gbox_leden



BMW Motorrad Days 2014

První prázdninový víkend mají fanoušci značky BMW už tradičně spojený s největší událostí roku - třídenním srazem v Garmisch-Partenkichenu. Městečku pod Zugspitze ale dnes nikdo neřekne jinak než Ga-Pa. Letos se tu festival motorek s modro-bílou vrtulí konal už počtrnácté, a lidí z nejrůznějších koutů světa přijely opět desítky tisíc.

Kapitoly článku

Přestože se program akce z roku na rok nijak zásadně nemění, její účastníci se do Ga-Pa pravidelně vracejí jako dobří holubi, a k nim každoročně přibývají nové a nové tváře. Je radost pozorovat, že kromě stárnoucí generace sem přijíždí v čím dal větším množství také motorkářská omladina, a našince ještě víc potěší rostoucí zastoupení českých barev. Atmosféra celého víkendu je takřka nepopsatelná, tak dovolte alespoň krátké nahlédnutí do letošního programu.
Předně je třeba říci, že organizaci akce kompletně režíruje mnichovská fabrika, takže všechno běží jako na drátkách. Při vstupu do areálu po vás nikdo nechce ani cent - jenom když se chcete ubytovat ve vlastním stanu, zaplatíte symbolických 7,50 Eur, případně si můžete pronajmout  velký stan Marmot Limelight FC za 25 éček, pokud se nechcete z domova vláčet se svým áčkem. A když se vám bydlení v tomhle plátěném hangáru zalíbí, v neděli vám ho pořadatelé rádi odprodají za zvýhodněnou, o 100 Eur nižší cenu. Výhoda spaní ve stanovém městečku je celkem jasná - centrum všeho dění máte po celý víkend takřka na dosah ruky.
Ani když se rozhodnete pro větší komfort  a včas si zajistíte ubytko v některém z mnoha přilehlých hotelů či penzionů, neznamená to že byste byli úplně odkázání na vlastní odvoz a výhradní konzumaci nealko nápojů. Tam i zpátky vás zadarmo odvezou speciálně vypravované autobusy, které každou hodinu objíždí město a rozváží návštěvníky srazu do odlehlejších čtvrtí. Ze sousedního městečka Grainau lze podobně využít lokálku se zastávkou přímo u vstupu. 
Je celkem jedno kam se rozhodnete složit hlavu, protože v areálu srazu je po celý víkend  o program postaráno. Prostranství pod nástupní stanicí lanovky na Hausberg o rozloze 250 000 m2 každoročně vyplní stánky nejrůznějších firem a značek, které jsou nějaký spojené s motocyklovým životem. Své zboží či služby tu prezentují výrobci doplňků, příslušenství. olejů, pneumatik, výfuků, navigací nebo zavazadel, specializovaní úpravci motocyklů BMW, nebo motorkářské cestovní kanceláře - a tomu všemu dominuje obrovská montovaná budova firmy BMW Motorrad, kde si můžete prohlédnout a osahat nejžhavější novinky z nabídky motocyklů a příslušenství pořadatelské značky.
V dalším stanu se pak fandové mohou pokochat historickými modely BMW, pro promítání cestovatelských dokumentů tu zase funguje improvizované kino. Kdybyste chtěli poctivě projít všechny stánky a na chvíli se u každého zastavit, máte co dělat minimálně na celé odpoledne. Ostatně, pár hodin se klidně dá strávit jenom v samotné sekci věnované custom scéně, kde se v uvolněném duchu prezentují legendární firmy jako ACE Café London, RSD, Blitz a řada dalších. Retro atmosféru dotváři dobová stěna smrti, která je s rokem výroby 1928 nejstarším funkčním zařízením svého druhu na světě. Podobný druh zábavy nabízí také kaskadérské vystoupení Mattie Griffina, který letos zastoupil zraněného Chrise Pfeiffera.
Pořadatelé ale nezapomínají ani na ty, kdo chtějí i během víkendu strávit nějaký čas v sedle motorky. I letos byl připraven tradiční enduro park s možností vyzkoušet některý GS model na šotolině, testovací jízdy na nových modelech, celo- či půldenní alpské výpravy s průvodcem, a jako hlavní bod sobotního programu pak hromadná vyjížďka několika tisíc motorek po okolí Garmische.
Večery v Ga-Pa patří kultuře, a vybírat můžete mezi masovou zábavou v německém stylu a navštívíte obrovský párty stan s kapacitou tři tisíce lidí, komornějším posezením u ohně či rock´n rollem na plácku před Motodromem. Chybět nesmí ani tombola, ve které se letos hrálo o fungl nové BMW NineT a K1300S Motosport.
Na úspěchu letošního ročníku BMW Motorrad Days - podle pořadatelů nejpovedenější ve čtrnáctileté historii - se kromě rekordní účasti 40 000 lidí podepsalo nádherné počasí, a kdo letos v Garmischi chyběl, má rozhodně čeho litovat. Napravit to ale můžete už za rok, termín dalšího Ga-Pa je 3. až 5. července 2015.

Video

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):


TOPlist