gbox_leden



Kam na motorce v zimě? Vyzkoušejte španělské ostrovy nebo marockou poušť

Letošní zima je v Česku dlouhá a více než nevlídná. Tak proč nechávat motorku zavřenou a nevyzkoušet nové vánoční vybavení v některé z exotičtějších zemí? Máme pro vás 4 tipy na destinace, kde se můžete na motorce prohánět i v zimě a bude vám teplo, a 1 tip na povinné ručení, které vám to umožní bez omezení.

Španělsko: Kanárské a Baleárské ostrovy

Nejvýhodnější variantou pro zimní motodovolenou jsou z ekonomického hlediska zaručeně Španělsko a Itálie. Ty má ale většina z vás pravděpodobně již proježděné. Španělsko nicméně disponuje dalšími krásnými místy – zejména právě ostrovy. Ty jsou skvělou příležitostí, jak si užít odlehčenější a pozvolnější dovolenou a zároveň objet celý ostrov nebo klidně dva.

Kanárské ostrovy

Na Kanárech je díky jejich jižnějšímu umístění opravdu skvělé počasí i v zimě. Ačkoli jsou proslulé zejména jako cílová destinace all inclusive dovolených na pláži, nabízejí nesmírně rozmanitou krajinu, točité silničky v horách, podél pobřeží i skrz malebná městečka. Nejoblíbenějšími turistickými ostrovy jsou ty největší: Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote a Fuerteventura.
Nejsnadněji se dopravíte do hlavního města ostrova Gran Canaria Las Palmas de Gran Canaria nebo do Santa Cruz de Tenerife, buď trajektem, pokud máte v plánu delší roadtrip, anebo letecky a motorku si můžete levně pronajmout přímo na ostrově. Ostrovy jsou prošpikované nejrůznějšími silničkami s neuvěřitelnými výhledy, které jsou v tomto období příjemně prázdné. A ačkoli místní na zimní koupání nejsou, moře vybízí k osvěžujícímu plavání i v tomto období. Může se vám však také stát, že popojedete kousek do hor a narazíte na sníh a kolony aut s místními, kteří se na tu vzácnost přijeli podívat. Zkrátka, zejména na Gran Canaria je opravdu někdy spíše jako na kontinentu než na jednom menším ostrově.

Baleárské ostrovy

Baleárské ostrovy jsou o něco dostupnější než Kanáry, zato je tu však větší chladno. Stejně, i když o dost levněji, se sem dopravíte letecky nebo trajektem z Barcelony, která je mimochodem pro motodovolenou také jako stvořená. Naopak se španělštinou zde příliš nepochodíte, protože na zdejších ostrovech se mluví katalánsky a místní jsou na to velmi hrdí. Vybrat si můžete mezi největší Mallorkou, kam v zimě míří také mnoho cyklistů, Menorkou, Ibizou a nejmenší Formenterou.

Zimní období je ideální dobou pro objevování přírody a památek Baleárských ostrovů, především proto, že na rozdíl od letního období, kdy zde teplota neklesne pod 30 stupňů, je na ostrově příjemněji. Na Mallorce jsou kromě prázdných silnic a silniček lákavé výhledy z vápencových útesů a populární pohoří Tramuntana, které se rozkládá na jihozápadním pobřeží, má na délku celkem 90 kilometrů a díky tomu je jízda těmito kopci nezapomenutelná.

Korsika

Tento francouzský ostrov, rodiště Napoleona Bonaparte, nabízí motorkářům ojedinělý ostrovní zážitek, výpravu o něco dobrodružnější než předchozí slunečné destinace. Na Korsiku je vhodné cestovat spíše na podzim, přírodní podmínky jsou tu totiž o dost drsnější, a tak je nutné mít i to správné vybavení, které ochrání před případným chladem a deštěm. Na ostrov vás s vlastní motorkou dopraví trajekt z italského přístavního města Livorno nebo můžete dát opět přednost letenkám z Prahy, případně Vídně do severní Bastie nebo jižnějšího Ajjacia.
Na Korsice se na podzim teploty pohybují okolo 16 stupňů, v zimě spíše pod deset. Proslulá jsou místní historická města, přírodní rezervace Scandola a Calanche, ujít byste si neměli nechat ani údajně nejhezčí francouzskou vesničku Piana. Korsiku je lepší z časových důvodů prozkoumat spíše diagonálou přes vnitrozemí a vychutnat si místní horskou krajinu než ostrov objíždět.

Maroko

Pokud vás lákají vzdálenější a teplejší krajiny, vezměte v úvahu pouštní Maroko. Tato severoafrická země není turisty příliš objevená, ani motorkáři sem zatím nenašli tolik cestu, přitom zde můžete zažít něco zcela odlišeného kulturně i po jízdní stránce. Na expedici do Maroka si však dejte čas a důkladně vybavte sebe i svůj stroj. Připravte se na prašné cesty, neustále vemlouvavé místní a „věčné jaro“. Poznejte, jaké to je ve městě barev a všemožného ruchu Marrákeši, a procestujte pohoří Atlas se zasněženými vrcholky.

Už se vidíte, jak se proháníte po prázdné pobřežní silnici při západu slunce na jednom z ostrovů, nebo dokonce v Africe? Nezapomeňte si před cestou sjednat vhodné povinné ručení. Nechte si spočítat, kolik vás bude pojištění stát online a sjednejte si jej se slevou. V rámci povinného ručení od ČSOB Pojišťovny máte zajištěnou asistenční službu, úrazové pojištění pro řidiče až do 300 tisíc korun a pojištění škod na vlastním vozidle až do výše 10 tisíc korun. Buďte na cesty připraveni s povinným ručením od ČSOB Pojišťovny a užívejte si jízdu v klidu.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)



TOPlist