podle svých možností a schopností ...

XLV (8) napsal 12.02.2017 v 08:10+1

Souhlas Některé komentáře jsou podle mého názoru jen produkt závisti. Viz odkazy na to, že jde o cestu, na kterou si mnoho lidi ani nenašetří. Sorry, ale tak to cítím. Netvrdím, že je podpořím, radši to investuji jinam, ale ke kritice určitého typu se prostě nesnížím. Když se mi to nelíbí, tak to nečtu. Jednoduché, časově nenárocné a přitom velmi účinné řešeňí

Jirka4137 (114) napsal 10.02.2017 v 21:05+1

Připadá mi, že na rozdíl od Pavla Suchého děláte jen ostudu .Jezdíte po českých rodinách a necháváte se vydržovat.--------reakce----Já teda nevím ale mám takové tušení že Sucháč byl v USA taky nějaký pátek u člověka když čekal na motorku nebo papíry . Kdyby mě pozval někdo přes net atˇ se zastavím na cestě po světě že má stejnou značku motorky a rád by navázal přátelství ,tak to mám brát jako že nechce abych se stavil? Zajímavá země.
Každopádně Kafi až budeš mít cestu na Moravu tak se určitě zastav. Rádi vás uvidíme a není to jen formální pozvání. Doufám že spolu někam vyjedem. Už svou předchozí cestou na slabší Jawce jste ukázali že jste srdcaři a i bez tisíců v bance lze cestovat. Myslím že právě toto chtěl všem ukázat D.P. když trabantem projel svět.

jirizelva (9) napsal 10.02.2017 v 08:19

XLV: nene tvůj

XLV (8) napsal 09.02.2017 v 23:22

jirizelva: Teď jsi mu to teda pořádně nandal. Tvůj příspěvek má vysokou přidanou hodnotu

jirizelva (9) napsal 09.02.2017 v 08:30

Velmi průměrně napsáno, nemá to žádnou přidanou hodnotu.
Přednášky? Nejste žádní objeviteté, není to nic výjimečného. Aby jste nebyli překvapeni, kolik lidí nepřijde. Dnes není pro spoustu lidí problém vydělat si na takovýto výlet. Dnes je dostupných spousta cestopisů "zdarma". Píší je lidé, kteří si plní sny a pak se s nimi chtějí podělit. Pak jsou lidi, kteří s tím chtějí jednoduše vydrbat a počítají s tím, že si na tu svoji dovolenou vydělají dojemným příběhem a prodejem triček.
A natahovat ruky, že se vám pokazila mašina? Je to váš boj. Máte mít finanční rezervu, když ne, tak necestujte. Když pojede majitel Audi A6 do HR na dovolenou a odejde mu turbo má taky natahovat ruku?
Splnili jste si mokrý sen a to je dobře, sny se mají plnit. Ale nežgránějte tady.

Pedrito (49) napsal 06.02.2017 v 13:57+4

Mozna budu za moralistu, ale souhlasim s temi nazory, ktere kritizuji financovani, obecne planovani takovehoto vyletu a chovani smerem k domorodcum.

Bohuzel je uz to normalni soucasti moderni doby, ze vetsine „cestovatelu“ chybi vlastni hrdost, zodpovednost za vlastni zivot, dustojnost a vubec porozumeni prostredi, ve kterem se nachazim (standardem je naopak vyzirkovstvi, vsechno mit nejlepe zaplacene od sponzoru, apod.). A tenhle cestopis je toho jasna ukazka – prekvapive je jich cim dal tim vice zde na motorkarich.

Dalsim uhlem pohledu je i representace Ceske republiky v zahranici. Zkuste si polozit otazku, jak se po Vasem odjezdu lidi budou koukat na dalsi Cechy, kteri prijdou po Vas? Po cteni nekterych cestopisu se uz nedivim obcasnym reakcim, ktere dostavam na to, ze jsem z Cech (napr. v Latine uz je standardem historka, jak jeden cesky turista vypalil cely Narodni park. Nebudu jmenovat ani nijak naznacovat ).

Nicmene zaujali mne nektere pasaze a odpovedi zde v komentarich:
1) Planovani rozpoctu – pro vsechny mozna jedna dobra rada, kterou jsem dostal: „Na cestovani si nesmis usetrit, ale vydelat.“ Dale je videt, ze si kafi moc nedal casu na planovani a ze nema moc zkusenosti s cestovanim. Zakladnim pravidlem vsech cestovatelu je mit pokryte naklady tam a zpet. To je proste zelezna zasoba, na kterou se nesaha. Druhym pravidlem je mit minimalne 30-50% celeho rozpoctu jako rezervu na nenadale vydaje (zejmena lekarske vydaje jsou vzdy otaznikem, protoze hodne casto pojistovny proplaci az zde v CR). Tretim pravidlem je, dle zeme, mit MINIMALNE 30-50 USD na den na hlavu. Kdyz jsem si prepocital zde uvadene udaje, tak mne to vyslo nekde kolem 2-5USD dolaru na den. Logiku rozpoctu necht pak kazdy posoudi sam. Kafi jenom mensi dotaz – kdyz potrebujes penize na cestu nazpet, proc si nenajdes napr. praci nekde na zdejsi farme? Mel jsem kamarada uplne ve stejne situaci jako jsi ty (bohuzel musel utratit velky prachy za hospitalizaci a prevoz jeho pritelkyne na miste), a vyresil to na miste bez breceni pres internet. To je proste ten rozdil v lidske dustojnosti. sebezodpovednosti a hrdosti.

Pokud tedy nemas dostatek penez, tak cestuj do jine destinace a odloz to na dalsi cas az ty penize budes mit. Kdyz mne bylo 18, taky jsem nevyrazil rovnou do Australie, kdyz jsem na to nemel prachy, ale vyrazil jsem radsi do Pobalti.

2) Kutlurni odlisnosti v Latine – ano, Latinoamericani jsou pohostinni, jenze hodne malo lidi chape, ze se jedna spise pouze o zdvorilost nez o skutecne pozvani. Je to podobne v Asii. Standardnim pravidlem zdvorilostnim v techto zemich je nabidnout jidlo a pristresi a neocekava se, ze hned napoprve prijmete! Hraje se casto „hra“, kdy pozvani se akceptuje po Vasich dvouch az trech odmitnutich – pokud behem prvnich dvou odmitnuti, jiz dalsi pozvani nebylo nabidnuto, slo pouze o zdvorilost. Opet naprosto nulova priprava na cestovani.

Mozna jeste jednu otazku k zamysleni, skutecne zde na motorkarich nikoho neurazi, ze by se nechal vydrzovat lidma, kteri jsou jeste chudsi nez je on sam. Priznam se pro me osobne, je to neco, co nejsem schopen svoji dustojnosti a hrdosti akceptovat. Ze sveho okoli mam mnohem horsi pripady skutecne slozitych situaci, ktere kamaradi vyresili bez jakychkoli „facebookovych“ oznameni. Clovek to pak z nich dostane jen tak nahodou mezi reci :)

zdenikk (7) napsal 06.02.2017 v 11:40

Za mě zcela v pohodě,krásně se to čte.To že někdo má jiný pohled na věc co se týče financování je vcelku normální.Kdyby všichni souhlasili bylo by to divné .
Trošku lepší fotečky by byly fajn )

Komentář CHUDELAPIPA vůbec neber v potaz.To je chytrák z Ostravy co zde píše jen negativní komentáře,ale nikdy nic nesepsal (i když se chvástá najetými 90tkm) a myslím,že ani nic nesepíše,protože jeho intelekt Tobě nesahá ani po kotníky.

RafiR (0) napsal 06.02.2017 v 09:20-2+1

Ahoj, nenechte si kazit naladu mistnimi geroji, vseznalky a jinymi brouky pytliky. Cesi jsou holt uz takovy zavistivy pomlouvaci. Zit tam, velmi rad pozvu krajana a pohostim, je to normalni gesto slusnych lidi. Cte se to fajn, kazdy nemuze psat bestsellery. Co se tyka tricek, nikoho nenutite, tak nevim, co vadi. Preji hodne bezpecnych km.

XLV (8) napsal 05.02.2017 v 21:24

Mně se to čte dobře

mira592 (35) napsal 05.02.2017 v 14:39

Až pro mnohé nepochopitelná dobrodružství za hranicemi racionality, ale o tom to tak nějak je. To s tím motorem muselo být fakt docela peklo, to ustát není pro každého. Na Jawe mazec.

JAman (-6) napsal 04.02.2017 v 23:32-1+4

Lidi vy jste ale rejpalové. Každý z vás by se sem měl povinně vydat, abyste pochopili místní kulturu a hlavně povahu. Trošku z té jejich povahy bych velice rád viděl právě u nás, Čechů. Ono za pecí se to štěbetá, že?

Kafi (22) napsal 04.02.2017 v 12:56

1100virago: nn klika je v pohode s tema Rocketama :)

1100Virago (3026) napsal 04.02.2017 v 11:04

Kafi: Mě po technické stránce zaujaly ty ojnice Rocket. Pokud "váží o něco méně", nerozesralo to vyvážení klikovky? Nebo mechanici řešili i tohle a převrtali ty otvory v setrvačnících?

chudelapipa (-161) napsal 04.02.2017 v 06:08-1+2

zas natahovač otevřené dlaně pokud chceš cestovat tak cestuj,ale za svý,člověk by málem uronil slzu když čte ty "potíže" ale o tom cestování je a cestovatel na to musí být připraven,pokud není tak ať sedí doma na prdeli,asi tak mimochodem v článku nesčetně drsňáctví,na co si pisatel hraje?zbytečná písmenka z kterých se člověk nic nedozví a teď do mě :)

Lys (42) napsal 03.02.2017 v 20:53+3

Mně se tvůj styl psaní fakt líbí, máš velkou slovní zásobu a smysl pro humor. Ostudu určitě neděláte, my zaprdění Češi víme prt o jihoamerické pohostinnosti. Snad někoho uráží žádost o bakšiš? Tak nic nedávej a je to, to je snad v pořádku, ne? Třeba se nějaký fanda Jawy nebo někdo, kdo tam byl najde. A pokud ne, tak to holt splatì časem, lepší než to prochlastat..

Kafi (22) napsal 03.02.2017 v 16:58+8

Ahoj, omlouvam se pokud se Vam muj styl psani nelibi, ale nemam rad strohe popisovani cesty, cisla silnic a psat v kolik vstavam, jim atp. Pokud jsem tento text na Vas vkus hnal az moc do extremu, tak jen pro to, abych zduraznil situaci ci myslenku.

Co se tyce posledniho odstavce a financovani cesty, tak zde je kratke vysvetleni. Cela cesta byla odhadnuta na urcitou castku vcetne prepravy i nachystani moto. Vice nez dve tretiny jsme nasetrili, nejake naklady nam usetrili sponzori, nikoliv vsak financni! Mluvim zde napr o pojisteni, moto obleceni, IT vybaveni. Neco jsme ziskali od tech, kteri nas jiz od zacatku chteli podporit vymenou za trika, vesaky, pohledy atp...Bohuzel jiz od zacatku byly jak uz to byva problemy. Napr. Vysypana klika kvuli ucpanym mazacim kanalkum, tedy potreba GO, kterou delala Jawa Tynec n. S. . nasledne se zvysily poplatky v pristavu v Argentine + opozdeni moto o tri tydny. Pak se znovu vysypal motor kvuli spatnym dilum i praci. Dalsi oprava motoru zde v Argentine, ktera nebyla jiste zdarma. To uz jsme na cifre 70tis nad rozpocet. Omlouvam se tedy, pokud jsem si dovolip moc, kdyz jsem dal verejne moznost nas dobrovolne podporit. Ano, mohli bychom trika udat az na prednaskach, ale proc nedat moznost uz ted? Jiste, ze mame i jinou variantu jak to dale ufinancovat, ale zkusit se ma vse.
K fotkam jen toliko, ze videa, fotky Jizni Ameriky davame prubezne na nas FB, ktery je verejne pristupny a hlavne toho je plny internet, ale zazitky jsou jedinecne.
Cim delame ostudu? Sice navstevujeme Cechy, ale ubytovani, jidlo, palivo si platime ze sveho. Pokud nas nekdo nekam pozve, je to z jeho rozhodnuti. Nikoho o nic nikdy neprosime. V Union Checoslovaca jsme rekli ze si najdeme ubytovani, ale oni nam sami navrhli ten dum, ktery byl nevyuzity. Kemp v Carlos Paz jsme sli zaplatit, ale byl jiz zaplacen. Nevedeli jsme to. Kde se teda nechavame prosim vydrzovat? Vy byste nabidky odmitali, kdyz Vam je daji i presto, ze reknete, ze si nemaji delat opravdu s Vami starosti?
Preji vsem, at muzete jiz co nejdrive jezdit a treba o tom i napsat presne tak, jak se Vam to bude libit. Kazdy jsme nejaky, kazdy si rad uziva neco jineho. My si zvolili tuto cestu i se vsemi obtizemi a krasami, ktere nam prichysta.
At to jezdi, Kafi

Raisto01 (90) napsal 03.02.2017 v 14:34

No jo, text hodnotit nebudu, to jsem udělal minule, tak jenom k fotkám. Zase jsem vlastně z Jižní Ameriky nic neviděl...

panamira (-8) napsal 03.02.2017 v 12:25-1

Bezďák na cestách.

DOMINATOR (1260) napsal 03.02.2017 v 11:44+1

Z moji strany to není závist ani nemám co závidět ,ale tohle se mi nelíbi!

Jawapetr (-2) napsal 03.02.2017 v 11:17-2

Připadá mi, že na rozdíl od Pavla Suchého děláte jen ostudu .Jezdíte po českých rodinách a necháváte se vydržovat .Asi nemáte úplně finančně zajištěnou cestu a ještě špatně připravenou Jawu. Ve vašem věku to asi berete jako dobrodružství. Jawapetr

jets (518) napsal 03.02.2017 v 07:35+4

výlet a myšlenka se mi moc líbí a moc vám přeju aby vám všechno klaplo.
Ale asi su nějaký staromódní nebo co, vyrazit za moře a nemít zajištěné financování cesty zpátky? A na text v posledním odstavci normálně už začínám být alergický, těch natažených rukou je teď nějak víc a víc. Možná bych se mohl přidat, jestli mi někdo chcete financovat moje cestování tak rád zveřejním číslo účtu . Myslím ale, že budu muset dál být v mlčící většině, která si na svoje sny bude muset peníze vydělat.

Tommino (6) napsal 03.02.2017 v 06:43

Dobrý počtení rozhodně nevšední zážitky z destinací, kam se našinec jen tak nepodívá.
Určitě jste už ve druhé půlce cesty, tak ať to dotáhnete do zdárného konce

gio9 (30) napsal 03.02.2017 v 05:34-1+3

blbě se to čte... každá věta je pokusem o vtip,nebo drsňáctví ...vzdal jsem to



TOPlist