europ_asistance_2024



Austrálie jednou stopou. Jak ji poznat na motorce?

Učaroval vám výhled na svět zpoza řidítek a na vyjížďkách jste nejraději, když vás doprovází burácející motor? Skočte do dobrodružství po hlavě a užijte si dovolenou v Austrálii tak, jak cestujete nejraději, v sedle motorky.

Dobrodružná cesta srdcem Austrálie

A začneme hned pořádnou výzvou. Třítýdenní cesta z Melbourne do Darwinu je pro opravdové dobrodruhy a zdaleka nejde jen o vzdálenost.
Z kosmopolitního Melbourne označovaného za australské hlavní město kultury vás trasa zavede na Great Ocean Road. Scenérie, které se otevírají za zatáčkami působí, jako byste vjeli přímo do obrazu. Hřmící vlny, které se neúnavně rozbíjí o pobřeží, křik racků čekajících na svůj další úlovek, australské slunce, jehož paprsky zalévají zlatem každou vyhlídku, asfalt objímající každý kopec a výběžek… Že je tato australská silnice něčím speciální zjistíte hned, jak se kola dotknou asfaltu a nakloníte se do prvních zatáček.

V Rudém středu čeká mnoho výzev i nádherných míst, mezi nimi národní park Uluru-Kata Tjuta, Kings Canyon, opálové doly Cooper Pedy s unikátnímy podzemními domy, pouštní krajina i oázy, které zaměstnají všechny vaše smysly.
Na australské poměry nedaleko od Uluru zastavíte u dalšího divu přírody, Kings Canyon. U něj se vyplatí na pár hodin sesednout z motorky a vydat se na pěší túru po jeho okraji, výhledy na dno kaňonu jsou dechberoucí.

Po průjezdu divočinou vás odmění otevřená náruč Alice Springs, města uprostřed pouště, které tu působí dojmem moderní oázy. Můžete tu doplnit zásoby a vyrazit na cestu dál na sever. Další podobně příjemnou zastávkou jsou Mataranaka Hot Springs s vodou tak průzračně čistou, že je až těžké uvěřit. Raději ji otestujte na vlastní kůži a osvěžte se v jezírku po dlouhé jízdě.
A nebyla by to cesta Austrálií na motorce, kdybyste nestočili řidítka směrem k národnímu parku a nevydali se pátrat po zvířatech do divočiny. Slanovodní krokodýli, bůvoli, desítky druhů barevných ptáků a, obzvlášť brzy ráno, opravdová přehlídka bohaté australské fauny.
Příjezdem do Darwinu pro vás může začít zasloužený odpočinek. Po třítýdenní cestě si užijete tropický ráj na pobřeží Timorského moře, kde život pomalu plyne pod australským sluncem. Po celý rok vás s typickou pohostinností uvítají v místních hospodách, na trzích i festivalech, kterých se tu koná nespočet.

Krásy východního pobřeží na dosah

Na cestu můžete vyrazit hned po příletu. Ti, kdo jako cílovou destinaci svého letu zvolí Sydney, mohou startovat motor směrem k Blue Mountains, do Hunter Valley, projet Waterfall Way nebo zamířit do Snowy Mountains.

Naprostou prioritou pro většinu cestovatelů je ale pobřežní cesta mezi Sydney a Melbourne.
Příroda tu kreslí dramatické scenérie podél cest a nabízí mnoho příležitostí k zastavení a odpočinku na plážích nebo potápění za podmořským světem. Téměř povinnými zastávkami jsou Wilsons Promontory, nejjižnější bod pevninské Austrálie, který si uchovává ducha divočiny se skrytými zátokami, a Phillip Island s volně žijícími tučňáky.

Cairns na severovýchodě je naopak ideálním výchozím bodem pro cestu do nejstaršího pralesa na světě a dobrodružná cesta to bude jistojistě nejen pro milovníky flory. Byl by také hřích odsud nevyrazit k Velkému bariérovému útesu. Je sice jako jediná “stavba” živých tvorů vidět z měsíce, lepší ale bude vidět ho na vlastní oči, navzdory tomu, že to bude znamenat na chvíli sesednout ze sedla. Vyhraďte si na celou oblast několik dní vaší dovolené v Austrálii, vyměňte motorkářskou uniformu za tu potápěčskou a ponořte se do nejbohatšího a nejbarevnějšího společenství, jaké na zemi existuje, ke korálovým útesům.

Náš tip

Nezapomeňte si před cestou zopakovat australská silniční pravidla, zkontrolovat platnost řidičáku, pojištění a přidat do výbavy vychytávky, na které v Evropě nejsme příliš zvyklí. Počítejte také s tím, že většinu jízdy je rozumné naplánovat přes den, v noci se cestovat nedoporučuje kvůli bezpečnosti. Ze setkání s divokými zvířaty, která se v noci rozhodla křižovat stejnou cestu, jako vy, byste pravděpodobně neměli radost ani jeden.

Divoký, neprobádaný západ

Největší turistická lákadla leží sice na východním pobřeží, ani to západní ale Petr z cestovní kanceláře GO2, který v Austrálii žije po většinu roku, nedoporučuje přehlížet.
Západní Austrálie je stále téměř nedočtená masovým turismem a nabízí opravdu vše. Nekonečné pláže, tyrkysovou modř oceánu, cesty proklestěné hustým porostem, na kterých budete vířit červený prach… Kterýmkoli směrem se vydáte, všude čeká divočina. Není divu, Perth, hlavní město Západní Austrálie, je nejodlehlejším hlavním městem na světě. Nečekejte ale žádný opuštěný divoký západ, Perth je moderní město pulsující životem a je výborným výchozím bodem pro jízdy do blízkého i vzdálenějšího okolí.

I tady si můžete vybrat z kratších vyjížděk za “tou pravou” Austrálií, nebo se vydat na několikatýdenní cestu napříč celým kontinentem a zamířit do Sydney nebo Melbourne.
Oblast, která rozhodně stojí za návštěvu, i když vyžaduje, abyste na chvíli zaparkovali motorky, je Margaret River. Vyhlášená výborným vínem, které si získalo věhlas nejen v Austrálii, ale i po celém světě, vás přivítá nabídkou mnoha vinařství a ochutnávek ze zdejších vinic.
Za opravdovými přírodními skvosty se vydejte do Monkey Mia patřící do světového dědictví UNESCO. Z Perthu vás čeká 900 kilometrů dlouhá cesta, v cíli vás ale Austrálie odmění překrásnými plážemi, průzračnou vodou, ve které vám přímo před očima budou proplouvat obyvatelé oceánu všech druhů, barev i velikostí.

Ať už se rozhodnete jakkoliv, zvolíte kratší vzdálenosti různými směry, nebo se připravíte na životní cestu a budete křižovat Austrálii od severu k jihu, z východu na západ, nebo naopak, jakmile sundáte helmu naposledy, začnete spřádat plány, jak se sem vrátit. Na kontinent, který žije podle svých vlastních pravidel a který k objevení nabízí tolik krás, že se za nimi můžete vracet celý život.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • CK Go2, s.r.o.

    Jsme specializovaná cestovní kancelář, která se svým týmem profesionálů připravuje zájezdy do Austrálie, na Bali, Nový Zéland, do Japonska, Nepálu, Indie, na Srí Lanku, Mauricius, Maledivy nebo do USA. Vyzkoušejte náš koncept cestování s průvodcem žijícím v destinaci nebo si nechte vytvořit zájezd n...



TOPlist