europ_asistance_2024



Royal Enfieldy na Jižním pólu

Tohle v předvánočním shonu nějak vyšumělo, ale úplně zapomenout bychom na to určitě neměli. Jak už podle nadpisu víte, expedice 90° Jižně – Hledání pólu skončila úspěchem a oba motorkáři na Himalayanech dojeli úspěšně až do místa, z něhož už se dá vyrazit pouze na sever.

Royal Enfield, jenž loni slavil 120 let své existence a nepřetržité výroby motocyklů, pojal tuto expedici jako poctu oddanosti značky k čistému motocyklovému sportu a odvaze a odolnosti bezpočtu jezdců a průzkumníků, kteří se se svými motocyklovými cestami nesmazatelně zapsali do historie. A že jich na strojích RE bylo požehnaně, pár jsme vám jich představili v předcházejícím článku. Nyní to byli Santhosh Vijay Kumar a Dean Coxson, zaměstnanci značky Royal Enfield, kteří na lehce upravených Himalayanech dojeli až na geografický Jižní pól.

Nebylo to ale samozřejmě, jako když si vyrazíte s kamarády do Alp. Celá expedice začala 26. listopadu, trvala 28 dní a den D, tedy dosažení pólu, proběhl 16. prosince 2021. Samotná jízda na motocyklech z toho tvořila menší část a v tom sněhu a ledu oba hoši ujeli „jen“ 400 km, ovšem kdo někdy na bílém podkladě v mínusových teplotách jel, ví, že za to slovíčko „jen“ by autorovi těchto řádků náleželo pěkných pár záhlavců. Tým se na Antarktidu dostal z Kapského města, ovšem ze základny zvané Novo to na Ross Ice Shelf k místu, které bylo vybráno jako nejvhodnější pro začátek jízdy na motocyklech, znamenalo nejprve přejet 3200 km napříč celým kontinentem. Tady bylo stabilně mezi -25 až -30 stupni Celsia a fičel vítr o rychlosti 60 km/h, takže i když tahle část probíhala v autech, nebyl to zrovna fakultativní výlet po hradech a zámcích s návštěvou místní rybárny a vystoupením mažoretek. Nečekaná vánice navíc přinutila tým změnit kurz, takže namísto startu jízdy z 86. stupně motorkáři zahájili svou jízdu z 87. stupně. Nenajeli tak očekávaných 770 km, nýbrž těch již výše avizovaných 400. Ale to je úplně jedno. Důležité je, že na ten Jižní pól prostě dojeli! A možná ještě důležitější, že se z něj i vrátili domů. Stejně jako veškerý odpad, který tam vytvořili. Respekt, hoši!

Informace o redaktorovi

Jan Rameš (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 174 cm

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 3 Kč
bruca přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz


TOPlist