gbox_leden



Obrazy automobilového světa

Kapitoly článku

Budete-li se toulat Českým rájem a nezastihnete-li již avizovanou výstavu, i tak má smysl si před lomnickým muzeem udělat zastávku. Za symbolický poplatek 25 Kč je toho k vidění mnoho, a to několika patrech Šlechtova „Hrubého“ domu na Husově náměstí. Pokusy založit v Lomnici muzeum se datují do roku 1888. Opravdového otevření se dočkalo až o tři roky déle roku 1891 v prostorách radnice.

Kdo si kdy přál dostat hodinky s vodotryskem, zde je může alespoň vidět. Muzeum nabízí několik stálých expozic. Krom oddělení věnovanému historii města je zde mineralogická a zoologická expozice. Dále památník J. J. Fučíka a nositele Nobelovy ceny J. Seiferta. V prvním patře se dochovali prostory původních majitelů. Přístupný je Modrý a Hudební salonek, knihovna, šatna, prostor pro přípravu jídel, Rytířský sál. V muzeu je k vidění také velká sbírka betlémů a lidového malovaného nábytku. Raritou je nejstarší český betlém z polodrahokamů z roku 1902. Vytvořil ho Košovský učitel pan Hlaváč.
Osobně mne velmi zaujala nádherná secesní lavice. Jak jsem se od ředitele muzea pana Drahoňovského dozvěděl, pochází tak jako velké procento vystavených exponátů ze sběrného dvora. Nádherné jsou i nově zpřístupněné půdní prostory. V těch se nachází jedna z galerií. Koho nezaujmou vystavená díla, ten se jistě pozastaví nad mistrnou prací pánů tesařů. www.muzeumlomnice.cz

Lomnice nad popelkou je s 6000 tisíci obyvatel třetím největším městem okresu Semily. Nachází se pod horou Tábor v nadmořské výšce 478 m n. m. Rozprostírá se v atraktivním prostředí na hranici území Českého ráje a Krkonoš. Je také možné navštívit památkově chráněnou čtvrť Karlov, kde se nalézají roubené domky a zvonice. První zmínka o městě v Dalimilově kronice z r. 1232 Lomnice nad Popelkou se dostanete z Jičína po silnici č. 286, z Turnova po silnicích č. 283 a 284.

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):


TOPlist