gbox_leden



Rychlost a adrenalin v Mostě

Společnost Moto Travel připravila v květnu trénink jízdy na okruhu v Mostě – Rychlost a adrenalin pod vedením zkušeného okruhového závodníka Ondry Lelka.

Krátce po druhé hodině odpolední začala registrace účastníků. Zároveň se, bohužel, v dálce nad horami rozpršelo a my se tiše modlili za slunečné počasí nad dráhou. Po třetí hodině Ondra zahájil svůj výklad, ve kterém se věnoval především základům a zlepšení jízdy na okruhu. I přes stále silnější volání k nebesům se přesně ve čtyři, kdy šla první skupina na dráhu, spustil déšť. K neuvěření bylo, že se mrak usadil pouze přímo nad okruhem, zatímco všude jinde okolo bylo krásně. První jízda za vodičem se tak změnila v test odvahy, protože nikdo z přítomných neměl pneumatiky na mokro. „Hlavně abych neupadl,“ obával se Ondra. Ve velmi pozvolném tempu se první skupina postupně střídala za vodičem a alespoň někteří si vyzkoušeli, že i za mokra se dát jet rychleji a ve větším náklonu. Pršet naštěstí přestalo a dráha postupně začala vysychat. Po třiceti minutách šla na dráhu druhá skupina a až na některá místa byla dráha už skoro suchá. Ondra mohl postupně zrychlovat.
Cílem prvního půlhodinového tréninku bylo vyzkoušet si plynulou jízdu za vodičem v ideální stopě. Jezdci se po dvojicích střídali po jednom kole v jízdě přímo za Ondrou. Každý tak měl možnost vyzkoušet si jízdu tempem okruhového závodníka a poznat vedení ideální stopy. Ondra začínal vždy v pomalejším tempu, které postupně zrychloval podle zdatnosti jezdců. Ve druhé části již šli jezdci na dráhu sami rozděleni do menších skupin po deseti. Ondra byl k dispozici na požádání jako pomocník přímo na dráze. Krátce ještě sprchlo, ale dráha rychle vyschla a tempo se velmi zrychlovalo. Následoval jeden pád, který naštěstí skončil „jen“ zlomenou klíční kostí, jezdec byl velmi statečný a vyčkal s ošetřením až do domácí nemocnice. Než se člověk nadál, byla dvacetiminutová jízda pryč a na okruh šla další skupina. V šest jízdy skončily a následovala teorie s rozborem video záznamu. Pohled na video byl pro mnohé překvapením, rychlost jízdy se chvílemi zdála až legračně nízká. Ondra postupně procházel záznam jednotlivých jezdců a podle možností navrhoval i kroky ke zlepšení. „Tak tady je velká rezerva náklonu, myslím, tedy aspoň, co já vidím,“ komentuje Ondra. Diskuse se hodně rozproudila a postupně se soustředila na otázku ideální stopy hlavně v některých konkrétních úsecích okruhu. Ondra nakonec podrobně vysvětlil průjezd šikanou Matador a na nákresu ukázal hlavní možnosti, jak zvýšit rychlost při jejím průjezdu. Výklad doplnil několika vlastními triky ze závodů.
Vody a bagetky během celého dne rychle mizely a v sedm hodin večer akce končila postupným rozjížděním účastníků domů. „Jet za Mr. Lelkem byl fakt zážitek,“ komentoval jeden z nich. “Dík a čau,“ loučil se jiný. Trénink se i přes chvilkovou nepřízeň počasí velmi vydařil a všichni jsme domů odjížděli plni zážitků. Z celé akce vznikl obsáhlý záznam včetně natočených jízd a řady fotografií, které účastníci dostanou poštou na DVD. Moto tréninky pokračují na okruhu v Mostě a Sosnové i v dalších termínech, podrobnosti jsou uvedeny na www.mototravel.cz. Nejbližší termín s pár posledními volnými místy je 3.6., kdy jsou v plánu volné jízdy na okruhu v Mostě. Sosnová 5.6. je už plná.

Kontakt pro zájemce:

Amnion s.r.o.-Moto Travel
www.mototravel.cz
info@mototravel.cz
Tel.: 739 341 386

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist