europ_asistance_2024



Znáte Sportovní mototuristiku?

Pořadatelem Sportovní mototuristiky je Mezinárodní Motocyklová Federace (FIM), která byla založena jíž roku 1904. Jak je vidno, je tu již pěknou řádku let a za tu dobu FIM řídí motocyklový sport v 80 členských státech celého světa a určuje pravidla, podle kterých se jezdí mistrovství světa v kategoriích silničních závodů motocyklů, motokrosu, trialu, enduru, ploché dráze a také ve sportovní mototuristice.

Od roku 1997 se připojila i Česká republika a pod záštitou Federace Motocyklového Sportu (FMS) při Autoklubu ČR (AČR) máme možnost se účastnit jak světového mistrovství, tak i vlastních závodů ČR. Bližší informace získáte na adrese Motoclubu

V tomto článku se zaměříme na Sportovní mototuristiku ČR. Jejím cílem je nasbírat co nejvíce bodů, které „závodník“ získá v daném roce za návštěvu moto akcí nebo soutěžních objektů. Každý rok se vydává nový přehled naplánovaných moto akcí a soutěžních objektů. Na minulých ročnících se jezdily u Fotopohárů (např. pivovary, rozhledny nebo přehrady). Soutěžní objekty pro Fotopohár na tento rok jsou objekty 1 až 300 uvedené v Atlasu Turistických Míst ČR. Stačí jen jeden objekt z uvedených prodejních míst dané známky (bližší popis viz. Turistické známky). Cílem je vyfotografovat soutěžní objekt s přihlášeným motocyklem. Soutěžní systém i kalendář moto akcí je ke stažení na internetové stránce ČMF.

Účastnit se Sportovní mototuristiky může každý, kdo vyplní žádost a zaplatí účastnickou licenci. Licence se dělí na dvě verze. První je Národní licence (poplatek 600 Kč), která Vás opravňuje zúčastnit se Mistrovství ČR, Přeboru ČR a Fotopoháru. Druhá je Jednorázová licence (poplatek 400 Kč), která Vám dovolí účastnit se Přeboru ČR a Fotopoháru. V žádosti se vyplňují běžné údaje, kategorie, za jakou budete závodit, a zaregistrujete zde i motocykl, s kterým budete „sbírat body“. Pokud ale plánujete třeba prodej motorky během roku, nezoufejte, stačí poslat info o změně stroje a můžete v honu za body pokračovat.
Osobně doporučuji začít se sbíráním bodů ve Fotopoháru. Člověk se rozkouká v principu soutěže a hlavně Vám odpadne starost kam v sobotu a neděli „zase“ jet a máte předem daný cíl. Jedete totiž sbírat body!!! O to zajímavější je pak překvapení z míst, kam Vás soutěžní objekty zavedou. Troufnu si tipnout, že Vás zavedou na místa, kam byste se normálně nepodívali, protože by Vás ani nenapadlo, že tam může „něco“ zajímavého být. Už nebudete jezdit jen po profláknutých zatáčkách, ale poznáte i jiné kouty země a zajímavá místa ČR a ještě si „zazávodíte“ o symbolické místo na bedně.

Bodové hodnocení u Mistrovství ČR a Přeboru ČR je podle počtu ujetých km (1km=1bod) na moto akce v určeném čase, počítá se vždy nejkratší cesta k Vašemu bydlišti nebo u Fotopoháru fotografie soutěžního objektu (1fotografie=1bod). Do hodnocení se započítává soutěžní objekt pouze 1x za sezonu. Zvýhodněni jsou řidiči, kteří jezdí se slabšími stroji, a to podle objemu motoru. Motocykly do 50 ccm +20 % bodů a v rozmezí 51 ccm až 150 ccm + 10 % bodů. Přejme jim to, mezi námi jet z jednoho konce republiky na druhý s těmito objemy je dle mého názoru tak trošku ruskou roletou.
Výkonný výbor pro tento rok vypisuje hodnocení v těchto kategoriích:
Mistr ČR – absolutní pořadí
Mistr ČR – Junior, do 21 let včetně
Mistr ČR – Femine pro ženy
Mistrovství ČR klubových družstev
Mistroství ČR klubových družstev Juniorů
Přebor ČR – absolutní pořadí (Český pohár)
Přebor ČR – spolujezdec
Pohár SMT (Fotopohár) – soutěžní objekty

Vyhodnocení probíhá v průběžném roce k 15.5., 15.8. a 19.10.2009 kdy sekretariát SMT provede vyhodnocení dosažených výsledků mototuristy. Do těchto termínů je každý soutěžící povinen zaslat orazítkované vložky licence (A,B,C), které obdržel s udělenou licencí na začátku a nechává si je průběžně orazítkovat na každé moto akci kam dorazil (nevztahuje se na Fotopohár). Pokud je nestihne zaslat, pošle je v následujícím termínu a body se mu zpětně započítají.
Až budete na výstavě Motocykl 2009 v Holešovicích, nezapomeňte se zastavit v Křižíkově pavilonu B u stánku Besipu, kde bude na stojánce Honda Transalp 650 (motocykl okusil i africký písek). Majitelem je vítěz absolutního pořadí Mistrovství ČR jezdců, Petr Kotačka, který nasbíral neuvěřitelných 14 380 bodů!
Už Vás svrbí prsty a dostáváte chuť začít soutěžit a zjistit kdo z Vás se postaví na bednu?
Sám jsem si vyzkoušel minulý ročník Fotopoháru kdy jsme s přítelkyní objížděli soutěžní objekty „Mariánská Poutní Místa“. Koupili jsme si příručku a začali plánovat. Na papíře a v mapě se to zdálo jako brnkačka, vždyť jsme měli objet „jen“ cca 120 míst. Jenže už po projetí okolí Prahy jsme zjistili, že to nebude tak jednoduché. Objekty byly od sebe vzdáleny často i 50 km a byly rozesety po celé ČR. Nebudu Vás dlouho napínat, za celou sezonu jsme se dostali sotva k půlce soutěžních bodů. 
Celkově jsem se umístil v poháru na 3. místě a Petra na 4. místě.
„Sláva vítězům, čest poraženým“.
A jak dopadnete vy?

Příště se podíváme na vyšší stupeň Sportovní mototuristiky, kdy se jezdí mimo ČR a soutěží se v rámci celosvětové organizace FIM.

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):


TOPlist