europ_asistance_2024



Jak si zajistit motorku pro jízdu Severní Amerikou

Přemýšlíte o tom, navštívit Severní Ameriku a projet si ji na motorce. To není vůbec špatný nápad! (jako ostatně každý plánovaný motovýlet :-). V USA má motorkaření silnou tradici a je způsobem života. Spojené státy americké jsou symbolem svobodné jízdy, drsných rebelských týpků a nádherné krajiny, alespoň pro mě to tak vždycky bylo a částečně i zůstalo.

Určitě tedy stojí za to se po Státech projet a zakusit jízdu otevřeným prostorem bez hranic, který se zdá někdy jakoby nekonečný a jehož atmosféru dokreslují všudypřítomní Harleyáři. Projet se zemí, kde se ještě vcelku nedávno svobodně proháněli Indiáni a kde se nyní stejně tak volně prohánějí jedny z nejznámějších motorkářských gangů jako Sons of Silence, Vagos, Warlocks, Outlaws, Mongols nebo celosvětově nevalně proslulí Hell´s Angels. Reno Raines, Harley Davidson a Malboro Man a spousta dalších potetovaných drsoňů ujíždí do dáli se rozpínající krajinou v záři zapadajícího slunce. Jo, to je Amerika! A to nebe! Je zde taky takové jiné, nějaké víc vymodelované nebo širší nebo co (mráčky často přesně jako v Simpsonových), prostě jiný kontinent. No nic, to by stačilo. Můj popis mráčků k rozhodnutí vyrazit na cestu jistě nepotřebujete. Takže, pokud se rozhodnete zakusit americkou dálavu, budete si potřebovat především zajistit motorku, že jo. No, a jakmile budete mít na čem jet, tak pak už je jízda Amerikou „pís of kejk“ (jak se říká tady na Cypru) a může začít Vaše Bezstarostná jízda. Otázkou je, jakou motorku a hlavně kde k ní co nejlépe přijít. A o tom se vám pokusím něco málo napsat.
Možností jak si mašinu k cestě zajistit se nabízí několik. Bohužel ani jedna z variant zadarmo není. Na druhou stranu, nemáte-li hraběcí nároky, tak vás takový výlet nemusí ani finančně zruinovat.
První možností je nechat si přes oceán přepravit motorku vlastní. Existuje řada společností, které vám přepravu zajistí. Dobré ceny zkuste hledat třeba u polských nebo slovenských přepravních firem. Poláků je ve Spojených státech hodně a majetky (nábytek, auta, motorky a jiné hmotné statky) přepravují neustále tam a zpět, jejich firmy mají tedy zkušeností více než dost. Přeprava moto ovšem vyjde draze a taky samozřejmě hrozí poškození. Výhodou je fakt, že pojedete na vlastní mašině, kterou dobře znáte a taky ji holku (či kluka) vyvezete. Stejně jako vy si totiž jistě zaslouží foto na Golden Gate Bridge nebo před tou slavnou americkou velkou dírou Grand Canyonem. Jako mladý dobrodružný cestovatel Vojta Hlásný, který si do Ameriky dovezl svoji věrnou rozklepanou Čezetu Sport dvěstěpade, projel s ní co se dalo a nebál se na tom svém stroji ani dálnice.
Přeprava motorky vyjde nejvýhodněji do přístavních měst, protože náklady budou nižší o případnou následnou pozemní přepravu do míst ve vnitrozemí. Abych vám dala některé konkrétní tipy na přepravce tak třeba v Chicagu a New Yorku funguje např. polská firma Polamer cargo nebo slovenský Tatra Shipping. V Polameru si za přepravu motorky (menší – ne HD Electra apod.) z Chicaga do polské Warszawy účtují 450 USD plus cena za přepravní bednu 150 USD. Bednu si ale může každý vyrobit sám. Nebo použijete tu, ve které pojede vaše motorka z Evropy. Pro přepravu moto do USA je nutné pro podmínky a ceny kontaktovat jejich kancelář ve Warszawě.
Další variantou, pokud se rozhodnete svůj stroj nechat v bezpečí garáže doma, je zapůjčení motorky. Můžete si vyzkoušet stroj, o kterém sníte a taky jej můžete vyzvednout a vrátit, kdekoli si usmyslíte. V Americe to není problém. Opět záleží jen na tom, kolik si můžete dovolit či chcete utratit. K článku také připojuji internetové adresy některých půjčoven, přičemž jednoznačně největší půjčovnou, která má svá zastoupení po celých Spojených Státech je EagleRider Motorcycle Rental, který kromě zapůjčení motorky nabízí třeba i organizované motovýlety s průvodcem. My jsme si půjčení motocyklu (H-D Electra Glide) vyzkoušeli pár let zpátky a není to nikterak složitý proces. Nyní jsem znovu navštívila jednu z půjčoven motocyklů v Chicagu a vyptala jsem se jich, co vše budete jako cizinec k celé akci potřebovat a kolik vás bude celá tato sranda stát.
Začněme americkou klasikou, tudíž značkou Harley-Davidson. Se zapůjčením této motorky nebudete mít ve Státech nejmenší problém. Navíc projet Ameriku na Harleyi je výzva a hlavně Amerika se vším všudy. Výhodou H-D je i to, že opravny a dealery potkáte na každém kroku. Svou vlastní půjčovnu má i velká spousta dealerů, což byl i případ místa, kde jsem se byla poptat – Wild Fire H-D v Chicagu (internetové stránky mají i polskou jazykovou verzi a případnou rezervaci můžete rovněž vyřizovat v tomto slovanském jazyce). Pokud by jste si někdy chtěli vypůjčit Hdéčko právě v Chicagu, tak vřele doporučuji právě toto místo. Pán, který má půjčovnu na starosti je opravdový profík (a samozřejmě motorkář, který má projeto kde co) a se zapůjčením stroje vám zdarma poskytne všechny možné doprovodné informace, sestaví itinerář na přání a celou vaši cestu je vám k dispozici na telefonu k případnému řešení potíží. Půjčovny často spolupracují se státními turistickými centry a tato půjčovna nebyla výjimkou. Ke svému tripu tedy dostane celou řadu skvělých rad, brožur, map a tipů, která místa navštívit, a které cesty si určitě nenechat ujít. Opravdu vám rádi zpracují celý itinerář včetně vzdáleností a časů. Nabízejí již zpracované balíčky cest - Route 66, Rally Package a potom víkendové i jednodenní vyjížďky. Cizinců půjčujících si mašiny mají prý hodně. „Zrovna teď mám na Route 66 dvě skupiny – Poláci a Norové“, říká pán. Ale ani zapůjčení stroje na jeden den není mezi klienty ze zahraničí nic ojedinělého. Často se jedná o manažery, kterým zbyde po obchodním jednání den volna a tak se jedou projet, anebo tatínky, kteří s rodinou navštíví třeba Floridu a Disney Park a pak za odměnu dostanou den volna.
Co všechno budete tedy k půjčení motorky potřebovat? Peníze až na prvním místě. Cena se odvíjí od modelu, který si vyberete a i H-D se pohybuje v rozmezí od 80 do 300 USD za den (plus daň). Výhodněji potom vychází samozřejmě využití připravených balíčků a zapůjčení mašiny na delší dobu. Při zapůjčení motocyklu na delší dobu je cena již kalkulována případ od případu. Přes e-mail vyřešíte vše a hlavně se nebojte o ceně vyjednávat. Jsou schopní poskytnout různé slevy. Dále je nezbytné mít také kreditní kartu (debetní nestačí) vydanou na vaše jméno. Půjčovna vám totiž z kreditky zadrží na dobu půjčení určitou peněžní sumu (v Haleyi je to 2000 USD). Pokud budete vracet motorku v jiném místě, než je místo zapůjčení, naúčtují vám k ceně ještě tzv. „drop-off fee“, poplatek, který není zanedbatelný. U Harleye při cestě po Route 66, zanecháte-li stroj na konci cesty, zaplatíte 700 USD extra. Toliko k cenám, které se samozřejmě liší půjčovna od půjčovny a v závislosti na motocyklu, který si vyberete, ale v zásadě se pohybují v hranicích, které jsem vám pro představu uvedla. Více informací najdete pod odkazy na přiložených internetových adresách jednotlivých dealerů a půjčoven.
Co je při zapůjčení mašiny samozřejmě nezbytné – prokázat se platným řidičským oprávněním na motocykl příslušné kubatury. Nám Čechům stačí normálně plastová kartička, na kterou jezdíme doma, není potřeba vyřizovat mezinárodní. Musíte být starší 21 let (v některých půjčovnách vyžadují 25 let) a je potřeba mít pojištění. Určitě doporučuji sjednat si toto pojištění již u nás doma. Při uzavírání klasického cestovního pojištění se informujte, na co vše se vztahuje a případně se připojistěte tak, aby vaše aktivity na motorce byly kryté. Pojistnou smlouvu si přibalte sebou, budete ji muset předložit v půjčovně. Samozřejmě si můžete potřebné pojištění sjednat na místě při vyzvedávání stroje, ale často je to zbytečné, protože se pojištění dubluje s vaším cestovním. Toť vše: peníze, kreditní karta, řidičák, náležitý věk a pojištění. Výbavu na motorku – helmy, rukavice, pláštěnky dostanete zdarma k zapůjčení motorky (ale není to tak ve všech půjčovnách, i když přilbu dostanete vždy). Rovněž nabízejí úschovu věcí, které nepoberete sebou na cestu.
Všechny půjčovny mají obdobné požadavky. Chcete-li si půjčit sportovní motorku či sport touring, tak v každém velkém městě USA většinou není problém nějakou půjčovnu najít, Např. 2012 Ducati 1199 Panigale můžete mít za 750 USD na týden nebo třeba BMW K1300S, rok 2010 nabízejí v Chicagu za cenu 500 USD na týden. No, žádná láce to není. My jsme měli kdysi půjčeného Goldwinga a platili jsme 400 USD na tři dny.
Důležitou věcí je také to, zda cena zapůjčení zahrnuje neomezené míle. To se týká hlavně zápůjček na kratší dobu (týden a méně). Ale pokud jedete na moto na delší výpravu, tak máte míle zpravidla neomezené. Je ovšem dobré se i na tuto věc poptat.
Motorku dostáváte s plnou nádrží a rovněž vracíte natankovanou. Opravdu nezapomeňte před vrácením stroj natankovat, v případě, že se vám nechce nebo to nestihnete, tak si ještě doplatíte za benzín a sazba je vždy cca o 2 dolary za galon vyšší než na benzínce. Pokud tedy nevyužijete nabídky předplatit si plnou nádrž. (obdobné je to při půjčování auta) Potom tankovat před vrácením nemusíte, čímž ušetříte čas, ale většinou ne peníze (i když čas jsou peníze, tak nevím). Naše zkušenost je ale taková, že výhodněji vyjde, když natankujete sami a službu „prepay gas“ nevyužijete. Ovšem při současných nízkých cenách benzínu v USA se zrovna těmito náklady trápit moc nemusíte.
Když máte motocykl z půjčovny, musíte mít vždy na hlavě přilbu, ať už ji jednotlivé státy USA vyžadují či ne. Co se týče jízd s vypůjčeným strojem z USA do Kanady a Mexika, tak záleží na dané půjčovně. Často je to možné, když se připojistíte.
Půjčení motorky vás osvobodí od všech starostí a nákladů na servis. Případných poruch se nemusíte bát – vše za vás při jakémkoli problému řeší půjčovna, 24 hodin denně je vám k dispozici asistenční služba k řešení případných potíží. To, že když projedete Amerikou křížem krážem a totálně sjedete gumy není váš problém, stejně tak řetěz a jiné opotřebení vás nezajímá. Oni si v té ceně už gumy vymění sami. Tyhle náklady byste totiž museli také připočíst, pokud pojedete na stroji vlastním.
Třetí možnou variantou je koupě motocyklu přímo v USA. Pokud máte spadeno na nějakou motorku, je zde možnost zabít dvě mouchy jednou ranou. Přiletíte, koupíte motorku, rovnou na ní projedete kousek Ameriky, a pokud se osvědčí a budete se mít rádi, tak si ji po společných zážitcích odvezete sebou domů. Nebo ji potvoru (zlobila-li cestou) obratem ruky prodáte – zanecháte u dealera nebo známého k prodeji. Koupit můžete funglovku nebo ojetinu. Něco zbrusu nového se vám ale ve většině případů kupovat ani trochu nevyplatí. Jedinou výjimkou může být ten Harley nebo jiná americká značka – Indián, Victory. Při koupi nové motorky je zde ovšem malý háček – jako cizinci vám novou motorku neprodají. Potřebujete zde v USA mít někoho, kdo vám s tím pomůže. Při koupi motorky je totiž nutné uvést (mít) místní bydliště. Tedy je potřeba mít známého, který v USA žije a jehož adresa bude zapsána do lejster při koupi. Tudíž jedinou cestou je možnost, že motorku pro vás někdo koupí.
Zajímavé ovšem může být zvážit koupi ojetiny. Místo toho, abyste tak utratili peníze za půjčení stroje, vložíte je do vlastní motorky. Nabídka je zde široká a dá se najít i výhodná koupě. Opět, pokud byste si ojetinu chtěli ponechat a dovézt domů, musí stát za to. Protože spolu s přepravními náklady a potom vyřízení všech papírů a i úprav nutných k tomu, abyste mohli bez problému přihlásit stroj doma je akce, která často nestojí za ty peníze a nervy. Takže v úvahu přichází opět něco, co doma jednoduše neseženete (za danou cenu či se jedná o něco specifického). Cílem je samozřejmě koupit tak, že by vás motorka vyšla i s následnou přepravou do vlasti na stejné peníze jako byste ji zakoupili doma. Nebo si i trochu připlatíte právě proto, že budete mít raritu.
Anebo koupíte motorku jen na cestu - levnou, jakoukoli, starší, ale pojízdnou, prostě něco co má dvě kola a nerozsype se po první míli. (I když to si se starou ojetinou, kterou nemáte prověřenou, nebudete moci být jisti nikdy – takže velké dobrodružství!). Cenově řekněme do 2 tis. USD. Po absolvování cesty se pokusíte motorku opět prodat. To znamená, že se vám část peněž vrátí. (Musíte počítat se ztrátou při prodeji – pokles ceny, přepis dokumentů k motocyklu.) Klidně se může motorka koupit a vzápětí vložit inzerát k prodeji, rovnou po cestě můžete odkazovat zájemce o koupi k termínu, kdy si budou moci váš stroj vyzvednout a koupit. U této akce budete ale nejspíše také potřebovat místní pomoc. Bude potřeba motorku vyzvednout a také prohlédnout, popř. připravit na vaši cestu. Přípravu motorky na cestu si již posléze můžete zajistit i sami, ovšem bude-li potřeba např. vyměnit řetěz či nové gumy, bylo by fajn neztrácet čas čekáním na to, až dorazí potřebné věci a mít vše již zařízeno a objednáno předem. Vše jde samozřejmě zajistit také přes dealera, který pokud u něj na dálku zakoupíte ojetý stroj, může pro vás moto na cestu ve své servisní dílně nachystat. Moto dealeři vystavují nabídku svých ojetých mašin on-line. Harley-Davidson zajistí (jak mi bylo řečeno přímo v prodejně) i přepravu koupeného motocyklu do vlasti a to z místa, které si domluvíte. Tak mi to vysvětlili přímo v prodejně H-D, když jsem se informovala na to, jak by proces koupě ojeté motorky cizincem probíhal.
Sami si přes internet můžete dnes zařídit prakticky vše. Najít motorku, zaplatit prodávajícímu a domluvit se s ním přesně na tom, kdy a kde si stroj vyzvednete. Stejně tak si můžete jen předem on-line vyhledat pár motorek k prodeji, o jejichž koupi k cestě byste uvažovali, potom přiletět…prohlédnout si je, vybrat si jednu z nich, koupit a vyrazit. Já vím, takhle to zní jednoduše, ale jinak je to trochu hazard. Možnost to ovšem je.
Vím, že pro mladé je v dnešní době takovéto cestování daleko jednodušší. Pokud chtějí, mohou si zařídit studentská víza a vydat se do světa kamkoli je napadne. Přiletí, chvíli popracují, seznámí se tak s prostředím a mohou si zapůjčení či koupi motorky v klidu zařídit na místě sami. A to co mají vyděláno, mohou ihned investovat do zážitků. Pokud je již rodina, je těžké ušetřit, sbalit se, nechat je doma a jet se projíždět za oceán. Ale on přijde důchod nebo výhra nebo já nevím…Plány je nutné spřádat. A pokud tedy vyrazíte třeba s přítelkyní, manželkou, rodinou....můžete nějaký výlet na motorce podniknout a nemusí vždy trvat týdny, až budete mít za sebou pláž a nákupy, půjčte si na dva dny motorku a projeďte se krajem. Přileťte vyhrát majlant do Vegas a mezi ruletou si vyjeďte na Harleyi na průzkum pouště.
Dealerů a půjčoven je po celých Spojených státech moc. Jen v Chicagu jsou jich desítky, je ale fakt, že na takovou metropoli je to málo. Kluci vzpomínají, že v důsledku krize řady motorkářských obchodů značně prořídly, prodeje nových motorek klesly a motodealerům jistě nepomohl ani rozkvět internetových obchodů, protože cenám doplňků na internetu je těžké konkurovat. Hledáte obchod, kde mají přilbu, kterou byste si chtěli koupit? Tady v Chicagu často hledáte dlouho. Protože nakupovat na sklad a mít širokou nabídku se motokrámkům již ani trochu nevyplácí. Většina z nás si totiž chce jen přilbu vyzkoušet a pak si ji hledáme co nejlevněji na internetu a tak je to se vším. Je to normální. Peníze si nikdo netiskneme, takže ušetřit chce každý. Takhle to funguje v Americe a u vás doma jistě taky. Dealeři proto hledají zákazníky kde se dá a jsou ochotní o cenách služeb i zboží jednat.
Nakonec už jen dobrou zprávu. Kamarád, který motorkám holduje, jezdí a spravuje a vůbec to má prostě rád se rozhodl pár strojů nakoupit a otevřít si v Chicagu půjčovnu (chiefflyerr@yahoo.com). Ve vozovém parku jsou k vašim službám prozatím výhradně Harleye, ale jistě by se na přání dalo domluvit i něco jiného. Možná budou mít stroje i jména, takže si budete moci vybrat, zda se projedete na Stevovi nebo vám bude stačit Pepa. Třeba budete mít tu čest i pojmenovat sami (a snad to nebude ve stylu přilnavých indiánských jmen Věčně Ležící Buvol nebo Ten, co z něj stále něco teče). A protože se mě spousta z vás v e-mailech ptala jak si motorku na cestu po Státech zajistit, jsem ráda, že se objevila taková nová možnost, jak můžete k motorce na cesty přijít. Domluvíte se česky a cena bude příjemnější jak u amerických společností. Může vám pomoci i s vyřízením dalších věcí, které se budou vaší cesty týkat, rád se projede s vámi, anebo vás přinejmenším vybaví nezbytnými informacemi k přežití na tomto nebezpečném fastfoodem zaplaveném kontinentu. Takže se těším na viděnou.
 

Informace o redaktorovi

Silvie Šturmová - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (108x):


TOPlist