gbox_leden



Nejlepší trasy II: Morava a Slezsko

Kapitoly článku

Ecce Homo Šternberk a dál na Opavu

Oproti Jeseníkům má Haná úplně opačný terénní profil, a tak by se mohlo zdát, že tahle rovinatá nížinná krajina bude pro motorkáře trochu nudná. Ale i tady by vám místní doporučili spoustu dobrých tras. Vyhlášená je zejména trať slavného závodu do vrchu Ecce Homo ve Šternberku, která se v mnoha serpentinách kroutí do kopce na dohled gotického hradu, zdejší dominanty. Legendární skoro osmikilometrovou trať určitě stojí za to si projet, nezapomínejte ovšem, že na rozdíl od závodu se tu budete pohybovat za plného obecního provozu! I tak jsou ale serpentiny nahoru přes Lipinu k Novým Dvorcům naprosto parádní. A koneckonců, dost oblíbená je i pěkná členitá silnice č. 46 až do Opavy – cestou se můžete stavit třeba u přehrady Slezská Harta.

Drahanský kopec

Drahanská vrchovina, která Hanou od západu ohraničuje, nabízí od Prostějova přes Plumlov pěkný úsek silnice č. 377 přes zalesněný Drahanský kopec. V létě si tu dejte pozor na cyklisty, z kraje sezóny zase může činit problém množství štěrku (v chráněné krajinné oblasti se nesolí).
.

Klimkovice – Fulnek – Hodslavice – Štramberk – Hukvaldy

Hustě urbanizovaná oblast v aglomeraci Ostravy nabízí spíše než zapadlé venkovské silničky dopravně frekventované tepny mezi jednotlivými městy. My vám však nabízíme tip na trasu, která spojuje pěkné silnice se zajímavostmi, které lze cestou vidět. Členitý zatáčkovitý úsek, kde nebudete sjíždět gumu jen po prostředku, poskytuje silnice č. 647 od Klimkovic přes Bílovec a Fulnek. Od Komenského působiště se můžete trochu prosvištět do Nového Jičína, kde si můžete vydechnout třeba v jedné z kaváren kolem výstavního renesančního náměstí, nebo se k návštěvě nabízí nedaleký gotický hrad Starý Jičín, z něhož je hezký výhled na okolí.
Z Jičína lze výletně pokračovat v historickém exkurzu přes Hodslavice – rodiště Františka Palackého (památek spojených s Palackým tu stojí třeba pozdně středověký dřevěný kostel, zvláštní větrný mlýn či budova fojtství z 18. století). Dál se po silnici č. 480 dostanete do Štramberka, městečka mezi Kotoučem (jeskyně Šipka) a Trúbou (vyhlídková strážní věž). Pokud se zdržíte déle, doporučujeme k ochutnávce kromě zdejších vyhlášených Štramberských uší také pivo z místní pivovarské restaurace.
A kam jinam pokračovat ze Štramberka, než dolů do Kopřivnice. Pokud jste ještě nebyli ve zdejším muzeu Tatry, doporučujeme si udělat pár hodin čas a rozsáhlou expozici slavné značky si důkladně prohlédnout. Ve výletně-vlastivědném okruhu lze pokračovat po silnici č. 58 na Frenštát – ve Vlčovicích ale nezapomeňte zahnout doleva na silnici č. 486 na Brušperk a Ostravu. V Hukvaldech najdete na kopci romantickou rozlehlou zříceninu hradu, z jehož zchátralých zdí je hezký výhled do všech stran po okolí. No a 486ka vás pak dovede zpět do Ostravy.


Z Fulneku kolem Moravice

A pokud by na vás tahle trasa byla moc, máte možnost příjemné projížďky z Fulneku po trochu frekventované silnici č. 57, která vás provede krásným kopcovitým terénem Přírodního parku Moravice až do Opavy. Přímo z Hradce nad Moravicí se navíc nad údolím řeky vine úzká a klikatá silnička přes Žimlovice a Melč.

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 188 cm
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (82x):


TOPlist