gbox_leden



Výběr motorkářských srazů a jejich základní dělení

Milovníci ať už těžších nebo lehčích strojů se rádi scházejí a tráví čas v okruhu lidí se stejným zájmem. Motorkářské srazy se dají hrubě rozdělit do několika kategorií, které budou na následujících řádcích nastíněné i s příklady konkrétních akcí.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Jaro je již v plném a řada z vás má svou první projížďku nastávající sezóny za sebou. Další zajímavou kratochvíli představují motorkářské srazy, kterých je po celém světě celá řada. Česká republika samozřejmě nestojí v koutě a má své vlastní srazy. Ačkoliv je všechny spojuje onen hlavní zájem – burácející motory nikdy nereznoucí vášně –, tak každý ze srazů nabízí něco jiného a cílí na jinou podskupinu motorkářů. Dle toho lze srazy rozdělit do tří hlavních kategorií, ze kterých si jistě vyberete to, co je vašemu nespoutanému srdci nejbližší.

Komerční srazy

Komerční srazy se řadí mezi jedny z těch největších, na které můžete v motorkářském světě narazit. Jsou to akce, kde je nutno počítat se stovkami, tisíci a u těch největších i desetitisíci lidí. Na těchto srazech narazíte na velké množství sponzorů samotné akce, vystupují zde různé hudební skupiny, alkoholu je všude dostatek a samozřejmě se to všude hemží motorkami a jejich hrdými majiteli. Z pravidla není nouze se o tomto typu akce včas dozvědět, protože tyto srazy mají různě rozvěšené plakáty s nabízeným programem. Vstupné na tento typ akce je samozřejmostí.
V České republice je vhodným zástupcem víkendový sraz v Lužanech u Jičína, který se příhodně jmenuje MotoLužany. Ročník 2020 se odehraje 28.-30. srpna a nabízí bohatý program.

  • těšit se můžete na nejrůznější hudební skupiny a rozličná umělecká vystoupení
  • budete zde mít i možnost zapůjčit si motorku a vyzkoušet si tak na vlastní kůži kvality jiného stroje než toho vašeho
  • víkendové vstupné na MotoLužany 2020 je ve výši 400,- Kč, děti do 14 let mají vstup zdarma
  • v ceně vstupného je místo pro postavení stanu a parkovné vašeho motocyklu – automobilu však ne, společně s karavany mají vjezd do areálu zakázaný

Další český sraz s dlouholetou tradicí se bude odehrávat v samotném srdci Českého ráje, nedaleko Jičína. Řeč je o FOE XXVI., srazu, který se bude konat v Autocampu Jinolice 5.-6. června 2020. Uslyšíte zde kapely jako je Doga, Alkehol, Citron, Walda Gang, Kiss Forever Band a spoustu dalších.

Zajímavostí pro některé může být i snad největší akce tohoto typu vůbec. Jedná se o 80. ročník motosrazu The Sturgis Motorcycle Rally 2020, který se odehraje ve Spojených státech amerických. Nabízí deset našlapaných dní a nocí plných jídla, muziky a samozřejmě burácení motorů tisíců ocelových ořů.
Tento typ akcí rozhodně není vhodný pro samotáře nebo pro lidi, kteří touží se přes den bavit a v noci se v klidu vyspat. Tyto srazy totiž bují životem celých dvacet čtyři hodin denně, a nelze se tedy divit, že i ve tři hodiny ráno můžete slyšet túrování motorů.

Značkové srazy

Existují i srazy, které jsou věnovány konkrétní značce motorek. Jsou to hlavně srazy celosvětově známých velikánů jako jsou například BMW, Honda nebo Harley-Davidson, ale najdou se mezi nimi i srazy méně známých značek, které jsou určené pro užší skupinu lidí. Když už je řeč o užší skupině nadšenců do motocyklů, tak je nutno podotknout, že můžete narazit také na srazy věnované konkrétní sérii motorek, dokonce existují i ty, kterým kraluje jediný model.

V České republice jsou tyto srazy zpravidla menší a lze je rozdělit buď na zcela nekomerční, nebo na částečně komerční, při kterých se představuje hlavně dovozce konkrétní značky pro Českou republiku. V cizině se samozřejmě pořádají i srazy mnohem větší a některé by bylo jistě možné zařadit mezi čistě komerční.
Zástupce českých značkových srazů může představovat například Honda Fest. Za dalším ročníkem tohoto festivalu se budete muset odebrat na Vysočinu do města Svratka. Honda Fest 2020 se bude odehrávat 19.-23. srpna a je určen milovníkům jakéhokoli motocyklu značky Honda. Těšit se můžete na:

  • tři celodenní vyjížďky v okolí Žďárských Vrchů
  • večerní program, který bude věnován cestovatelským prezentacím a vystoupením kaskadérů
  • diskotéku
  • různé soutěže
  • nebude chybět ani testování nejžhavějších novinek letošní sezóny motocyklů Honda

Účastnický poplatek činí 5 980,- Kč za osobu na celou dobu trvání akce a jsou v něm zahrnuty následující položky:

  • ubytování na čtyři dny v hotelu Orea Resort Devět Skal
  • čtyřikrát polopenzi ve formě bufetu (snídaně a večeře)
  • vstup do hotelového bazénu a sauny
  • parkovné
  • pozornosti ve formě trička s logem Honda Festu, nálepku na motocykl a podrobný tištěný itinerář s trasami

Co se týče zahraničních srazů, jistě stojí za zmínku rakouský sraz u jezera Faak. Jeho název je European-Bike week am Faaker See a je věnován značce Harley-Davidson. V posledních letech se počet účastníků vyšplhal až za hranici sto tisíc, takže se rozhodně nejedná o žádnou malou akci. Ve skutečnosti je to největší akce Harley Europe. V pořadí 23. ročník tohoto mezinárodního srazu se uskuteční 8.-13. září 2020 a krom různých „bike show“ se můžete těšit i na kapely, mnoho stánků a spoustu dalšího.

Nekomerční srazy

Srazy, které lze zařadit mezi jedny z nejmenších, jsou srazy nekomerční. Tyto srazy jsou ale zpravidla pořádány pro naprosto uzavřenou nebo polouzavřenou skupinu lidí. Účastníků těchto druhů setkání není kdo ví jak moc, většinou se jedná o počet padesát až dvě stě lidí. Menších akcí tohoto ražení je obrovské množství, ale pokud nepatříte mezi onu zmíněnou uzavřenou skupinu, pro kterou je akce pořádána, nejspíš se o ní nedozvíte. Cestou pro vás může být některý z vašich známých či kamarádů, pro které je toto setkání organizováno a vzali by vás s sebou.

Tyto srazy se většinou odehrávají v lokální hospůdce, kde si zúčastnění motorkáři sdělují zážitky ze svých cest, ať už po končinách naší krásné republiky nebo nejrůznějších koutů celého světa. Tento typ akcí je rozhodně vhodný pro každého, kdo by chtěl do motorkářského světa vstoupit. Pro ty zkušenější, jejichž kožené bundy už byly mnohokrát bičovány větrem při jízdě po asfaltových klikaticích, však tyto srazy mohou být skvělým námětem na další cesty. Pro některé pak třeba i rozhodujícím faktorem, který je přesvědčí k cestě do zahraničí a poznání tras zcela nevšedních a unikátních, na které by v naší české kotlině nenarazili.

Závěrem už jen stačí doufat, že pandemie bude co nejrychleji zažehnána a že řada z výše zmíněných srazů se uskuteční. Každopádně ať už na svém ocelovém oři budete brázdit cesty naší domoviny nebo se vydáte do zahraničí, nezapomeňte si sjednat povinné ručení a cestovní pojištění. Skvělým pomocníkem pro vás budou kalkulačky na serveru srovnátor.cz, které vám poskytnou přehledný výběr společností, jež tyto služby poskytují, a umožní vám tak vybrat si službu co nejvýhodnější.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • PFP

    Srovnátor.cz je online srovnávač pojištění, povinného ručení, havarijního pojištění, cestovního pojištění a pojištění domácnosti který provozuje firma PFP, dceřiná společnost největší české makléřské společnosti Renomia. Provozujeme online kalkulačky - povinného ručení - havarijního pojištění ...



TOPlist