gbox_leden



Do Albánie aneb Honzíkova cesta

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
docent (62) napsal 03.03.2022 v 19:18

Možná by to chtělo více se snažit o skutečné poznání cizích zemí, pochopení jejich historie a lidí v nich žijících.
Cestopis mi připadá trochu podle šablony "oni jsou cizí = oni jsou blbí"

pagliaorba (64) napsal 23.10.2018 v 12:41

Cestopis je super, krásně čitelný ...

Ovšem neodpustím si poznámku na zdejší diskusi. Jsem toho názoru, že právě o této Balkánské válce se musí mluvit neustále a všude, motorkáře nevyjímaje.
Bude to znít divně, ale právě to "nemluvení", bylo jednou z příčin této nesmyslné války. Za 2sv. bylo na tomto území napácháno neuvěřitelné množství příkoří a zvěrstev na Srbském obyvatelstvu, o kterém se pak za soudruha Tita nesmělo hovořit. Byl to tlakový hrnec na sporáku, který se po Titově smrti vymknul kontrole a už nešel vypnout plamen. Bohužel se to přeneslo do sportu a hlavní hybnou silou bylo fotbalové chuligánství zabalené do vlastenectví.
No a ten plamen na sporáku hořel víc a víc a tlakáč pak jednoduše na začátku 90tých let povolil.
Hlavním problémem pak byla jejich horká mentalita, bez rozdílu národnosti, že se začali navzájem vraždit. Normální rozdělení státu ve stylu Československa jim dodnes připadá jak z jiné planety. U nich neexistovalo nic, jako kompromis. Jsou to horké hlavy po celá staletí. Už v dobách Ardejců, Japidů a dalších Irilských národností, kteří se dílem milovali a dalším dílem nemilosrdně vraždili.
Je smutné, že se Srbové nedokázali přenést přes příkoří z dob 2sv. války a silou si chtěli zajistit celistvost. Pokud by v rozdělení Jugoslávie nikomu nebránili, válka by asi žádná nebyla. Jenže, kdo první hodil kamenem ??? Ví to někdo ???
Hledat vinu jen na Srbech rozhodně nejde. V této válce není nikdo bez viny, zvěrstev se dopouštěli všechny strany.
Je dobře znám případ Romea a Julie ze Sarajeva, kde byla dlouhé roky dávána vina Srbské straně. No a nejednou, není to tak dávno, se objevilo svědectví, že je zabil muslimský odstřelovač ze zvláštní jednotky. O tom se už ale houfně nikde nepíše. Není to dnes politicky korektní.
Jenže právě díky tomu je potřeba o tom všem mluvit, kdykoli a kdekoli, aby se historie neopakovala !!!
Doporučuji si na internetu dohledat a shlédnout film z roku 1998, "ZÁSAH DO SRDCE" !!!
To je drsný pohled do syrové reality tehdejší doby, kdy nacionalismus zvítězil úplně nad vším.

BUSHMANN (3) napsal 20.10.2018 v 09:34+1

Bezva článek, pěkně čtivě napsané. OK

vlado.m (4) napsal 20.10.2018 v 09:21-1+2

letos jsme podobný začátek trasy absolvovali obytňákem. V kempu v Blagaj jsem také nechápal cenu 15E auto a 5 lidí včetně welcomedrinku. Ráno ještě 2x káva zdarma. Musí tam napřed natáhnout návštěvníky a potom pomalu přitvrdit jako v HR. To však nebylo nic proti kempu v Al, kdy jsme zaplatili 15E včetně snídaně pro 5 lidí ( každý 2 volská oka, dohromady talíř sýra, máslo a talíř třešňové marmelády ). Albánie je krásná, lidi super, projeli jsme celé pobřeží a kus vnitrozemí. Styděl jsem se, jak o nich tady v klidu a míru uvažujeme a mluvíme.

HonzaXJ (2) napsal 19.10.2018 v 21:57+1

Targus:

Pod tvůj poslední příspěvek směrem ke mě se můžu podepsat .

Targus (430) napsal 19.10.2018 v 19:46

Destroyer

"... zahranicne ozbrojene sily nepodporovali ziadnu stranu..."
Nezlob se na mě, ale tohle fakt není pravda. USA vyškrtly UCK ze seznamu teroristických organizací a následně CIA financovala výcvik 25 000 albánsky mluvících mužů, kteří rozšířili řady této paramilitární organizace..
A už toho opravdu necháme.

Targus (430) napsal 19.10.2018 v 16:34+1

HonzaXJ

Vážený Honzo,
nevím, jak bych ti to podal, aby ses na mě ihned po prvním řádku nenasral.
Zkusím to tedy takhle.
Ne všichni v této republice bydlí v Praze a v přilehlém okolí (to není extra na pražáky, jsem taky křtěný Vltavou).
Ne všichni v této republice mají příbuzné nejvýš sto kiláku od svého trvalého bydliště.
Ne všichni mají práci v místě bydliště, případně na území ohraničeném tabulemi s nápisem Česká republika.
Ne všichni, kteří chodí na tento web mají tu výsadu, že žijí v míru už nějakých 73 let.
Ne všichni sežerou všechno, co jim naservíruje mainstream.
Ne všichni jsou schopni přejít mávnutím ruky to, co prožili jejich známí, příbuzní, anebo dokonce oni sami, v kontrapunktu s tím, co prožili a co je budí dodnes ze sna.

Totéž pro Gastona 1973

Víte, chlapi, na některé věci se zapomíná strašně špatně.
A necháme toho.

Gaston1973 (0) napsal 18.10.2018 v 20:50-1+1

Nerozumím tomu, proč do komentářů má někdo potřebu trousit své politické názory…
Pokud by autorka v cestopise bývalé a současné problémy v navštívené zemi řešila, tak pak bych tomu rozuměl… ale takhle mi je z těch komentů smutno.

O dějiny bývalé Jugoslávie se docela dost zajímám, baví mě o tom diskutovat, hádat se, polemizovat ...ale ne na motorkářích. Od toho jsou jiná diskusní fóra.
Aby to nesklouzlo k tomu, že se budou cestovatelé bát uveřejnit cestopis např. z Polska, protože se nezmíní a nezhaní Katyni či pedofilní faráře ...

dafikk (45) napsal 18.10.2018 v 13:57+3

Móóóóc pěkný!!!
Některé úseky a místa jsem jeli v 2017 jako vy,tak je pěkné se podívat na fotky,které dělal někdo jiný,ale jsou si s těma našema podobné.
Na politiku seru,ale chválím tento trip a cestopis

HonzaXJ (2) napsal 18.10.2018 v 00:37-1+2

Targus:

Nechci, svojí práce mám celkem dost.

Vysvětli mi prosím - píše snad autorka o tom, kdo je dobrý, kdo je špatný, kdo tam co provedl? Jasně že ne! Tak o jaké politické korektnosti to tady mluvíš?

Ale jinak jasně - každý si do diskuse samozřejmě může psát co chce, to je právo každého. Svoboda projevu, nebo jak se to jmenuje. Takže klidně napiš, jakou barvu měly tvoje dnešní ponožky nebo co si přeješ pod stromeček. Určitě to lidi bude zajímat.

Targus (430) napsal 17.10.2018 v 23:36+1

Honza XJ

Nechceš tu na vedlejšák dělat admina?
Že bys tu s přehledem třídil, kdo a co může psát...

Hlavně aby to bylo politicky korektní a nepsalo se o tom, co je nevhodné připomínat..., a hned máš paklík škváry na letní dovču...

Destroyer (237) napsal 17.10.2018 v 07:30+1

HonzaXJ - ked sa tu moze na fore riesit sauna, alebo tesla a jej BT prepojenie s mobilom, tak par riadkov o balkanskych konfliktoch v komentaroch k clanku o Balkame je podla mna OK. Tak to nejak prekusni a pojdeme dalej. Kolama dolu!

Destroyer (237) napsal 17.10.2018 v 07:09

majky72 - presne ako vravis, v tej vojne nebolo dobrych a zlych, ale mnoho takych ktori boli ochotny urobit viac. Mierove sily, ci ako je to slovne spojenie, vtedy vyhoreli na zlom menezovani celej situacie a pri utokoch na chybne ciele. Nasledne taka ista chyba / resp. subor chyb mierovych vojakov ked sa jednalo o Kosovo. Keby dnes bolo Kosovo, niekdajsie dlhorocne autonomne uzemie Srbska / Juhoslavie, prosperujucim statom s nejakou buducnostou mozno by som ten konflikt videl tiez inac. Bohuzial je to mafiansky stat kde vladne spina a bordel. Oddelenie Kosova od Srbska mu nijak neprospelo ba naopak. Ale uz je po konflikte a zahranicne ozbrojene sily nepodporovali ziadnu stranu (aj ked jedna strana konfliktu mala zo situacie benefit).

HonzaXJ (2) napsal 17.10.2018 v 07:03-1+1

Já jenom nechápu, proč se diskuse k cestopisu z dovolené strhla v debata o tom, kdo na Balkáně páchal jaká zla. Bezesporu se tam děla hrozná zvěrstva, ale jak to sakra souvisí s tímto článkem? Určitě se na to nemá zapomínat, ale jádro cestopisu je přece o cestování, ne? Přijde mi, pánové, že si to tady pletete s diskuzí na novinky.cz

fábulus (-1) napsal 16.10.2018 v 18:06

Abych se taky vyjádřil k cestopisu . Jinak jsem moc rád že existují lidé, kteří maji stejný názor na válku v bývalé Jugoslávii jako já TARGUS, MAJKY72.

majky72 (131) napsal 16.10.2018 v 16:29+5

Bosna je krásna zem navštívil som ju niekoľko krát a vždy ma očarí (ale to nakoniec celý Balkán) to pohostenie v kempe v Mostare je normálne, nás v Blagaji v Autocampe Paradise vítal majiteľ z natočenými pivkami vo vychladených pohároch večer nás hostil jeho vínom a rakiou ráno kávou a ešte sme dostali litrovú fľašu rakie na cestu, ceny za kemp sú väčšinou na celom Balkáne teda okrem Chorvátska za 5eur na osobu iba tento rok nás chcel natiahnuť práve pri rieke Une a vypýtal si za dvoch ľudí 18 eur samozrejme som to odmietol.
Inak niečo k tej Srebrenici, je zaujímave ako sa jednostranné odsudzujú Srby a Bosenci sú mučeníci a samozrejme sa v spojitosti s nou nezabudne spomenúť generál Ratko Mladič ale už nikto nespomenie meno Nasir Orič pod ktorého vedením bolo už mesiace pred samotným útokom na Srebrenicu systematicky napádané a vyvraždované srbké obyvateľstvo okolitých dedín, boli zabíjaný tým najkrutejším spôsobom mužov vešali na ostnatý drôt priväzovali a priklincovali ich v lesoch ku stromom, tehotným ženám bolo rozrezané brucho a nenarodené deti boli vybraté a zversky zabíjané a dôkazy sú, akurát o nich západný svet nechce počuť a prehliada ich a zatým čo Radko Mladič bol súdený a odsúdený Orič bol zbavený viny a ocenený vyznamenaniami za statočnosť. samozrejme všetko sa konalo za tichého súhlasu OSN a pod ochranou holandského práporu (Dutchbat) ale to už dnes nik radšej nechce počuť a v tichosti sa to prehliada. Tak isto ako nie 10 rokov nezávislosti Kosova ale 10 rokov čo bola násilne zabratá oblasť Srbska, takzvané Kosovské pole kosovskými Albáncami ktorý pod "ochranou" KFOR vyháňali zo svojich domovou Srbov a Romov, likvidovali 1000 ročné kláštory často krát zapísané v Svetovom dedičstve UNESCO, aby zmazali stopy po dávnom osídlení pravoslávnym srbským obyvateľstvom a ako sa k tomu postavil západ, americké letectvo bombardovalo Belehrad kde žily tisícky civilných obyvateľov ktorý z Kosovom nemali nič spoločné, nik dnes nespomenie útok americkej stíhačky na vlak smerujúci z Belehradu do Nišu kde zhorelo niekoľko desiatok civilistov. Ono je problém že v tom konflikte nebolo dobrých a zlých, boli len ty čo chceli prežiť a robili pre to všetko a bohužiaľ niektorý aj viac . Ufff som sa rozpísal :D no tak to len okrajovo k balkánskemu konfliktu.
A aha to pohorie čo ste prechádzali s Srbsku smerom z Kosova tak to je pohorie Kopaonik sám som tadiaľ prechádzal v roku 2015 a spal na hraniciach z Kosovom v krčme kde bol dominantou obrovský televízor na stene pod ním debna od granátov a spoza nej vytŕčal samopal
apropo Srbsko nepoužíva azbuku ale cyriliku

Gaston1973 (0) napsal 15.10.2018 v 21:56

Dovolená dle mých představ ... Dobře napsáno

Targus (430) napsal 15.10.2018 v 20:47-1+3

fábulus

Čéče, nerozčiluj se, vidíš přeci, že dáma se diví i existenci narkostátu Kosovo.
Dějiny píšou vítězové.
Tudíž Němci nemohli postavit muzeum R. H., ale namísto toho byli nuceni provést denacifikaci. S jakými výsledky, to si řeknem za pár let, až je přejde vítací horečka.
Naopak muslimové s pomocí Alláha a USA vyhráli, tak si udělali muzeum, tisíc krát opakovaná lež se stává pravdou.
Btw. škoda, že tam průvodce nedělá Naser Orič.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Naser_Ori%C4%87
a
//www.angelfire.com/blog/fakta/

fábulus (-1) napsal 15.10.2018 v 19:34-1+2

Prosím, příště než napíšeš něco čemu nerozumíš tak si zjisti aspoň základní fakta. Doporučuji knihu Srebrenica, příběh politicky korektního rasismu aneb největší lež v Evropě od konce 2.světové války. Je to naprosto stejné jako kdyby v Německu otevřeli muzeum Reinharda Heydricha, kde by říkali jak zlí čecháčkové zavraždili tohoto chudáka a on to snámi myslel tak dobře. Hnus.

Marlin_3 (0) napsal 15.10.2018 v 13:59

Super výlet



TOPlist