gbox_leden



Tipy co si zabalit na cesty

Ať už máte v plánování delších motovýletů a dovolených po jedné stopě praxi, nebo vás letos čeká velká premiéra, věnujte přípravě a balení dostatek času. Nenechte si zbytečně pokazit zážitek z cesty kvůli drobným (ale důležitým) věcem, na něž byste mohli zapomenout. Sepsali jsme pro vás pár tipů na vybavení, které vám přijde vhod při jakékoliv delší cestě na motorce. Pohodlné oblečení nebo dostatek úložných prostorů jsou samozřejmě základem. Co dalšího si s sebou vzít?

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Zámky ochrání vaši motorku i vybavení

Pokud máte v plánu během výletu na motorce navštívit různá místa a od svého stroje se na delší dobu vzdalovat, postarejte se o jeho zabezpečení. Vždy s sebou vozte dostatečně robustní zámek, který se nedá lehce vypáčit. Nebojte se do kvalitního zámku investovat a pořídit řetězový typ ve vyšší bezpečnostní třídě s ochranou proti odvrtání.
Oblíbenou alternativou jsou zámky na kotoučovou brzdu (případně i s alarmem), které vám v úložném prostoru zaberou minimum místa. Doporučujeme s sebou vozit i ocelová lanka a pár zámků, díky kterým k motorce připevníte helmu, kombinézu nebo jiné vybavení.

Až telefonu dojde šťáva, oceníte powerbanku

Život bez mobilního telefonu si dovedeme představit jen těžko. Možná patříte mezi dobrodruhy, kteří raději dají na vlastní úsudek, přesto budete za funkční telefon vděční v mnoha situacích. Když zabloudíte, jednoduše nahlédnete do map a navigace, v případě problémů si zavoláte o pomoc nebo do servisu.
Pokud je váš stroj vybavený zapalovačem, můžete s sebou vozit nabíječku s adaptérem. Baterku motorky ale zbytečně neždímejte, radši si pořiďte kvalitní powerbanku s dostatečnou kapacitou. Díky ní si zajistíte energii pro mobil a další drobnou elektroniku i na několik dnů bez otravného pobíhání po čerpacích stanicích a hledání zásuvky. Vyrábí se i powerbanky se solárními panely, které se na slunci automaticky dobíjejí.

Kdy jste naposledy zkontrolovali motolékárničku?

Pod sedlem máme lékárničku snad všichni. Ale ruku na srdce, kdy jste naposledy zkontrolovali její stav a data expirace? Pokud si na to nevzpomínáte, je dost možné, že už bude prošlá. Před plánovaným motovýletem nebo dovolenou si raději pořiďte novou kompletně vybavenou motolékárničku a neztrácejte čas výměnou jednotlivých obvazů a dalšího materiálu.
Lékárničky pro motocykly jsou docela objemné, a tak si je můžete dovybavit nad rámec zákonných povinností. Přibalte si větší počet náplastí, dezinfekční roztok a další zdravotnický materiál, který uznáte za vhodný. Nezapomeňte s sebou přibalit základní léky. Na cestách oceníte léky proti bolesti, černé uhlí, kapky do očí nebo gel po poštípání hmyzem.

Udělejte vše pro to, abyste byli na vozovce viditelní

O bezpečné jízdě na motorce bychom mohli napsat román. V souvislosti s balením na motovýlet ale nesmíme opomenout hlavně důležitost reflexních prvků, díky kterým zvýšíte svou viditelnost během jízdy. Protože si delší vyjížďku nebo dovolenou plánujete dlouho dopředu, zřejmě vás neodradí déšť ani mlha, možná budete cestovat i v noci.
Při případ nehody nebo poruchy si s sebou přibalte výstražnou reflexní vestu. Cestujete-li ve dvou, zabalte raději vesty dvě. Svou viditelnost zlepšíte umístěním reflexních nálepek či nášivek na kufry a brašny, stejně tak i nošením reflexních popruhů. Pokud černou koženou bundu vyměníte za reflexní moto bundu, řidiči si vás všimnou mnohem rychleji.

Pořiďte si opravnou sadu pro případ defektu

Nenechte si zkazit výlet po jedné stopě píchlou pneumatikou. Při případ defektu mějte vždy pod sedlem nebo v kufru opravnou sadu pro motocykly, se kterou jednoduše zalepíte průpich nalitím přípravku do pneumatiky nebo duše. Do cíle (nebo motoservisu) pak dojedete po vlastní ose, aniž byste museli volat asistenční službu nebo odtah. Dobrou volbou je například opravná sada SLIME Power Sport, která kromě přípravku obsahuje i miniaturní kompresor. Ten jednoduše připojíte do zapalovače, nebo přímo k baterii, a dohustíte pneumatiky na požadovaný tlak. Tmel SLIME vaše pneu nijak nepoškodí. V pneuservisu jej jednoduše vypláchnou vodou a pneumatiku odborně opraví.

Stačí přibalit pár drobností navíc, a hned bude jízda pohodlnější a bezpečnější. Před jakoukoliv delší cestou na motorce pečlivě zkontrolujte technický stav stroje i hloubku dezénu motopneu. Pokud už dosluhují, podívejte se na výsledky testů pneumatik a vyberte takové, které vaší mašině sednou.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)



TOPlist