gbox_leden



Kurz první pomoci – V. díl

Kapitoly článku

PORANÉNÍ BŘICHA

Poranění břicha je spolu s poraněním krku a hrudníku stav, který často ohrožuje zraněného přímo na životě. Poranění může být důsledkem přímého násilí (bodnutí, úder do břicha) nebo důsledkem tzv. decelerace, což je poranění nebo odtržení břišních orgánů vlivem náhlé ztráty rychlosti. K takovým úrazům dochází při nárazu, kdy se tělo náhle zastaví a u břišních orgánů dojde vlivem setrvačnosti (ještě chvilku zůstávají v pohybu) k natržení nebo utržení závěsného aparátu, který většinou obsahuje cévy, které orgán vyživují. Důsledkem je často prudké krvácení.

Zavřená poranění břicha
jsou většinou způsobena účinkem tupého násilí na břišní stěnu (kopnutí při rvačce, údery do břicha při sportu) tlaková vlna při výbuchu, nebo prudkým zabrzděním (dopravní nehody, pád z výše).
Příznakem vnitřního zranění je vždy bolest různé intenzity a charakteru, rozvoj šokového stavu. Dalšími příznaky jsou nevolnost a zvracení, pocení, bledost, zrychlený a hůře hmatný tep a při prohlubujících se příznacích může stav vyústit do ztráty vědomí.
Na zavřené poranění břicha myslíme vždy při automobilové nehodě u nemocného v šoku s bolestmi břicha, při každém pádu, nárazu na břicho, nebo do bederní krajiny (do zad). Zvláště mnohočetná poranění mohou zastřít zavřené poranění břicha. 

Otevřená poranění břicha
jsou většinou způsobena ostrým předmětem. Poranění břicha může komplikovat i bodnou ránu hrudníku, zad nebo stehna. Poranění, která se mohou zdát na první pohled povrchová, mohou pronikat hluboko do tkání a tělesných dutin. Nelze proto podceňovat jakékoliv poranění, zvláště jestliže jsme nebyli svědky jeho vzniku.

Příčiny:
  • dopravní nehody
  • sportovní úrazy
  • kriminální úrazy s přímým násilím (kopy či údery)
  • bodná a střelná poranění
Příznaky:
  • krutá bolest břicha
  • bledost - pocení - kolaps
Čím je zraněný ohrožen?
V časné fázi úmrtím v důsledku šoku. Při otevřeném poranění a perforaci zažívacího traktu následným zánětem pobřišnice.

Postup první pomoci

Zavřená poranění břicha 
1.Především co nejrychlejší odsun do zdravotnického zařízení.
2.Nemocného ukládáme do polohy na zádech s podloženými dolními končetinami.
3.Pokud nemocný zaujme polohu na boku, která mu více vyhovuje, nebráníme mu.
4.Nepodáváme nic k jídlu ani k pití. Léky tišící bolest smí postižený dostat vždy až ve zdravotnickém zařízení po nutných vyšetřeních.
5.Rychlý transport do zdravotnického zařízení má zásadní význam při poranění břicha.

Otevřená poranění břicha
1.Ránu sterilně překrýt. Jestliže rána silně krvácí je nutno ji zatampónovat, nebo silně zkomprimovat třeba i holou rukou.
2.Při výhřezu kliček střevních při rozsáhlých zejících poraněních je břicho nutné zabalit do čistého nejlépe vyžehleného prostěradla, osušky, ručníku a podobně. Při znečištění břicho ani střevní kličky žádným způsobem neočišťujeme, vyhřezlé střevo se nesnažíme vpravit zpět do dutiny břišní.
3.Postiženému nepodáváme jídlo ani tekutiny.
4.Urychlený transport do nemocnice je žádoucí.

Čeho chceme docílit?

Je zřejmé, že u nejtěžších poranění, zvláště u těch, které mohou přímo ohrozit život poraněného jsou možnosti první pomoci omezené. Přesto na těchto sporých opatřeních vždy závisí život nemocného. Prioritou je vždy omezit nebo zastavit prudké krvácení a zařídit neprodlený transport do nemocnice.
Zajištění protišokových opatření, omezení rizika infekčních komplikací.
Cizí tělesa z ran nikdy neodstraňuj, nůž při vytahování řeže podruhé.
Zkopání do břicha je vždy důvodem k návštěvě lékaře. Nepodceňuj bolesti břicha i několik dní po úrazu.

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):


TOPlist