gbox_leden



Kurz první pomoci III. díl

Kapitoly článku

ÚRAZY PÁTEŘ A MÍCHY

Páteř je složena z jednotlivých obratlů, každý obratel má obratlové tělo, které tvoří vlastní podpěrný systém. Mezi jednotlivými obratlovými těly je vždy chrupavčitá meziobratlová ploténka. Z obratlového těla odstupuje obratlový oblouk. Jednotlivé oblouky nad sebou tvoří páteřní kanál, v němž je uložena mícha. Mícha je uložena v páteřním kanálu, který není v celém svém průběhu stejně široký. Mícha je tvořena jednotlivými nervovými vlákny, které vedou z mozku a jsou v ní uložena těla nervových buněk periferních nervů. Tyto nervy zajišťují funkci motorickou (pohyb) a senzorickou (vnímání). Při jejich přerušení dojde ke ztrátě citlivosti a hybnosti. Navíc z míchy odstupují vlákna sympatického nervového systému. Při otřesu nebo stlačení míchy je tento stav zvratný, při skutečném přerušení je trvalý. Modelově si lze představit přetrhání drobných vodičů v kabelu, jehož zevní izolace není porušena. Páteř je na různých místech různě náchylná k poranění. Nejvíce zranitelná je oblast přechodu krční a hrudní nebo dolní hrudní a bederní páteře. Je to dáno tím, že hrudní páteř je poměrně pevná díky stabilizaci hrudním košem. K jejím zlomeninám tedy dochází většinou jen při mnohočetných zlomeninách žeber. Další zranitelnou oblastí je okolí druhého krčního obratle. 
Mícha neprobíhá celým páteřním kanálem, neboť po narození se již neprodlužuje, zatímco páteř nadále roste. U dospělého člověka končí mícha v oblasti prvního až druhého bederního obratle, odtud kaudálně směřují již jen míšní kořeny (koňský ocas).

Příčiny:
  • dopravní nehody – postižena bývá krční páteř, nejčastěji zpětným nárazem hlavy viz. opěrka (bičové trauma) a bederní páteř u jednobodového nebo příliš volného bezpečnostního pásu, pády z motorek
  • pády z výšky (skoky do mělké vody)
  • sportovní úrazy - sjezdové lyžování, jezdectví, hokej (nárazy na hrazení)
  • kriminální úrazy - karatistické údery a kopy

Příznaky:
  • silná bolest v oblasti postižení, která může vystřelovat do končetin
  • pocit "rozpůlení"
  • ztráta motoriky - nemožnost pohnout končetinou
  • ztráta citlivosti - postižený necítí dotek, nerozezná teplé od studeného
  • abnormálně zvýšená citlivost - postižený naopak pociťuje palčivou bolest při sebemenším doteku
  • brnění dolních končetin, při postižení krční páteře všech končetin
Pacienti s vysokým míšním poraněním mohou jevit známky šoku, nebo mohou mít poruchu dýchání. Při současném poranění hlavy může být přítomna porucha vědomí. Důležité je pokud možno vždy zjistit mechanizmus úrazu.

Čím je postižený ohrožen?
Porušení míchy může tedy vést k poruše pohyblivosti, citlivosti a výpadku funkce sympatického nervového systému. Jestliže byla při zlomenině páteře poškozena mícha, zničená nervová vlákna jsou nenávratně ztracena, protože nervová tkáň nemá schopnost regenerace. Neznamená to ovšem, že výchozí stav je vždy definitivní, protože část vláken může být jen zhmožděna, nebo utlačena při rozvíjejícím se otoku a krvácení. Pokud je pacientovi poskytnuta adekvátní první pomoc a zejména včasné operační řešení, výsledný neurologický stav může být lepší než výchozí.

Postup první pomoci

Zachovat klid a přemýšlet, nejvíce škod lze totiž způsobit zbrklým počínáním. Cílem první pomoci je pacienta ještě více nepoškodit a umožnit mu rychlý a bezpečný transport do zdravotnického zařízení. Ochrnutí páteře může způsobit osudový pohyb zlomeného obratle. Není-li to nezbytně nutné z důvodů ošetření přidružených vážných zranění, ponecháme postiženého v původní poloze a stejně jako u šoku bráníme tepelným ztrátám.
Rizikovou činností je vyprošťování z vraků aut, není-li zraněný bezprostředně ohrožen na životě, přenecháme tuto činnost odborníkům.

Je tedy potřeba se řídit následujícími pokyny: 
s pacientem pokud možno vůbec nehýbat výjimku tvoří zajištění základních životních funkcí a další ohrožení zraněného na místě nehody ihned kontaktovat ZZS s jakoukoliv manipulací kromě výše uvedeného počkat až na odbornou pomoc je - li nutné s poraněným manipulovat a je - li to možné, zajistit dostatečný počet pomocníků, k bezpečné manipulaci s dospělým člověkem je zapotřebí minimálně pěti zachránců. 

Pokud je nás více můžeme v případě potřeby použít tyto metody:
 
Krční páteř – při podezření na poranění je nutno zabránit pohybům v předozadním i bočním směru. Při manipulaci s poraněným se uplatní kolejnicový hmat. Hlava je položena na předloktí obou rukou. 

Hrudní páteř – při podezření na poranění je podmínkou přenášení raněného účast více osob, optimálně čtyř. Na každé straně těla stojí dvě osoby, které pod něho podsunou předloktí a paže. První v krajině šíje, druhý v krajině lopatek, třetí v bederní krajině, čtvrtý pod křížovou kostí. Zvednutí i položení provádí současně.

Pacient s helmou - snímají mu ji pokud možno dva zachránci. Jeden z nich drží přilbu za dolní okraj a mírně rovnoměrně ji táhne vzhůru. Asistující drží poraněného pod krkem a za bradu a udržuje neutrální polohu hlavy.
V případě, že je zachránce jen jeden, opatrně posunuje přilbu a stále podporuje hlavu a šíji poraněného v ose.


Čeho chceme docílit?
V případě selhání základních životních funkcí je potřeba bezodkladně zahájit KPR, ta má před poraněním páteře vždy přednost. V praxi se často setkáváme s otázkou, zda je vhodné s pacientem za těchto okolností manipulovat i za cenu rizika, že mu způsobíme svým jednáním další, a to velice závažné poranění. Je třeba si uvědomit, že takové poranění páteře které způsobí poškození míchy je vždy způsobeno značným násilím a toho je také potřeba k další dislokaci úlomků. Pokud se manipulace provádí šetrně, event. za fixace krční páteře, není pravděpodobnost dalšího poškození velká. Navíc v terénu nikdy není jisté, že skutečně jde o nestabilní zlomeninu páteře. Ani opodstatněný strach z poškození pacienta tedy není důvodem k nezahájení KPR, nebo základních úkonů k zajištění základních životních funkcí. Stejně je potřeba postupovat v případě, že pacientovi na místě úrazu hrozí další bezprostřední nebezpečí. Ve všech ostatních případech je ovšem potřeba se jakéhokoliv pohybu vyvarovat a vyčkat na příjezd odborné pomoci. V případě podezření na poranění krční páteře je nutné zajistit hlavu ve stabilním postavení, zabránit pohybům do stran vpřed a vzad. K tomu lze užít buď improvizovaného Schanzova límce, nebo podsunutím pevné podložky a zafixováním hlavy.

Při zranění páteře o výsledku nerozhoduje čas, ale správný postup.

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):


TOPlist