europ_asistance_2024



Novinky od Givi - textilní zavazadla Xstream

Prázdniny zas utekly jako voda, ale léto ještě zdaleka nekončí a sezóna už vůbec ne. A co víc, uplynulých pár měsíců přineslo spoustu příležitostí, jak pořádně vyzkoušet pár zavazadel na motorku. Takže pokud řešíte do čeho se sbalit na nějakou delší cestu či prodloužený víkend, nebo hledáte vhodný bágl třeba jenom na pár drobností, tady jsou naše zkušenosti s vybranými modely řady Givi Xstream.

Kapitoly článku

Italskou značku Givi určitě není třeba nijak zdlouhavě představovat, protože v oboru zavazadel na motorku patří mezi největší a nejznámější výrobce. Žádným velkým tajemstvím není ani to, že u Givi si nechávají vyrábět originální příslušenství i motocyklové značky. Givi je prostě zavedená firma s dlouholetými zkušenostmi.
My jsme se během letošní sezóny zaměřili na řadu textilních zavazadel Givi, která jsou (a zvlášť při častém střídání motorek v redakci) mnohem praktičtější než pevné kufry - většinou se jedná o univerzály, které lze pověsit na libovolný model motorky. Jejich montáž je snadná, rychlá a nevyžaduje žádné nářadí ani zásah do konstrukce. Z řady Xstream jsme vybrali čtyři novinky různých velikostí a způsobu využití - od malého tankvaku na drobnosti, přes větší brašny na sedlo až ke speciální tašce uzpůsobené k vození na skútru.

Tankvak XS312

I před odjezdem na vyjížďku takzvaně nalehko se vždycky nahromadí pár krámů, které se do kapes u bundy prostě nevejdou. Sváča, láhev s pitím, foťák, plavky, ručník, kecky na přezutí, náhradní triko, mikina na večer, čiré/kouřové plexi - je toho dost, co může motorkář během několika hodin strávených na cestách potřebovat. Řešení je spousta - třeba batoh na záda - ale taška přidělaná na nádrži je přeci jen pohodlnější a praktičtější. Už třeba jen proto, že je na horním víku opatřena průhlednou slídou, pod kterou se dá strčit mapa nebo jiný navigační prostředek.
Pokud patříte mezi fanoušky moderních technologií, určitě vám přijde vhod přídavný držák s větším okénkem, do kterého se vejde až desetipalcový tablet. V řeči normálních čísel má slída na držáku rozměry 20 x 25 cm, a potěšitelné je, že se přes ní dá ovládat dotykový displej (i když bohužel ne v rukavicích). Samotné víko tankvaku, které je o něco užší (rozměry slídy 18 x 25 cm) je zase vybaveno šikovným otvorem na protažení kabelu k 12V zásuvce.
A teď se teprve dostáváme k jádru věci, tedy do interiéru. Výrobce udává maximální objem 15 litrů, což je zhruba velikost igelitky z Tesca, a je v něm dost místa například na dva nepromoky. Při výšce necelých 20 centimetrů se tankvak neplete ani ve výhledu na budíky, ani nepřekáží při zalehnutí za kapotáž. Nějaký prostor navíc (3 cm na výšku) lze získat rozepnutím zipu po obvodu dna. Když je tankvak poloprázdný, jednak díky zpevněným stěnám pěkně drží svůj tvar, a za druhé se v něm uložené věci nemelou jako nudle v bandě, protože má uvnitř všitý stahovací pytel. V Givi počítali i s tím, že občas zaprší, a dali tankvaku do výbavy pěknou pláštěnku ve svítivě zeleno-žluté barvě.
Při připevňování tankvaku na motorku jsou v jasné výhodě majitelé plechových nádrží - čtyři silné magnety udrží tašku bezpečně na místě, a pojišťovací popruh kolem krku  řízení je tady skutečně jenom pro sichr. Dno tankvaku je z protiskluzového materiálu, takže nehrozí ani šoupání po nádrži a poškrábání laku. U plastových nebo hliníkových nádrží je montáž pomocí čtyřech popruhů trochu náročnější na čas i šikovnost.
A protože látková taška (ani se zamčenými zipy) není zrovna trezor, musí být přizpůsobená také k snadnému přenášení. Na odnesení z garáže do předsíně stačí ucho na zadní stěně, na delší trasu pak poslouží popruhy, které tankvak promění v batoh na záda.

Brašna na sedlo XS316

Hodně oblíbenou položkou v redakčním inventáři se letos stala tahle brašna o velikosti středního kufru. Během sezóny jsme toho hodně nacestovali na velkých naháčích, a tam je s transportem větších zavazadel vždycky problém. Existují sice mnohem větší tankvaky než "patnáctka" o které byla řeč v předchozím odstavci, ale ty už na nádrži dost překáží. Mnohem lepší je v tomto směru taška přidělaná na sedlo spolujezdce - nejenže nechává volný výhled na budíky a celkově se nijak neplete do řízení, ale zároveň částečně uleví zádům jako opěrka.
Místa uvnitř je dost na sbalení věcí pro nenáročného cestovatele na víkend, při pracovním využití se dovnitř vešel laptop a fotobatoh se zrcadlovkou, objektivy a bleskem. Zrovna tak ale v brašně odvezete i rezervní helmu, i když těžko říct pro koho, když je místo pro spolujezdce obsazené. Horní víko zároveň slouží jako bonusový úložný prostor, přístupný jak zvenku (při zavřené tašce), tak ze spodní strany. Kromě něj má brašna na bocích ještě dvě malé kapsy na věci, které potřebujete mít často při ruce, a nechcete je pokaždé lovit z většího prostoru.
Montáž na sedlo je vyřešená nadmíru spolehlivě: jeden centrální popruh se protáhne pod sedlo (které je třeba pro tento účel na chvíli vyndat), další čtyři se protáhnou plastovými oky v rozích brašny, a přitáhnou k vhodným bodům na motorce. Dobře poslouží držáky zadních stupaček, některé motorky mají u podsedlového plastu dokonce speciální háčky. 
Výbava brašny je tradičně bohatá - v zadní kapse najdete pod zipem schovanou pláštěnku, a nechybí tu ani ucho na přenášení, ani popruh přes rameno.

Brašna na skútr XS318

Každý skútr ve svých útrobách skrývá alespoň kousek úložného prostoru - některé větší modely schovají pod sedlo i dvě přilby, přibližovadla na velkých šestnáctipalcových kolech jsou na tom ale podstatně hůř. Přitom všechny do jednoho mají spoustu nevyužitého místa mezi nohama. A přesně do tohoto hluchého prostoru krásně zapadne pětadvacetilitrová brašna s příznačným názvem tunnel bag.
K zafixování tašky na správném místě slouží dva univerzální popruhy, kterými se dá připevnit nejenom do tunelu mezi nohama, ale také na sedlo spolujezdce. Proti spolehlivosti uchycení nemáme výhrad, ale při častém sundavání a nandavání brašny popruhy trochu zdržují. Efektnější způsob si pamatujeme ze staršího modelu Givi T455, který měl se dal k plastům mezi nohama připnout také pomocí suchých zipů.
Jinak tady není co vytknout - kvalita zpracování i použitých materiálů je na hodně vysoké úrovni, taška drží tvar i když je prázdná, a ve výbavě nechybí pláštěnka ani popruh na přenášení. V horním víku je - podobně jako na tankvaku - průhledná slída velikosti 7 x 14 cm, pod kterou se dá do měkké neoprenové kapsy vložit mobil. Vzhledem k umístění tašky je ale význam tahle fičury trochu sporný, protože displej telefonu zůstává během jízdy dost daleko od zorného pole jezdce. Každopádně přenos pokynů na dotykový displej slída neruší.

Brašna na sedlo XS305

Maxi alternativa 60ti litrové brašny na sedlo spolujezdce - nebo na nosič, pokud tak velký na motorce máte - už toho uveze opravdu hodně. Tvarování s bočními kapsami pod úrovní sedla navíc drží těžiště v únosné výšce, na rozdíl od různých válců, které můžete často vidět na zadních sedačkách supersportovních dovolenkářů. Jak už bylo řečeno v úvodu, asi největší výhodou takového zavazadla je, že se dá kdykoli, poměrně snadno a hlavně beze stopy odmontovat. Žádnou velkou parádu s takhle velkým báglem sice neuděláte, ale to se dá říct o každé kombinaci zavazadla a sportovní motorky.
Ideální by samozřejmě bylo cestovat jenom s kartáčkem a kreditkou, ale když už si musíte z finančních nebo jiných důvodů vézt věci na čtrnáct dní z domova, tahle brašna alespoň v rámci možností respektuje aerodynamiku, a snaží se o co největší komfort a bezpečnost jízdy. Pomocí popruhů se dá k motorce připnout tak pevně, aby se udržela na místě jak při svižném přesunu po dálnici, tak při hlubokých náklonech v alpských vracečkách.
Nechybí samozřejmě ani plná výbava: pláštěnka, držadlo a popruhy na nošení, vnitřní stahovací pytel, boční kapsy na drobnosti a horní síťka, pod kterou mezi zastávkami může cestovat třeba láhev s vodou.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Související firma
  • Moto S+P - Givi

    Výhradní dovozce výrobků GIVI - nejširší sortiment kufrů, nosičů, tankruksaků a bočních brašen, plexiskel, padacích rámů a přileb GIVI. Široký sortiment brzdových koncovek a hadic Allegri Cesare.Od 1.4.2021 nový web!



TOPlist