gbox_leden



Muzeum motocyklů Sintra, Portugalsko

Portugalsko v našem vnímání asi není úplně vysněná motorkářská zem, jako třeba Španělsko, jenž svými pohořími a podnebím láká nadšence jedné stopy v jakékoli ročním období. Jestli se ho však rozhodnete navštívit, ať už je to cestou na největší evropský sraz motocyklů ve městě Faro nebo jakkoli jinak, rozhodně neprohloupíte. Jestli budete poblíž hlavního města Lisabonu, tak si pravděpodobně nenecháte ujít návštěvu města králů Sintra a nejzápadnějšího bodu Evropy Cabo da Roca, který leží právě v národním parku Sintra (Parque Natural de Sintra-Cascais).

Kapitoly článku

Zatímco vaše polovička bude trávit čas v malebných královských zahradách, nebo je-li situace jakákoliv, můžete se zastavit v muzeu motocyklů. Jestli si myslíte, že se jedná o klasické muzeum, kde jsou vystaveny stovky motorek, a čekali byste zde domácí značky jako Famel, AJP, nebo Casal, tak se i přes silné národní cítění Portugalců spletete.

Muzeum motocyklů je spojené s hospodou, kde si můžete dát pivo Sagreš čepované z pořádného anglického dvouválce nebo typickou bifanu k jídlu, jak jinak než při pořádné rockové muzice. Bojíte se, že nadýcháte? Nemějte strach, půl promile je policií tolerováno (jestli ji někde vůbec potkáte). Muzeum patří motoklubu Sintra, který má kolem 250 členů, nejmladší kluk má 3 roky a nejstarším členem je paní zakladatelka s věkem 87 let. Motoklub na nejzápadnějším cípu Evropy vznikl před dvaatřiceti lety a je vysloveně rodinnou záležitostí. Klubovna je tedy muzeem a hospodou současně, kde se pořádají akce, koncerty, oslavy a jednání klubu.

Expozice nejzápadnějšího muzea jsou celkem tři a rotují každých šest měsíců. Jako první je zde kompletní sbírka britských motocyklů Ariel, která je dle vlastních slov členů nejdůležitější a v Portualsku je také unikátem svého druhu. Druhou výstavu tvoří, rovněž ostrovní, AJS. Třetí sbírkou jsou závodní motocykly, staré caféracery a originály. Všechny motocykly jsou pojízdné a nejsou to takové leštěnky, na jaké jsme zvyklí z běžných muzeí. Jezdí se na nich na různé akce, jako třeba Faro, kde celý klub jezdí každý rok, nebo závody oldtimerů, na kterých se zúčastňuje zejména závodní expozice. Stěny motoklubu jsou vyzdobeny fotografiemi z akcí a také oceněními.

Expozice závodních strojoven je unikátní sama o sobě. Předělané Nortony, Triumphy nebo BSA můžou působit na konzervativního návštěvníka rozpačitě. Odřené závoďáky s upravenými šasi, lomenými řídítky a dobitými nádržemi jsou poctivým svědectvím doby, ve které se vyráběly. Popravdě zde nenaleznete čistý motocykl bez úprav. Nejčastěji motory Triumph v různých rámech od BSA nebo Nortona a možná jediný dílenský, avšak též upraven Triton. Také je zde upravená Moto Guzzi která započala svou kariéru ještě před příchodem do MC, nebo Ducati Darmah, která má již pár pádů za sebou.

Muzeum je otevřené 6 dní v týdnu, kromě pondělí, otvírací doba začíná po obědě a trvá do nočních hodin. Tak co, také sem zavítáte při svých potulkách Evropou?

Informace o redaktorovi

Marek Janoušek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Body zájmu
  • Muzeum motocyklů, Sintra

Autoři článku obdrželi prémie 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
spike-cz přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist